Nyheter

Korona har satt fornybar-brems: – På tide å investere

NHO Rogaland mener fornybarnæringen er verdt å satse på for å sikre arbeidsplasser.

I den ferske rapporten «Fornybarbarometeret» fra Energi Norge kommer det fram at staten og kommunene må regne med at over én tredel av inntektene fra fornybarnæringen forsvinner i år, grunnet koronakrisen. Det tilsvarer 24 milliarder kroner i 2020.

Bakgrunnen er at koronakrisen har ført til nedstengning av næringsvirksomheter i Europa, lavere etterspørsel etter kraft og lave strømpriser.

Derfor mener Energi Norge at det nå er riktig tidspunkt for å legge til rette for økte investeringer og flere arbeidsplasser i vannkraften.

LES OGSÅ: – Det verste er nok foran oss, spesielt i Rogaland

NHO: – Verdt å satse på

Tone Grindland, regiondirektør i NHO Rogaland, mener det viktigste er å tenke på er hvordan man kan sikre arbeidsplasser, også i tiden etter koronakrisen er over.

– Vi vil helst unngå å sette bransjer for mye opp mot hverandre, i forhold til om man skal satse på det eller det, men, samtidig må man gjøre noen valg og tenke på veien videre etter koronakrisen. Da må vi tenke på hvordan vi kan sikre arbeidsplasser, og da er absolutt fornybarnæringen verdt å satse på, sier Grindland til RA.

Hun påpeker at det er åpenbart at Norge og Rogaland kan være med å levere forskning og utvikle helt konkrete løsninger på europeiske utfordringer knyttet til fornybar energi.

Grindland viser til at regionen vår ligger ved havet, og at det er mye bølger, vind og regn man kan utnytte.

– Samtidig som vi har en høykompetent leverandørindustri i Rogaland, som vil være viktig i fornybarnæringen, sier Grindland.

Hun mener det kan være smart å investere i vannkraft, og utnytte eksiterende vannkraftverk, som ved Lysbotn, for å produsere mer.

– Da slipper man å gjøre nye inngrep, påpeker regionlederen.

LES OGSÅ: Må tenke nytt: – Semesterstart ved UiS blir litt annerledes i år

– Først oljenæringen

Næringssjef i Stavanger kommune, Anne Woie, påpeker at koronakrisen fører til lavere etterspørsel etter olje som igjen fører til lavere oljepris.

– Bedriftene innen oljesektoren ser et ennå sterkere behov for å få flere ben å stå på, sier Woie til RA.

Klyngene som arbeider med fornybar energi – Norwegian Energy Solutions og Norwegian Offshore Wind Cluster får flere innmeldinger fra selskaper fra oljesektoren, opplyser hun.

– Samtidig gjør oljeprisfallet at selskapene som har inntekter fra olje sliter. Dette kan gå ut over investeringsviljen i nye prosjekter. Næringen fremhever samtidig at mange av fornybarprosjektene ligger et stykke frem i tid før de skaper arbeidsplasser, derfor ønsker de at oljenæringen får en solid støttepakke fra regjeringen som gir selskapene rom til å investere i nye prosjekter både innen olje og gass og innen fornybar.

Næringssjefen understreker at tilbakemeldingen fra næringen er at god aktivitet innen olje og gass ikke hindrer omstillingsarbeidet: – Sammenhengen er snarere helt motsatt, sier hun.

LES OGSÅ: Har ikke satt sluttdato for russetiden. 

Grønn omstillingspakke

I neste fase, fase 3, av krisepakkene, vil det komme en grønn omstillingspakke.

Blant hovedelementene er økte midler til forskning, utvikling og innovasjon, styrket satsing på grønn skipsfart, styrking av det statlige omstillingsfondet Enova og en strategi for sirkulærøkonomi og en hydrogenstrategi.

LO og NHO sentralt har krevd at det må komme en investeringsbeslutning om CO2-rensing i fase 3 av krisetiltakene.

Den nye pakken fra regjerin er ventet fredag.

Fakta om saken

  • 51 prosent av energiforbruket i Norge dekks av fornybare energikilder, siden 2010 har andelen økt med 4 prosentpoeng.
  • På grunn av koronasituasjonen frykter Energi Norge for investering i fornybar-næringen. Stat og kommune må regne med at over en tredel av inntektene fra fornybarnæringen vil forsvinne i år. (24 milliarder i 2020, 14 milliarder i 2021)
  • Det er forventet en grønn omstillingspakke i fase 3 av krisepakkene.

Mer fra Dagsavisen