Nyheter

Krever UiS-stopp av Israel-samarbeid

Opprøret på Gazastripen har fyrt opp en årelang debatt. – Samarbeidet mellom Universitetet i Stavanger og israelske Technion må avvikles, mener 12 aktører.

– Samarbeidet har ikke sammenheng med konfliktene i området, sier prorektor Dag Husebø ved Universitetet i Stavanger.
15 var bekreftet drept i sammenstøt på fredag da tusener av palestinere demonstrerte ved grensen til Israel. De markerte starten på en protest som skal vare i seks uker, ifølge Aftenposten.

Opprøret på Gazastripen har fått en årelang debatt til å blusse opp i Stavanger. Siden 2013 har Universitetet i Stavanger hatt en intensjonsavtale med det israelske universitetet Technion i Haifa. Avtalen innebærer utveksling av erfaring og forskning innen petroleumsteknologi. Dette samarbeidet må UiS avvikle, heter det i et opprop startet av Palestinakomiteen i Stavanger, og som ytterligere 11 lokale partier og organisasjoner har sluttet seg til.

«Den store tilbakevendings-marsjen» er navnet på protesten som fikk palestinerne til å samle seg nær grensen mellom Gazastripen og Israel på fredag.

LES OGSÅ: Rogaland KrF byttet klima med Israel

Har moralsk ansvar

Blant støttespillerne er SV i Stavanger.

– Med tanke på at Israel stadig bryter folkeretten, sist vist gjennom drapet på 16 sivile palestinere utført av militærsoldater, vil vi godta at Universitetet i Stavanger har samarbeid med Technion? Det israelske universitetet rekrutterer til det israelske forsvaret.., skrev gruppeleder i SV, Eirik Faret Sakariassen, på Facebook-siden sin søndag. Der henviste han til oppropet hvor det påstås at Technion er «en sentral samarbeidspartner med israelske militær-industrielle aktører som opererer en folkerettsstridig okkupasjon».

Aktørene hevder også at Israel utvinner petroleum i havområder som er uklart om er deres, og at israelerne «bruker sin kontroll over petroleum og andre råvareressurser til å øke sin kontroll over den palestinske befolkningen». Sakariassen mener det er uheldig at Technion utdanner fagpersoner til denne industrien i Israel.

– Universitetet har et moralsk ansvar for hvem de velger å samarbeide med. Technion er ikke et hvilket som helst universitet. De har militærbase på campus. Jeg mener de bidrar til å opprettholde undertrykkelsen i landet, sier Faret Sakariassen.

Ingen politisk aktør

Også i 2015 ble det startet et opprop for å få slutt på samarbeidsavtalen. Det nye oppropet tilføyer ikke noe nytt i debatten, mener prorektor ved UiS, Dag Husebø.

– Universitetet er en akademisk aktør, ikke politisk. Intensjonsavtaler som dette har vi i mange land, også i regimer hvor det foregår ting vi ikke er enig i, sier han, som framholder viktigheten av å være til stede i nettopp slike land.

– Vi skal være frie og uavhengige for å kunne stille kritiske spørsmål til alle regimer.

Han understreker at universitetet gjør en grundig forskningsetisk vurdering hver gang de velger samarbeidspartner.

– Det akademiske samarbeidet mellom UiS og Technion har ingen link til det israelske militæret, sier Husebø.

Tirsdag hadde følgende lokale partier og aktører sluttet seg til oppropet: Palestinakomiteen, SV, Ap, Rødt, Stavanger Kristelige Studentforening, IndustriEnergi Student, Norsk Folkehjelp, LO i Stavanger og omegn, LOs regionkonferanse i Rogaland, Bibliotekarforbundet ved UiS, Kvekerne og Miljøpartiet De Grønne.

LES OGSÅ: Israels ambassadør kaller nordmenn for etterkommere av Quisling

Lite brukt ordning

I løpet av året skal samarbeidsavtalen med Technion vurderers på ny. Den løper nemlig ut i år.

– Til nå har intensjonsavtalen vår med Technion vært lite brukt, opplyser Husebø.

Avtalen innebærer utvekslingsprogram for ph.d.-studenter og professorer innen petroleum, informasjonsteknologi og elektronikk. Avtalen ble inngått fordi fagmiljøene på begge sider hadde interesse av samarbeid, og ikke minst fordi Technion er et ledende universitet på verdensbasis, har rektor ved UiS, Marit Boyesen, tidligere uttalt.

Innsigelsene i oppropet har ingen betydning når universitetet skal vurdere intensjonsavtalen med Technion på ny, ifølge Husebø.

– Hvis en ny avtale er aktuell, så må det være tuftet på at fagmiljøene våre finner tilbudet deres spennende faglig, sier han.

LES OGSÅ: Reagerer på israelsk energikonferanse

Støtter ikke Israel-boikott

Fra Stavanger kommune får UiS full støtte for samarbeidet med den israelske utdanningsinstitusjonen. De tar avstand fra akademisk boikott av Israel.

– Norsk utenrikspolitikk støtter ikke opp om noen form for boikott av Israel, og viser til at boikott skaper avstand i en situasjon hvor samhandling og balanse kan føre til mindre avstand og splittelse, skriver Tone Grindland, næringssjef i Stavanger kommune, i en tekstmelding til RA.

Hun viser også til at Norge og Israel i fjor signerte en bilateral intensjonsavtale som skal fremme forskning og innovasjon mellom de to landene.

Om Technion gir hun følgende lovord:

– Technion som universitet representerer et sterkt innovasjonsmiljø som spiller en rolle i Israels evne til å bygge opp små bedrifter til vekst, ofte med produkter og ideer som springer ut av akademisk forskning.

LES OGSÅ: Reklamerer for Israel

Mer fra Dagsavisen