Nyheter

– Kommunene vil måtte kjempe om lærerne

For få lærere på første til fjerde trinn både i Sandnes og Stavanger.

Av: Ingunn Walderhaug

Forrige onsdag ble det borgerlige budsjettforliket for 2018 lagt fram. KrF sikret seg en stor seier da partiene ble enige om å gå inn for en nasjonal lærernorm.

Beregninger fra Kunnskapsdepartementet, basert på tall for skoleåret 2016 – 2017, viser at det totalt var et behov for 2802 nye lærerårsverk, med en beregnet kostnad på drøye to milliarder kroner, for å oppfylle den nye normen.

LES OGSÅ: Budsjett i boks – Venstre snuser på regjeringsmakt

250 årsverk i Rogaland

I Rogaland vil det totalt bli et behov for 250 nye lærerårsverk, som gir en samlet kostnad på 180 millioner kroner.

I Sandnes trengs det 61 nye lærerårsverk, noe som vil koste snaue 44 millioner kroner. I Stavanger vil det trengs 101 nye lærerårsverk, med en prislapp på 73 millioner kroner. Til sammen vil fylkets to største kommuner altså trenge 117 millioner, og dermed 65 prosent, av fylkets samlede behov på 180 millioner kroner.

LES OGSÅ: Venstrepolitiker: Vi må satse på IKT i skolen

Lav tetthet 

– I Sandnes kommune er det per i dag noen skoler som er innenfor normen og noen som er utenfor, sier Pål Larsson, kommunaldirektør for oppvekst  og skole i Sandnes kommune.

Etter at budsjettforliket ble lagt fram, satte kommunen folk på regnestykket for å evaluere hvordan ressursene burde fordeles. Larsson forteller at snittet for første til fjerde trinn nå ligger på 16,9 elever per lærer, mens på femte til sjuende trinn ligger snittet på 18,9 elever per lærer.

– Snittet er altså innenfor på femte til sjuende trinn, men på første til fjerde trinn trenger vi høyere tetthet på noen skoler, sier han.

Til nå har kommunen tildelt midlene for økt lærertetthet likt mellom skolene. Det har vært opp til den enkelte rektor å disponere pengene.

– Den største forskjellen for oss vil bli at det blir sterkere statlig styring for hvordan skolene disponerer midlene, sier Larsson.

LES OGSÅ: KS: Lærernormen kan gi flere ufaglærte i skolen

Blir en utfordring fra 2019

Larsson anser ikke lærertetthet som en særskilt utfordring for kommunen. Han opplever Sandnes som en attraktiv kommune for lærere. Men fra 2019 blir normen vanskeligere å følge, mener han.

– Lærerutdanningen har jo gått fra fire til fem år, så vi mister et helt kull med lærerstudenter. Og det blir mange kommuner som skal kjempe om lærerne. Det blir en nokså stor utfordring og vil selvfølgelig koste mye mer penger. Men vi vet ikke mer, sier han.

Nå venter kommunene på mer informasjon fra staten om hvordan de vil gjøre opp regningen.

– Dette er interessant, uten at vi helt vet hva som ligger i det. Jeg tenker at det at det blir mer styring over hvordan vi skal bruke ressursene kan være positivt, men også en ulempe for rektorene. Men det er en fordel for elevene at det blir flere lærere, sier Larsson.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet: Vi trenger en lærernorm

Lik situasjon i Stavanger

I Stavanger kommune underviser den enkelte lærer i snitt 18,8 elever om gangen, om man ser på hele grunnskolen i ett. Men foreløpig har kommunen ikke utarbeidet statistikk på hvor mange lærere som trengs på hvert trinn.

Beregningene fra Kunnskapsdepartementet viser likevel at situasjonen i Stavanger kommune ligner den i Sandnes. Derfor ligger det også her an til at kravene for 2019 kan bli en utfordring for kommunen.

– Det vil bety at vi må intensivere arbeidet med å rekruttere godt kvalifiserte lærere i forkant av høsten 2018, men spesielt i forkant av høsten 2019, sier skolesjef i Stavanger, Jørn Pedersen.

I likhet med sin kollega i Sandnes kommune, peker Pedersen på utfordringen med at det per i dag er et underskudd av nyutdannede lærere her til lands.

– Vi må gjøre det vi kan for å framheve det positive ved å være lærer i Stavanger. Vi har gode resultater på både læring og trivsel og bruk av ny teknologi, forteller Pedersen.

Også her har det foreløpig vært opp til den enkelte rektor å ansette lærere.

– Vi har fordelt pengene til alle barneskoletrinnene utenom Vassøy skole, som allerede har høy lærertetthet, forteller rådgiver i Skolefagstaben, Gurid Lomeland.

LES OGSÅ: Flertallspartiene i Stavanger vil gi 60 millioner mer til skole

Mer fra Dagsavisen