Leder

Kommunen som snill pappa

LEDER: Hernes’ forslag er godt, og det er klassisk blandingsøkonomi når det offentlige aktivt går inn der markedet ikke fungerer, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Krav om 15 prosent egenkapital holder mange førstegangskjøpere unna boligmarkedet, eller mer korrekt er det unge mennesker uten hjelp fra velstående foreldre som blir stående på utsiden. Høyres ordførerkandidat, John Peter Hernes, har lansert forslaget om å la kommunen garantere for unges behov for egenkapital. Det ene er at en forebygger økt klasseskille, det andre er at Stavanger i motsetning til Oslo må jobbe ekstra hardt for å tiltrekke seg unge barnefamilier. Hernes’ forslag er godt, og det er klassisk blandingsøkonomi når det offentlige aktivt går inn der markedet ikke fungerer. Selvbyggerordningen er et annet lokalt eksempel på den aktive kommunen.

Ikke uventet møter Hernes-ideen om kommunen som reservemamma- og pappa motbør. I Dagens Næringsliv skyter NHH-professor Ola Grytten ned forslaget og anklager Hernes for å «tukle med effekten som boliglånsforskriften nettopp skal forhindre.» Forskriften ble innført av gode grunner, og professorens innvending er selvsagt relevante. I tillegg til krav om at lånet ikke skal utgjøre mer enn 85 prosent av boligens verdi, og at samlede lån ikke skal overstige fem ganger brutto inntekt, må låntakeren også være i stand til å takle et rentehopp på fem prosentpoeng.

Det Ola Grytten ser ut til å glemme er at forskriften – selv om den har noen Oslo-unntak – ikke har geografiske nyanser. Stavanger har hatt spesielle utfordringer på bolig- og arbeidsmarkedet etter 2014-smellen, og fremdeles er det slik at byen eksporterer den unge, attraktive arbeidskraften som gjerne også har fått seg noen barn. Ulempen med boliglånsforskriften er at den ikke tar regionale hensyn – uten særlig øye for at andre regioner har behov Finansdepartementet ikke har tenkt godt nok over. Den kommunale «foreldrehjelpen» må selvsagt komme med kredittvurdering og grundig sjekk av låntakers økonomi, men ideen bør testes ut.

Mer fra: Leder