Nyheter

Kravene tikker inn til Den katolske kirke: Kommuner på Nord-Jæren ber om 4 millioner

Kommuner i hele landet retter nå krav mot Oslo katolske bispedømme etter at Høyesterett i sommer avviste anken til katolikkene i medlemsrotsaken.

Mellom 80 og 90 millioner kroner må Oslo katolske bispedømme (OKB) betale til stat og kommune etter at det i Borgarting lagmannsrett i mars i år ble stadfestet at Kulturdepartementets krav om tilbakebetaling i medlemsrotsaken var gyldig.

Bakgrunnen for dommen er at OKB-ansatte i perioden 2011 til 2014 skal ha funnet polsk- og spanskklingende navn i telefonkatalogen som de deretter meldte inn bispedømmet og krevde statsstøtte for.

OKB har siden anket dommen fra lagmannsretten, men 25. juni valgte Høyesterett å avvise den. Nå må bispedømmet derfor punge ut.

Av de nærmere 90 millioner kronene skal 40,2 millioner kroner tilbakebetales staten, noe OKB anslår de får gjort innen 2020.

Regningen fra kommunen vil bli omtrent like stor, tror Sindre-Jacob Bostad, økonom i bispedømmet. 

– Den endelige summen vet vi først når alle krav er framsatt, sier han til RA.

Til nå har OKB mottatt krav fra nærmere 70 kommuner, forteller han. Dette er stort sett beløp under 300.000 kroner og disse skal tilbakebetales i løpet av tre måneder etter rettskraftig dom. Større beløp skal være betalt i løpet av de tre neste årene.

Krever 2,4 mill.

Stavanger kommune er blant dem som mener de har krav på en større pengesum. Denne uken framsatte de et krav på 2,4 millioner kroner til OKB for årene 2011 til 2014.  I 2011 sto bispedømmet oppført med nesten 2800 tilskuddsberettigede medlemmer i Stavanger. Tre år senere var tallet økt til i overkant av 4400 medlemmer.

Kommunen krever i tillegg om lag 7500 kroner fra Trondheim stift for samme periode.

– Jeg tenker at denne saken er alvorlig når det er snakk om så store beløp. Da saken ble kjent for oss i 2014 valgte vi å holde tilbake støtten til OKB en periode, men betalte det likevel ut i påvente av en rettskraftig dom. Vi har nå gitt dem frist til 1. oktober til å gi en skriftlig tilbakemelding om de er enige i beregningen av tilbakebetalingen, sier Anne Kristine W. Strand, som har vært Stavanger kommunes saksbehandler i OKB-saken.

De neste tre årene vil tilbakebetalingene til Stavanger bli trukket fra OKBs kommende innvilgede tilskudd fra kommunen. Hvert år utbetaler Stavanger kommune mellom tre og fire millioner kroner til OKB, anslår Strand.

– Oppgjort sak

Sandnes sendte sitt krav til OKB allerede i juli, og ber om å få tilbakebetalt i overkant av 1,1 millioner kroner. Sola kommune mener de har rett på i overkant av 630.000 kroner, går det fram av kommunenes kravbrev.

Randaberg vil først neste uke avgjøre om de skal framsette krav.

RA har også sendt henvendelser til de fire kommunene på Sør-Jæren. Flere av dem mener at saken mellom dem og katolikkene allerede er oppgjort. Da medlemsrotet ble kjent i Dagbladet i 2014, besluttet Time kommune å stoppe overføringene til OKB samme år.

– Vi regner derfor ikke med å framsette noen krav om tilbakebetaling, skriver Aud Steinsland til RA.

Det samme er tilfellet i Hå kommune, hvor antall katolikker økte fra 125 medlemmer i 2011 til 762 medlemmer i 2014, det vil si en prosentvis økning på over 500 prosent.  Fordi kommunen droppet utbetaling til OKB i 2014 regner de saken som avsluttet og vil ikke fremme krav.

– Ikke noe utestående

Pengekranen ble også stanset i Gjesdal kommune i 2014. Der har de foreløpig ikke tatt stilling til størrelsen på et eventuelt krav om tilbakebetaling for årene 2011 til 2013.

Også i Hå kommune holdt igjen penger da de ble gjort kjent med medlemsrotet. De utbetalte korrigerte beløp da de fikk oppdaterte tall fra Den katolske kirke, opplyser økonomisjef i Hå, Stein Kittelsen.

– Så jeg tror ikke vi har noe utestående hos dem nå, sier han.

Dette er medlemsrotsaken:

* I slutten av februar 2015 ble Oslo katolske bispedømme (OKB) anmeldt for medlemsjuks av Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

* Få dager senere ble bispedømmets lokaler ransaket av politiet. Biskop Bernt Eidsvig ble sammen med bispedømmets økonomisjef siktet for medlemsjuks og grovt bedrageri av om lag 50 millioner kroner. Saken mot Eidsvig ble henlagt fordi statsadvokaten mener det ikke kan bevises at han hadde kjennskap til det som foregikk under hans ledelse.

* Bakgrunnen for anmeldelsen var at ansatte i OKB fant polsk- og spanskklingende navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og registrerte dem som medlemmer.

* Kirken mottok i 2014 totalt 105,4 millioner kroner i statlig og kommunal støtte. Støtten utgjør drøyt 870 kroner per medlem.

* 65.500 nyregistreringer fra 2010 til 2014 er gjennomgått. 56.500 av disse ble registrert gjennom diskutable metoder. 28.900 har bekreftet medlemskapet, mens cirka 6.800 ikke ønsker å være medlemmer.

* Det er OKB som håndterer medlemsregisteret for hele Den katolske kirke i Norge.

* OKB vedtok ikke millionboten de fikk i medlemssaken, og rettssaken mot bispedømmet og daglig leder, som er tiltalt for grovt bedrageri, startet i Oslo tingrett 20. november 2017. Oslo katolske bispedømme ble dømt til en foretaksbot på 2 millioner kroner for grovt bedrageri. Den daglige lederen ble frifunnet.

* Fylkesmannen krevde i et brev sendt i slutten av juni 2016 tilbake nærmere 40,6 millioner kroner av Den katolske kirken og slo samtidig fast at praksisen var lovstridig og innmeldingene ugyldige.

* OKB gikk på sin side til sivilt søksmål mot staten ved Kulturdepartementet fordi det mener departementet ikke har grunnlag for kreve tilbake millionene de fikk i statsstøtte. OKB tapte søksmålet da saken var oppe i Oslo tingrett i 2017. Dommen ble anket, men 13. mars 2019 kom Borgarting lagmannsrett til at anken skulle forkastes.

* 4. april 2019 ble det kjent at OKB anker dommen til Høyesterett, men 25. juni ble det klart at Høyesterett ikke ville behandle saken. Dommen fra lagmannsretten er dermed rettskraftig.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen