Nyheter

Krangler om «skitboliger» i Stavanger

Stavanger-meglere mener Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann tar feil når han sier det er mange «skitboliger» i Stavanger som ikke vil bli solgt.

av Arne Birkemo

– Det er mange boliger i Stavanger som ikke kommer til å bli solgt. Det ble solgt mye skitboliger til for høye priser. Boliger du ikke kjøper når det er stort utbud. Du kjøper ikke den bakgårdsleilighten uten dagslys nå. Den kunne du leie ut for en formue til en oljeingeniør, men han har reist hjem nå, sa Selvaag Boligsjef Baard Schumann til Dagens Næringsliv forrige onsdag.

Uttalelsene til Schumann får meglere i Stavanger til å reagere.

– Ikke skit

Thor Hjertenes, daglig leder i DNB Eiendom i Stavanger, mener Schumann er flåsete.

– Det ville vært bedre om han sa «en skit situasjon». Det er ikke boligenes kvalitet som er skit. Det er en krevende situasjon, sier Hjertenes til RA.

Situasjonen er spesielt «skit» for dem som kjøpte leilighet da prisene var på topp mellom 2012 og 2013, mener Hjertenes.

– Folk som kjøper leiligheter bor der mellom to og fire år før de selger igjen. 80 prosent av alle som selger og kjøper ny bolig kjøper en dyrere bolig. Har man kjøpt på topp i 2013, så taper man penger når man selger. Leilighetskjøpere er ofte førstegangskjøpere, som brukte opp egenkapitalen, og som har planlagt å sitte igjen med egenkapital etter salget nå. Plutselig har egenkapitalen gått fra 300.000 kroner til 50.000. Da vil man slite med å få lån i de fleste banker, forklarer Hjertenes.

– Boligprisene har sunket mellom 8 og 15 prosent siden toppen, som var en gang mellom 2012 og 2013, legger han til.

Selvaag Bolig er et boligutviklingsselskap, og Schumann sier til DN at boliger som ikke blir solgt åpner opp for nye boligprosjekter. Hjertenes er ikke med på den.

– Faktisk så sliter vi like mye med å selge nye leiligheter som brukte, sier Hjertenes.

Strukket strikk

Jan Georg Byberg, avdelingsleder i Eiendomsmegler1 Stavanger, mener det er feil å kalle usolgte Stavanger-boliger for «skitboliger».

– I et pressmarked, som Stavanger hadde, vil man som selger få bedre betalt for mindre attraktive boliger enn man ville gjort i dag, sier Byberg og fortsetter:

– Noen boligkjøpere har nok strukket seg lengre for en bolig de kjøpte for noen år siden. Lengre enn de ville ha strukket seg for den samme boligen i dagens marked, sier Byberg.
– Grunnen er nok at det var for stor kamp om boligen de ønsket, samt lite utvalg. I dag er utvalget større, sier han.

Ifølge Byberg finner man denne type boliger i alle kategorier – eneboliger, rekkehus og leiligheter.

– Uansett er det feil å kalle det skitboliger som ikke vil bli solgt. For det gjør de, bare ikke til den samme prisen som de kjøpte den for, legger Byberg til.

Meglerens trøst til folk med mindre attraktive boliger er at det er en fordel å kjøpe og selge i samme marked.

– Flåsete

Baard Schumann innrømmer at «skitboliger» var litt flåsete.

– Jeg forstår at Stavanger reagerer på at en østlending kan si noe slikt, humrer Selvaag Bolig-sjef Baard Schumann og forklarer ytterligere hva han mente med uttalelsen i Dagens Næringsliv.

– Det ble solgt en del dårlige boliger i Stavanger til høye priser da det var «all-time high». Når jeg sier dårlige, så mener jeg dårlig beliggenhet, ikke dårlig kvalitet, understreker Schumann overfor RA.

Selvaag Bolig-sjefen er positivt for boligmarkedet i Rogaland i 2017.

– Det ligger en del leiligheter som ikke blir solgt. Disse boligene har kanskje ligget ute 8–9 måneder. Det åpner for nye boliger. Neste år legger vi ut nye prosjekter, både i Stavanger, Sandnes og Sola. Vi ser at markedet er i ferd med å bedre seg, sier Schumann og fortsetter:

– Det er over to år siden Selvaag Bolig la ut noe nytt i Stavanger. Prosjekter ble lagt på is. Grunnen til det er selvsagt den lave interessen som har vært i Stavanger, sier Schumann.

– Prisene i Stavanger er de samme nå som for fem år siden, legger han til.

Mer fra Dagsavisen