Kommunens rare regler

Avbyråkratisering, enklere regelverk og raskere saksbehandling er på begge partienes løftelister, men i Stavanger har tydeligvis Høyre og Frp duppet av, skriver Bjørn G. Sæbø.

Høyre og Fremskrittspartiet har til felles at de både er regjeringspartier og posisjonspartier i Stavanger. Muligheten deres til å handle, rett og slett «gjørr någe», er med andre ord rikelig til stede. Avbyråkratisering, enklere regelverk og raskere saksbehandling er på begge partienes løftelister, men i Stavanger har tydeligvis Høyre og Frp duppet av.

To tilfeller av rare reglers merkverdige utslag dukket opp i forrige uke. Den ene er kravet fra 17. mai-komiteen om at pølseselgeren Geir Ekeland må ut med 4000 kroner for å stå på sin faste salgsplass på nasjonaldagen. «Pylsemaen» Ekeland er en av få som driver salg fra Domkirkeplassen hele året – noe han betaler 3000 kroner for å få lov til. At 17. mai-komiteen får seg til å kreve samme drøye sum enten det selges fra en vogn eller en buss med mange luker og ansatte, har vakt reaksjoner fra to ellers så ulike partier som SV og Frp. Sistnevnte parti har ellers foreslått å spleise på Ekelands pølsegebyr, men Frp bør heller bruke sin plass i 17. mai-komiteen og andre fora til å endre regler og påvirke vedtak som har urimelige utslag.

LES OGSÅ: Dropper 17-mai salg etter 4000 i dagsleie

Stavanger kommunes andre rare regel har som konsekvens at huseiere i Trehusbyen ikke kan montere solcellepaneler på takene sine. Ifølge Aftenbladet fikk en huseier på Eiganesveien beskjed av kommunen om å fjerne solcellepanelet fordi det «bryter med områdets karakter». Det er klokt å stille krav til eierne av Stavangers over 8000 trehus i de sentrumsnære bydelene om at nye vinduer, takstein og dører skal tilpasses original stil, men det kan også være en idé å oppdatere regler som stammer fra kulturminneplanen i 2010. Siden den tid har strømproduksjon fra solceller blitt et reelt alternativ, og forbedret teknologi og lavere priser vil skjerpe interessen til og med i en solfattig by som Stavanger. En gjennomgang av villniset av regler som rammer pølseselgere og miljøbevisste huseiere, trengs åpenbart.