Stavanger

Krever at ekstra penger brukes til helsesøstre

Stavanger Ap krever at penger fra Oslo til å få flere helsesøstre ut i skolene, faktisk brukes til dette formålet.

Av nær 13 millioner kroner fra regjeringen for å styrke helsestasjoner og skolehelsetjenesten de to siste årene, har kommunen brukt bare 1,5 millioner kroner.

– Behovet er større enn tilbudet. Det er 12 Stavanger-skoler som har helsesøster bare to-tre timer per uke. Behovet er langt større. Elevene har krav på dette, sier Dag Mossige (Ap) i kommunalstyret for oppvekst, til RA.

Han viser til at administrasjonen selv har registrert en dobling av antall henvendelser ved skoler der helsesøster er til stede tre ganger i uken, ikke bare én. «Problemene som avdekkes er i mange tilfeller alvorlige og vil ha betydning for elevenes læringsmuligheter», skriver administrasjonen til levekårsstyret.

Harde tak

Samtidig må administrasjonen prioritere beinhardt.

– Dette er overhodet ikke administrasjonens feil. De settes i en skvis. Posisjonspartiene i Stavanger har kuttet kraftig i skole og levekår, og da må penger som skulle gått til flere helsesøstre i stedet brukes til brannslukking, sier Mossige.

Stavanger Ap vil ha helsesøster til stede på hver skole hver dag barna er der og kjempe for nasjonal bemanningsnorm.

Mobbing og psykisk helse

Linda Susanne Krüger (Ap) sitter i kommunalstyret for levekår.

– Helsesøstrene i Stavanger vaksinerer og måler høyde og vekt, men får stort sett ikke tid til å stille de viktige spørsmålene til elevene, om hvordan det går med dem, hvordan de har det på skolen. Dette handler om å avdekke for eksempel mobbing og problemer med psykisk helse, viktig også for læring og for å hindre langtidsskader og bortfall fra undervisning, sier Krüger.

I og med at kommunen ikke har brukt ekstrabevilgningene til skolehelsetjeneste og helsestasjoner, så mister Stavanger kommune også mulighet til å søke om 100 nye, og denne gang øremerkede, 100 millioner kroner til skolehelsetjenesten, bekrefter administrasjonen før kveldens møte i levekårsstyret.

– Har styrket før

Trang økonomi tvinger fram prioriteringer.

Per Haarr, direktør for oppvekst og levekår, bekrefter overfor RA at det i 2015 ble overført 5.490.000 kroner fra regjeringen til helsestasjoner og skolehelsetjeneste uten at det ble utført noen styrking det året. I 2016 ble det overført 7.370.000 kroner til tiltaket, 1.500.000 kroner ble brukt til to og et halvt årsverk.

– Hvis vi ser på helsestasjoner og skolehelsetjeneste i et lengre perspektiv, så har Stavanger kommune trappet opp satsingen, sier Haarr.

Han viser til at regjeringens ekstrabevilgninger er gitt gjennom rammeoverføringen til Stavanger kommune, og er slik sett ikke øremerkede midler som må brukes år for år.

– Pengene er lagt inn i rammen, og så må Stavanger kommune gjøre en overordnet vurdering av summene som brukes. Det er ikke slik at denne typen overføring automatisk fører til økt pengebruk, selv om det jo ligger et sterkt signal fra regjeringen, sier Haarr.

Trangere økonomi

I 2014 ble det overført 4.480.000 statlige penger, og kommunen brukte 5 millioner kroner til 7,5 stillinger, to av dem var i skolen. I 2011 styrket Stavanger med egne penger 600.000 kroner til én stilling og i 2013 brukte kommunen 3 millioner ekstra til 5 årsverk.

Kommunaldirektøren peker på reduserte økonomiske rammer i oppvekst- og levekårsektorene de siste årene.

– Skolehelsetjeneste og helsestasjoner er en god og viktig satsing, samtidig må vi gjøre en overordnet økonomisk vurdering, sier Haarr.

Mer fra Dagsavisen