Kontinuitet og spillestil trumfer kjøpefest

KOMMENTAR: Mange hadde nok ønsket seg en røys nye spillere og friske tanker før Vikings Eliteserie-retur. Statistikken fra de siste tre årene forteller at slikt er galskap.

Følg RA Sporten på Facebook!

De siste tre sesongene har kun ett av seks nyopprykkede lag gått rett ned igjen fra Eliteserien. Det var Start – laget som brukte klart mest penger og gjorde størst endringer. Kanskje det ikke er så dumt av Viking å sitte relativt rolig i båten?

Det har, ikke uventet, vært mange som har stilt kritiske spørsmål ved at de mørkeblå kun har hentet inn to stoppere etter opprykket. De samme har også pekt på at stallen er redusert i antall på samme tid. Bjarne Berntsen opererer på samme tid så rolig i spillermarkedet at noen nærmest blir provoserte.

Men dersom en skal bruke fakta og statistikk som en styrepinne gjør «dinosauren fra Figgjo» fullstendig rett i ta det kuli. Utryddelsen er nemlig mye mer i dagen for dem som endrer på for mye for fort.

LES OGSÅ: Viking har ingen bud på spillere inne nå

Det kan godt være noe er tilfeldig, men statistikken fra de tre siste sesongene forteller faktisk en ganske tydelig historie.

Lagene som ikke går bananas i spillermarkedet, og som holder seg til samme trener og samme spillestil, er lagene som klarer seg best i møtet med en tøffere konkurransehverdag.

Rent fotballfaglig er dette for meg såre logisk;

Kollektiv slår talent. Viking har nå for alvor satt en distinkt spillestil. Det har vært et savn i en årrekke. Bruk heller energien på å foredle og forbedre. Så får en eventuelt ta noen grep om en ser det er full krise halvveis i sesongen.

LES OGSÅ: Slik var Viking-året fra A-Å

Det er bare å oppsummere kjapt for å understøtte det «dritkjedelige» poenget;

Foran 2018-sesongen gjorde Ranheim en del skifter i stallen, men pengebruken var meget beskjeden. Spillerne som ga seg hadde utgåtte avtaler, lån som gikk ut eller la opp. Samtidig hentet de rimelige rollespillere som skulle passe i en spillestil som hadde fått sette seg over tid. Det endte med en sjokkerende god debutsesong på øverste nivå og tittelen som «Årets trener» til Svein Maalen.

Start hentet i vintervinduet 12 mann inn, sendte 17 spillere på dør og brukte en bunke millioner i gjensynet med Eliteserien. Laget skiftet også trener i siste del av 2017-sesongen. 2018 inneholdt en katastrofal innledning, nytt trenerskifte, spillestilsendring, nye millionkjøp og nedrykk.

Til 2017-sesongen rykket Kristian­sund og Sandefjord opp. Begge bygget videre med samme trener og filosofi. Endringene i troppene var beskjedne. Det var snakk om fem ut og fem inn i Kristiansund – litt flere i Sandefjord. Sistnevnte rykket først ned året etter da Bohinen forsvant og endringene ble for store fotballfaglig med Magnus Powell.

I 2016 het nykommerne Sogndal og Brann. Begge overlevde.

Brann fortsatte med det Lars Arne Nilsen hadde startet. De hentet inn fem mann vinteren etter opprykket – hvor Braaten og Vega var de som markerte seg mest. Orlov kom tilbake fra lån. Ikke ulikt Viking slapp de samtidig ni mann i en opprydding i stallen. Det hele endte i sølv på direkten. Den store forskjellen fra Viking er åpenbart at Trond Mohns nærmest utømmelige kredittkort ligger som sikkerhet i bakgrunnen. Da kunne en selvsagt ha et høyere lønnsnivå og kvitte seg kjappere med gammel moro.

LES OGSÅ: De Lanlay ikke et tema i Viking nå

Sogndal ble samtidig nummer elleve og holdt seg greit. De bygget på det Eirik Bakke startet ved å hente fem og slippe seks på vinteren. Problemene kom, som vanlig, da laget ble raidet for gode folk før det andre året.

Om en skal bruke Sarpsborg 08 og Kristiansund som eksempler er andreåret tidspunktet om en skal begynne å gjøre større endringer i spillerstallen. Ved å tilføre høyere kvalitet gradvis har begge klubbene tatt stegene opp mot å bli gode og etablerte Eliteserieklubber på lavt budsjett.

Selv om Viking åpenbart er en mye større klubb er det her hverdagen økonomisk ligger for de mørkeblå.

Provoserende eller ei – den avslappede tilnærmingen er sannsynligvis helt riktig. Jeg tror faktisk det viktigste som kan skje nå er at spillestilen og planen befestes i Viking på lang sikt. Dette må de finne en måte å sikre på klubbnivå – også ved et framtidig trenerskifte. Taken med en «Blå tråd» var nemlig god den. Problemet var bare at tråden var for tynn.

For kontinuitet virker.

Og nivået i Eliteserien er ikke på noen måte skremmende høyt.

LES OGSÅ: Setter seg hårete mål for returen