Kommunen må fjerne gullfisk satt ut i Hindalsdammen i Stavanger

Stavanger kommune advarer mot å sette gullfisk ut i vann og innsjøer. – Artene truer mangfoldet i Stavanger-naturen.

Frivillige fra Stavanger og Rogaland jeger- og fiskerforbund henter i disse dager opp gullfisk som noen har satt ut i Hindalsdammen på Vaulen i Stavanger. Å tømme akvariet sitt i vann, er nemlig ødeleggende for naturen, advarer kommunen.

«Folk som setter ut gullfisker i dammer og vann bidrar til at Stavanger kommune får en umulig utfordring i å ta vare på det biologiske mangfoldet», heter det i en melding som kommunen la ut på nettsiden sin onsdag.

–  At gullfisk-arter nå dukker opp i stadig flere vann og innsjøer kan komme av at det dessverre er blitt lovlig å ha dem i private dammer. Men det kan også godt hende at folk er gått lei gullfiskbollen sin og pøser innholdet ut i nærmeste vann, sier naturforvalter Vegard Ankarstrand i Stavanger kommune i meldingen med tittelen «Artene truer mangfoldet i Stavanger-naturen».

Han frykter at det samme skal skje med skilpadder, som nå er blitt lovlig å ha som kjæledyr. 

– Når folk ikke vil ha dem mer, vær så snill å ikke sett dem ut i naturen! oppfordrer Ankarstrand. 

«Folk aner ikke hvilket sjansespill det er å tømme akvariet i et vann eller planteavfall i kanten av et friområde. I Norge er innførte arter som brunskogsneglen, rynkerosen, sitkagrana og vannplanten vasspest blitt store og svært dyre miljøproblemer», heter det i meldingen fra kommunen. 

I Stavanger kommune er planten parkslirekne blitt så hardfør at kommunen må ta i bruk kjemikalier, noe de ellers ikke gjør på offentlige områder. Denne planten er kommet inn i landet via plantesalg og senere tømt ut ulovlig med hageavfall i lokale friområdet. Nå er den blitt forbudt å innføre til Norge, men det er for sent, skriver kommunen.