Stortingstrepresentant Torstein Tvedt Solberg (Ap) krever at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ber om unnskyldning for uttalelser om Nylund skole. Foto: Roy Storvik og Erik Holsvik

Krever unnskyldning av kulturministeren

Torstein Tvedt Solberg (Ap), storhaugkar og stortingsrepresentant, krever at kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) kommer med en unnskyldning etter sine uttalelser om Nylund skole etter «Deilig er jorden»-saken.

Det var lille julaften kulturminister Linda Helleland kom med beskyldninger mot Nylund skole i Stavanger.

– Nå forventer jeg at hun rydder opp og kommer med en beklagelse til skolens lærere, elever og foreldre, sier Aps stortingsrepresentant Torstein Tvedt Solberg til Dagbladet.

Han har nå innkalt kulturministeren til Stortingets spørretime på onsdag.

LES OGSÅ: Nylund skole sensurerer ikke julesanger

Uttalelser på Facebook

På sin offisielle Facebook-side la kulturministeren ut en lang melding der hun skrev om viktigheten av å bevare den norske kulturen.

«Så derfor forundrer det meg og gjør meg litt trist, når jeg leser at en skole i Stavanger ikke lar elevene synge Deilig er Jorden i redsel for å såre noen. For der ga rektor beskjed om at det kun skal nynnes til sangen. Jeg tror skolen skal være glad for at Nytt på Nytt har tatt Juleferie. For dette er bare komisk. At rektor snudde i tolvte time var klokt.»

LES OGSÅ: Leder: Krigen mot julen

En misforståelse

– Hun bygger påstanden sin på en misforståelse som skolen hadde rettet opp allerede en uke før hun la ut meldingen. Alle kan gjøre feil, men det må også rettes opp, sier Torstein Tvedt Solberg.

Det var ikke sånn at elevene ved skolen ikke fikk lov til å synge «Deilig er jorden», de skulle nynne sangen av kunstneriske årsaker.

– Her var det altså lagt opp et kunstnerisk opplegg for barna. Og er det ikke sånn at Hofstad Helleland også er kulturminister for landets musikklærere? Mener hun da det er feil å drive med kunstnerisk arbeid på skolen? Spør Tvedt Solberg.

LES OGSÅ: Her nektes elevene å synge «Deilig er jorden»

Forklaring og beklagelse

Tvedt Solberg er ekstra engasjert i denne saken, all den tid Storhaug-karen selv gikk på Nylund skole.

– Det er ikke hver dag en barneskole blir midtpunktet i den nasjonale debatten på denne måten. Det folk ønsker seg, er en forklaring og en beklagelse.

Ved å innkalle kulturministeren til spørretimen, regner Tvedt Solberg med at hun som forsvarlig statsråd retter opp feilen, og gir honnør til skolen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland bekrefter overfor Dagbladet at hun stiller i spørretimen onsdag for å svare på spørsmål fra Tvedt Solberg.