Annonse
Advokat Fredrik Bie mener Viking kan ha krav på alt de har betalt for mye i eiendomsskatt siden stadion ble åpnet i 2004 (bildet). Foreldelsesfristen kan rettslig sett fravikes. FOTO: JOHANNES W. BERG

– Kommunen kan betale tilbake hele eiendomsskatten

Advokat Fredrik Bie er klar i talen på at Viking bør kunne få alt de har betalt for mye i eiendomsskatt på stadion siden 2004 i retur fra kommunen. Han mener lovverket forsvarer det – samtidig som det vil være riktig moralsk.

Annonse
Rogalandsavis

Følg RA Sporten på Facebook!

RA skrev torsdag at helt siden stadion ble bygget i 2004 har Viking betalt for mye eiendomsskatt til Stavanger kommune. Arenaen er kort og godt mindre enn hva man antok. Det kom fram av en ny måling foretatt for kort tid siden.

Viking er i forhandlinger med kommunen om å få tilbakebetalt en millionsum, men har trodd at foreldelseskravet på tre år i utgangspunktet har vært i spill. Bie mener det nødvendigvis ikke er det.

– I utgangspunktet er fristen for foreldelse på tre år. Men det finnes en spesialregel – som få er oppmerksomme på – som sier at en kan avregne pengekrav mot framtidige krav, sier Bie.

LES OGSÅ: Viking kan få tilbake millioner i eiendomsskatt

– Går på velvilje

Det betyr i klartekst at Viking kan unngå å betale eiendomsskatt i noen år framover om kommunen er velvillige – og enige i tolkningen.

Bie peker på at det kan være en hindring at eiendomsskatt har særregler på pantekrav.

– Men det hele går egentlig litt på vilje hos kommunen. Jeg mener det er et rettslig relevant grunnlag for å la Viking få hele summen.

LES OGSÅ: Dette kan skje om Viking AS går konkurs

Inn i totalen ved eierskifte

Bie påpeker at kommunen ikke på noen måte er forpliktet til å påberope seg foreldelsesfrist om de erkjenner å ha bommet på skatten.

– Bør de imøtekomme Viking fullstendig på dette slik du ser saken?

– Jeg synes ikke det er noe i veien for at Viking skal få tilbake hele summen. Kommunen har fått penger de ikke har krav på. Ingen trenger å påberope seg foreldelse. Det handler om å ta ansvar. Samtykke er en undervurdert rettslig regel.

Bie er partner i advokatfirmaet Hammervoll Pind. Han har særlig kompetanse innen konkursbehandling, gransking og krisehåndtering i foretak og bedrifter. Han arbeider også med selskapsrettslige problemstillinger og med arv og generasjonsskifte.

Den erfarne advokaten påpeker at kommunen har visse regler som må følges som offentlig etat. Anskaffelsesregler må blant annet ikke brytes.

Han ser likevel ingen grunn til at ikke kravet om eiendomsskatt fra Viking også kan avregnes i totalpotten dersom kommunen skal overta som eier av stadion.

– I denne saken har kommunen handlingsrom fordi de har gjort noe galt fra gammelt av. Det er ikke slik at det offentlige skal forholde seg til andre regler enn det private. Det må bare være mer gjennomsiktig. Kommunen har handlingsrom her. De må bare være medgjørlige – og slik virker det jo.

Styreleder Stig Christiansen i Viking AS vil foreløpig ikke kommentere saken utenfor møterommet siden behandlingen har vært unndratt offentlighet.

 

Annonse