Kostholdskaoset

Det er lett å bli tjukk i huet av alle kostholdsrådene.

Ingen som kjenner meg vil kalle meg en kostholdmaniker. Ikke engang sunn tror jeg noen ville kalt meg hvis de fikk tre ord til å beskrive meg.

Det hender likevel at jeg får sånne selvbevisste raptuser og skal bli det, riktignok. Sunn, altså, og erklærer krig mot alt. Ganske nøyaktig én gang i året skal jeg bli helt inn til beinet sunn. I løpet av ekstremt kort tid. Inne i hodet mitt ruller det en film der jeg ser hele «bli sunn»-prosessen i sånne flashbacks og vips er jeg på den andre siden.

Altså sunn og topptrent. Slank, høy og mørk. Avholdsmann og jeger. Anorakk og helskjegg. Senete og solid. Overlagt og klok. Lun og trygg. Altså ikke bare kjernesunn, men jeg skal også gjennomføre en total personlighetsforvandling.

Les også: «Historien om Trump har lært oss at rasjonalitet ikke gjelder»

Det jeg gjør galt hver gang, sånn cirka årlig altså, er at jeg slutter å spise absolutt alt med fett og karbohydrater over natta. Og alt som ikke er netto sunt, kuttes ut. Det betyr at brødskiver ses på som grove trusler. Kaffe går rett på svartelista. Øl (som jeg elsker mer enn selve livet) kuttes brutalt og helt ut av tilværelsen. Sjokolade, boller, digg, vafler (som jeg også elsker mer enn selve livet), is og pølser avvises bryskt. Og gulrøtter, epler og salat omfavnes som en god, gammel venn. Det varer ikke.

Dette skulle ikke handle om mine maskeplask, men om forvirrende kostholdsråd i avisene. Jeg er altså ikke en så fryktelig bevisst spiser, men har fått med meg at karbohydrater og sukker er fy, salt er fy, fett er fy. Og at man bør spise variert. Nettopp, det er til denne siste kategorien jeg har knytta alt mitt håp og styrke til: Jeg spiser variert.

Men den siste ukas scanning av medier har fortalt meg noe helt annet. En ny rapport omtalt i tidsskriftet Circulation forteller at det er usunt å spise variert! Der røyk mitt grunnleggende, mentale forsvar i møte med alle rådene som slenges mot oss. Forskerne har sett på en rekke studier fra år 2000 og fram til i dag og finner ingen helsegevinst i et variert kosthold. Det er snarere omvendt: Et variert kosthold gjør at vi spiser mer! Mer enn vi trenger! Nei!

Les også: «Det er stygt når millionærer koketterer med å være fattig»

Ok. Men jeg er forsiktig med salt. Det må være bra. Men heller ikke min gode saltsamvittighet kan jeg lenger godskrive. For svenske medier har nå omtalt et nytt, stort forskningsprosjekt som viser at normalt saltinntak likevel ikke er ille. Det fins ingen bevis for at drastisk redusert bruk av salt senker faren for hjerte- og karsykdommer. Det er bare å salte på. Som vanlig, vel å merke.

Og så var det karboen, da. Mitt forhold til karbohydrater er ambivalent og lett anstrengt. Hver bolle, hver blings svir i samvittigheten, men fungerer likevel på meg som kryptonitt på Supermann. Derfor var det ikke rart at hjertet bråstoppet da jeg torsdag bladde meg gjennom Dagbladet og så overskriften: «Lavkarbo kan forkorte livet ditt med fire år». Å spise lite boller og poteter og brød og vafler og øl og alt som er godt i verden er likevel ikke bra. Det leser jeg som grønt lys.

Samme avis skrev for et par uker siden også om kosttilskudd: «KAN VÆRE LIVSFARLIG». Med dette mener jeg at kaoset er komplett eller eventuelt at vi har gått full sirkel. Alt som var vanlig og bra (normalt norsk kosthold) ble fy og farlig og så er det blitt bra igjen.

Rådene er over tid farligere enn maten. På tide kanskje derfor for mediene å stramme inn litt på omtalen av den til enhver tid siste helsedille, spiseråd og rapport – og ikke løpe livsstilsyppersteprestinnenes høylukrative ærend?

Les også: – Lærere skal ikke måtte ta selvforsvarskurs