Sport

Kraftig nedgang i landslagsspillere fra Viking

I en tid der Viking skal satse på talenter, har klubben aldri produsert færre spillere til aldersbestemte landslag. I 2012 hadde klubben 15 på landslagsoppdrag, men i 2016 hadde det skrumpet inn til fem.

I 2012 hadde Viking 15 spillere på aldersbestemte landslag, og av dem er det bare tre som er igjen i klubben. I 2016 hadde det tallet sunket til fem.

– Selvfølgelig ønsker vi å produsere et høyt antall landslagsspillere, men selv om en spiller blir tatt ut for å representere G15-landslaget blir han ikke nødvendigvis en god spiller for Viking, sier Viking-trener Ian Burchnall.

LES OGSÅ: Følte han ikke ble satset på i Viking

– Viking er viktigst

Oversikten RA har laget over antallet U-landslagsspillere som Viking og Sandnes Ulf har produsert siden 2011 viser en kraftig nedgang for Viking, mens lillebror Sandnes Ulf har vokst og stabilisert seg rundt 3–5 aldersbestemte landslagsspillere per år.

– Konkurransen fra de andre klubbene kan selvfølgelig være en faktor, men det er også naturlig med svingninger i talentutviklingen. I tillegg kan det være enklere for talentfulle spillere å få spilletid på A-laget for Bryne og Sandnes Ulf enn Viking, og det er en gang sånn at unge spillere av og til kan være utålmodige, sier han.

Burchnall innrømmer at han ikke har den fulle oversikten over talentarbeidet til de andre klubbene i regionen, men skryter veldig av arbeidet som blir gjort i deres egen klubb.

– Vår jobb som regionens største klubb er å samarbeide og legge forholdene godt til rette med de andre klubbene rundt, slik at vi kan utvikle spillere sammen. For oss er det viktigere at spillerne blir gode nok for Viking, og hvis de blir kalt opp på landslaget er det en bonus. Men det er ikke nødvendigvis sånn at du må spille på landslagene for å være en god spiller, sier Burchnall og trekker fram Julian Ryerson som et godt eksempel.

– Julian har ikke spilt for G15, G16 eller G17, før han ble kalt opp på G18-landslaget. Hans utvikling har vært bedre enn for mange av dem som ble tatt ut på G15-landslaget, og det er derfor han er i A-troppen til Viking, sier han.

LES OGSÅ: Vil børste støv av gammel suksessoppskrift

Omorganiserer arbeidet

I Sandnes Ulf har utviklingen vært stikk motsatt. De lyseblå har fått flere og flere spillere på aldersbestemte landslag.

– Vi er veldig godt fornøyd med antallet, men må sørge for en kontinuitet i produksjonen. Det er en utfordring vi tar på alvor, sier utviklingsleder Erik Løland i Sandnes Ulf.

Det er også grunnen til at de lyseblå har omorganisert utviklingsavdelingen, og nå har et bedre samarbeid med klubbene.

– Før ville vi ha spillerne inn til klubben så tidlig som mulig, men det har vært en veldig positiv dreining hos våre samarbeidsklubber som satser mer på talentutvikling og fotballfritidsordninger slik at spillerne kan være lenger i egen klubb, sier Løland.

LES OGSÅ: Sæternes lar alle få sjansen til å vise seg fram

Stolt av landslagsspillerne

Han forteller at de ikke har noen konkret målsetting på hvor mange U-landslagsspillere klubben bør produsere per kull, men har som mål å være representert på alle landslagene.

– Av og til har du gode kull, og av og til får du inn kull som ikke er like bra. Som klubb ønsker vi å være representert på alle landslagene, da vi er stolte av de spillerne vi har som representerer klubben internasjonalt, forteller Løland.

1. april tar han steget over fra utviklingsjobben i Sandnes Ulf til lederjobben i kretsen.

– Med tanke på samarbeidet mellom topp og breddeklubbene ser jeg spennende tider framover, både for Sandnes Ulf og for regionen. For at toppene skal bli bedre må bredden jobbe bedre, og vi trenger samarbeidet på de ulike arenaene for å heve kvaliteten på talentarbeidet vårt som også vil gagne landslagene, sier Løland.

LES OGSÅ: Løland ny leder i NFF Rogaland

Sandnes Ulf «stjeler» talentene

Den økte konkurransen fra de andre klubbene i fylket tror lokalfotballekspert Lars Fisketjøn har spilt en avgjørende rolle i den utviklingen som har vært.

– Jeg tror Viking har fått større konkurranse om talentene. Sandnes Ulf har tatt kvantesteg på talentutvikling de siste årene. Nå skaper de sine egne landslagsspillere og holder på dem, slik at de ikke forsvinner til Viking som de kanskje gjorde før, forteller Fisketjøn.

Gjesdalbuen-journalisten synes det er bekymringsverdig at så mange av Vikings U-landslagsspillere enten ikke slår igjennom eller forlater klubben.

– Viking får fram litt for mange maskinelle spillere. Det virker som de driver med talentutvikling på samlebånd. De får frem gode og skolerte fotballspillere, men spillerne mangler for ofte X-faktor og spisskompetanse, forteller Fisketjøn.

LES OGSÅ: Michaelsen fra start i Burchnalls første uttak

Viking kan bli best i Norge

På grunn av Vikings økonomiske problemer de siste årene har de mørkeblå både blitt tvunget til og satset mer på egne talenter. Fisketjøn ser ingenting i veien for at Viking kan produsere flere U-landslagsspillere enn de gjør for øyeblikket.

– Det er nok av talenter i regionen. Viking plukker også sine ut veldig unge. Det er ingentig i veien for at de skal kunne være best i Norge på det feltet, mener han.

Den siste uken har Vikings Kristian Novak og Sandnes Ulfs Andreas Dybevik spilt for G19-landslaget på La Manga. Novak er ikke med i oversikten, siden han ikke ble Viking-spiller før i 2017. Tidligere spilte han nemlig for Ålgård, en klubb Lars Fisketjøn kjenner godt.

– Novak har et ekstremt klokt fotballhode, og er flink med ball. Han jobber hardt for å bli mer temposterk, og det behøves. Kanskje kan han bli Eliteseriespiller om noen år, sier Fisketjøn om Novak.

LES OGSÅ: Novak tas opp i A-stallen

Mer fra Dagsavisen