Nyheter

Kongsgård-elever reagerer på fjerning av arabisk

Å fjerne arabisk er som å si at språk ikke er viktig, mener elever ved Stavanger katedralskole om fylkespolitikernes kuttforslag.

– Arabisk er et unikt tilbud, og det trist hvis framtidige elever ikke får samme tilbud som oss, sier Mats Andersen, Mari Fadnes og Eirin Cowie. De går i andreklasse på Kongsgård, og har arabisk som valgfag.

Grunnen til bekymringen er at fylkeskommunen skal spare penger ved å kutte i ikke-lovpålagte utgifter. Som et resultat kan Kongsgård miste arabisk som valgfag, og Sandnes videregående skole kan miste latin. Ved å fjerne disse to språktilbudene spares det inn 800.000 kroner, noe som fikk flertall blant fylkespolitikerne.

– Det kan være lett å tenke at arabisk er litt spesielt, men vi lærer mer enn bare språk; vi lærer om kulturen og situasjonen i mange av de arabiske landene, sier Cowie.

– Ved å fjerne det, er det som å si at språk ikke er viktig, legger hun til.

Elevene i andreklasse får fullføre, men tilbudet blir fjernet for nye elever. De tror arabisk kan være en brubygger, og at det kan være en fordel når de senere blir jobbsøkere.

– Arabisk kan være en av faktorene som gjør at ungdom søker seg til Kongsgård. Hvis et av våre viktigste fag faller bort, kan det føre til at vi mister plassen som profilert skole, sier Andersen.

De får støtte av elevrådsleder Anton Bugge.

– Fordi Stavanger har blitt en internasjonal by, får elevene testet ut arabisk i praksis her. Vi mener at dette tilbudet bygger bruer mellom kulturer, sier han.

Høyres Aleksander Stokkebø reagerer også på det han mener er feilprioritering fra flertallspartiene.

– Arabisk og latin er to av de store verdensspråkene, og de er både dagsaktuelle, historiske og av kulturell betydning, sier Stokkebø.

LES OGSÅ: Millioner til nytt barnehagesenter på UiS

Internasjonal region

Stokkebø mener latin er en god base for dem som ønsker å fordype seg i språk senere, og at arabisk kan være en kulturell døråpner.

– Verden blir mer globalisert og vi er en internasjonal region. Vi trenger at flere, ikke færre, lærer seg språk.

– I disse klassene er det få elever, og derfor er det små summer som kuttes, men den summen betyr mye for de det gjelder, legger han til.

Simon Næsse (Ap) er leder av opplæringsutvalget i fylkeskommunen, og sier språkkuttet handler om prioriteringer.

– Vi har ikke kuttet på langt nær så mye som vi hadde tenkt. Vi har vernet mange fag fra kuttet, men for arabisk og latin har kuttet blitt stående, sier han.

Han forklarer videre at skolen står fritt til å videreføre programmet dersom de finner penger til det, og at pengene til arabisk kommer i tillegg til det vanlige driftsbudsjettet. Han forstår likevel at elevene reagerer.

– For meg er det lettere å forsvare kutt i latin, enn arabisk, fordi arabisk er et levende språk. Men et sted må det dessverre kuttes. Hadde vi hatt utømmelig med penger er det mange ting vi gjerne skulle behold, sier Næsse.

Mer fra Dagsavisen