Stavanger

Kommunesammenslåing:Danser ikke med Stavanger

Kommunesammenslåings-dansen er i gang. Kommunene skal finne partnere før Jan Tore Sanner skrur musikken av og lyset på. Men i Sandnes vil de leve singellivet.

Bilde 1 av 4

– Vi i kan ikke sitte og vente på hva som skjer. Denne kommunesammenslåingsdansen går så fort at vi må si høyt og tydelig at vi ikke vil bli tvunget sammen med Stavanger i den nye kommunestrukturen, sier Annelin Tangen (Ap).

Politikerne i posisjonen i Sandnes liker godt å danse med andre, i form av samarbeid over kommunegrensene, men Sandnes vil dra hjem alene når dansen er slutt.


– Tvang er ikke løsningen

– Tvangsekteskap har aldri vært en god løsning på noe, sier Martin S. Håland (Sp).

Posisjonspolitikerne tror ikke gaukene må gifte seg med siddisene – selv om kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har gitt beskjed om at både store og små kommuner bør se på sammenslåingsalternativer.

– Sandnes er den syvende største byen i Norge. Vi trenger ikke slå oss sammen med noen. Vi vil heller ikke tvinge andre til å slå seg sammen med oss. Men om kommunene sørover vil slå seg sammen med oss, får vi se på det, sier Tore Andreas Haaland (Frp).

– Kommunesammenslåing handler også om identitet, sier Roald A. Lende (Pp).


Dårligere samarbeid alene?

– Vil samarbeidet med Stavanger svekkes om det ikke blir sammenslåing?

– Det er opp til Stavanger, svarer Heidi Bjerga (SV).

– Vi er gode naboer. Når naboene har det godt, har også vi det godt, legger Håland til.

Sp-politikeren tror veksten i regionen vil dempes ved en sammenslåing.

– Vi har en vekst som andre misunner oss. Den har vi fått selv med mange kommunegrenser. Jeg tror konkurranseinstinktet vil falle bort dersom vi blir én region.


– Lær av Danmarks feil

Tangen forteller at undersøkelser viser at innbyggere i små kommuner er mer fornøyd enn folk som bor i store kommuner. Norge vil få noen av Europas største kommuner med den nye kommunereformen.

– Lær av Danmarks feil. Der har demokratiet blitt svekket. Med profesjonelle politikere blir det en helt annen politikk med mer distanse mellom innbyggerne og politikerne, mener Tangen.


Fremmede politikere

Sofie Margrethe Selvikvåg (Sp) frykter at en økt distanse mellom politikere og innbyggere vil ødelegge folks engasjement i politikken.

– Jeg tror ikke det er mange som vet hvem som sitter på fylkestinget. Det hadde blitt det samme om vi slo oss sammen med Stavanger. Politikerne vil bli mer fremmede. Noen de aldri ser eller møter. Noe som også vil svekke engasjementet for politikk. Nå møter vi folk på gaten hele tiden som har noe de vil si til oss, mener Selvikvåg (Sp).

– Ingen økonomisk gevinst

Håland mener det er lite å spare økonomisk ved en sammenslåing.

– Det er vanskelig å se at man sparer penger i statistikken. Skattebetalerne vil ikke få mer igjen ved en sammenslåing, sier han.


Høyre og KrF i tenkeboksen

Partiene har ikke bestemt seg for hvem de vil danse sammen med i kommunesammenslåingen. Begge vil se på hva som er best for innbyggerne.

– Verken jeg personlig eller KrF som parti har bestemt oss for om vi vil nord, sør eller stå alene. Vi jobber med å finne ut hva vi vil. Det viktigste for oss er å finne ut hva som er best for byen og innbyggerne, sier Signe J. Nijkamp (KrF) til RA.

Høyre er også på vent.

– Vi ønsker en grundig prosess med alle fordeler og ulemper. Vi sier ikke nei til noen. Høyre har ikke lukket noen dører, sier Thor Magne Seland, som gjerne vil se nærmere på økonomien.

– Jeg ønsker et regnestykke på hva som er konsekvensene for vår region. Nå fikk nettopp Sandnes millioner i veksttilskudd, noe Stavanger ikke får. Får vi det ved en sammenslåing? Et forslag er også at ved neste kommunevalg kan folket også stemme på ulike alternativer. Vi bør høre på dem, sier Thor Magne Seland til RA.


– Bør vurdere ulike alternativ

Det mener statssekretær Jardar Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Statssekretæren mener Sandnes absolutt bør vurdere ulike sammenslåingsalternativer i stedet for å stå alene.

– Ingen kommuner bør kunne si at reformen ikke er interessant for dem. Jeg mener alle kommuner bør vurdere hvorvidt en skal slå seg sammen med naboen – også Sandnes og Stavanger, sier Jensen til RA.

– Det er dog viktig å understreke at Sandnes selv må vurdere dette og se om det er et riktig valg for å oppnå målene for reformen, legger han til.

Den nye kommunereformen har fire mål: gode tjenester, en helhetlig og samordnet samfunnsutvikling, økonomisk robuste kommuner og et styrket lokaldemokrati. Jensen sier kommunene må bestemme seg innen sommeren 2016.

– Vi ønsker at kommunene skal fatte vedtak om hvilke kommuner de ønsker å slå seg sammen med innen sommeren 2016. Jeg ser fram til resultatene, sier Jensen.

Mer fra Dagsavisen