Nyheter

KrF dropper hele pressekuttet

Når KrF i morgen legger fram sitt alternative statsbudsjett, går de inn for å stoppe hele kulturministerens foreslåtte pressekutt på 25 millioner, og enda plusse på fem millioner til.

Bilde 1 av 2

Det sier KrFs mediepolitiske talsmann Geir Bekkevold til Dagsavisen.

– Vi vil stoppe hele kuttet, og plusser på fem millioner. Men vi vil gjerne beholde de sju millionene regjeringen foreslo til en egen innovasjonspott, sier Bekkevold, som også tidligere har sagt at han syns kulturminister Linda Hofstad Hellelands kutt er altfor stort.

– Vi kan ikke sitte og se på at 14 aviser alene skal ta dette store kuttet, sier Bekkevold, og tenker på landets nummer 2-aviser og de såkalte meningsbærende avisene, som Dagsavisen, Klassekampen og Vårt Land.

Les også: Helleland: – Ap med grov løgn

KrF i nøkkelrolle

Det vakte oppsikt og debatt i Medie-Norge da kulturminister Linda Hofstad Helleland foreslo å kutte i produksjonstilskuddet til pressen med 25,7 millioner på årets statsbudsjett. Det skjedde 12. oktober. I morgen legger KrF fram sitt alternative statsbudsjett på en pressekonferanse i Stortinget, der partiets ledelse forteller hvordan de vil landets nasjonalbudsjett skal se ut. Dette er utgangspunktet for de videre forhandlingene mellom partiene i Stortinget om statsbudsjettets sluttresultat. Også Ap har tidligere signalisert at de vil gjøre noe med det foreslåtte kuttet i pressestøtten. Slår de to partiene seg sammen, betyr det at et flertall mot regjeringens forslag kan være innen rekkevidde.

– Det er KrF som er nøkkelen her, sier Aps mediepolitiske talsmann Masud Gharahkhani til Dagsavisen.

– Vår dør står helt åpen for KrF i de videre forhandlingene om kulturbudsjettet. Vi vet at vi er på lag i mediepolitikken og er enige om blant annet pressestøtten. Sammen kan vi rette opp i kulturminister Linda Hofstad Hellelands forslag, sier Gharahkhani.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Samstemt presse

Aps mediepolitiske talsmann er også slått av hvor samstemte og enige norske presseorganisasjoner framsto under mandagens høring i Stortingets familie- og kulturkomité. Denne ukens to høringer er Kultur-Norges siste mulighet til å komme med innspill og ønsker til årets kulturbudsjett. Presseorganisasjonene fikk mandag komme med sine femminuttersappeller med komiteen på tilhørerbenken.

En etter en sto de fram foran komiteen: Mediebedriftenes Landsforening (MBL), Landslaget for lokalaviser (LLA), Sàlas/Samisk forlegger- og avisforening, Norsk Journalistlag (NJ) og Norsk Redaktørforening (NF). Alle som en ga de uttrykk for sterk bekymring over regjeringens foreslåtte pressekutt, og alle ba de komiteen om å stoppe regjeringens forslag.

– Det er ingen hemmelighet at vi syns vi får for lite av produksjonsstøtten, og at for mye av støtten går til de andre, sa generalsekretær i LLA, Rune Hetland, og siktet til de meningsbærende avisene.

– Men løsningen er ikke å kutte hos de andre. Gi heller lokalavisene et løft, oppfordret Hetland på vegne av landets lokalaviser.

Les også: Presser på om pressestøtten

Utfordringer

Generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen pekte på de mange utfordringene dagens aviser må takle:

– De skal sørge for innovasjon, utvikle nye inntektsmodeller, redusere kostnader og samtidig drifte redaksjonene. Med så mange utfordringer er ingen løsning å kutte i dagens støtteordningene, sa Jensen.

– Det er et mediemangfold i dag, og vi skal ha dette mangfoldet, sa Jensen.

Har mistet mange

NJs leder Hege Iren Frantzen viste til Mediemangfoldsutvalget råd, som ikke anbefaler slike store kutt.

– På fem år har vi mistet 1000 journalister, sa Frantzen, og rapporterte om at journalister nå savnes i både kommunestyremøter og rettssaler.

– Blir dette kuttet gjennomført, mister vi 30–40 journalister til i de meningsbærende avisene, sa hun, og trakk fram gode saker som disse har kommet med det siste året. Som Nationens artikler om bredbånd i distriktene.

– Disse sakene ville vi ikke fått uten disse avisene, og det store mediemangfoldet vi har i dag, sa Frantzen, og ba om at komiteen tenkte seg godt om.

Les også: – Statsråden lytter ikke

Mer fra Dagsavisen