Skal man lage egg og bacon, må en gris dø, mener Eirik Faret Sakariassen. Er grisen Sandnes eller Stavanger?

Kommentar: Ti perspektiver om ny kommune

Bystyret i Stavanger diskuterte kommunereform. Her er de glemte overskriftene.

1. Jan Erik Søndeland (V) synes ikke de lokale mediene driver nok utfordrende journalistikk om reformen. «Saker av denne størrelsen er så viktige at politikere og meningsytrere ikke kan slippe unna med billige poeng», sa Søndeland, og ber redaksjonsledelsene prioritere mer reformstoff. Sensor Søndeland gir oss fram til folkeavstemningen 30. mai med å levere.

2. Christine Sagen Helgø (H) har en drøm. Drømmen om en storkommune med Sandnes og Sola er så sterk, at hun siterer Olav H. Hauges «Det er den draumen» i sitt innlegg. «Det er den draumen me ber på at noko vedunderleg skal skje», sa hun. Poesien stanset raskt da ordføreren selv bruke tre ord på å beskrive prinsippdokumentet hun selv har vært med på å framforhandle: «Minste felles multiplum». 

3. Alle elsker Gunnar Berge (Ap). Berge innrømmer glatt at Arbeiderpartiets gruppemøte om prinsippdokumentet var fritt for champagnekorker. Berges tilnærming til kommunesammenslåing har fått både KrF, Høyre og Frp til å trekke fram superlativene. Hadde prosjektet fått tittelen Gunnar Berges drøm istedenfor Jan Tore Sanners prestisjereform, kunne mye sett annerledes ut.

4. Leif Arne Moi Nilsen (Frp) synger Hans Petter Hansens «Stavanger» hver gang han lander på flyplassen på Sola. 

5. «Stavanger er ikke større enn en middels kinesisk boligblokk», sa John Peter Hernes (H). En åpenbar overdrivelse, men hva hvis man faktisk skulle ha plassert alle innbyggerne i Stavanger i én blokk? Hvis vi sier at vi trenger 65.000 leiligheter à 50 kvadratmeter til byens 130.000 innbyggere, trenger vi i teorien kun halvannen fotballbane for å huse alle – hvis vi bygger én kilometer i høyden. Kan dette være neste prosjekt for høyhusentusiast Christian Wedler (Frp)?

6. Hvis grisen og høna skal slå seg sammen og lage egg og bacon, må én dø. Det var essensen i Eirik Faret Sakariassens (SV) anekdote fra dyreriket. Selv er han for sammenslåing hvis Stavanger beholdes som kommunenavn, politisk og administrativ ledelse skal holde til i Stavanger og eiendomsskatten skal beholdes. Med andre ord: Så lenge Sandnes blir grisen, er alt greit.

7. Christian Wedler har bare én kjøkkenmaskin hjemme.  Mannen som nylig giftet seg med Ap-politiker Kristine Gramstad Wedler sammenligner det å slå sammen tre kommuner med å inngå ekteskap. Alle kan ikke beholde kjøkkenmaskinen og bestikket, mener han. Om Wedler og Gramstad byttet ut bryllupsløftene med et prinsippdokument, vites ikke.

8. Sandnes- og Sola-folk bor også i Stavanger. Iallfall når de ferierer utenfor Norges grenser og skal fortelle intetanende utlendinger hvor de bor, mener Atle Simonsen (Frp). Sannsynligvis må de minst like ofte legge til «not Bergen» og «not Oslo».

9. Cecilie Bjelland (Ap) minner Inge Takle Mæstad (KrF) om apostelen Paulus. «Ikke siden Paulus har det vært skrevet en tekst som jeg har måttet lese så mange ganger for å prøve å få tak i innholdet», sa han, og viste til et innlegg fra Arbeiderpartiets gruppeleder.  

10. Bergenseren Per A. Thorbjørnsen (V) vet bedre enn de fleste hva smerte er. En kort periode for flere tiår siden var nemlig Trondheim større enn Bergen. Thorbjørnsen trekker fram det som var daværende Bergen-ordfører Harry Hansens løsning på problemet: «Ligg dokker sammen og gjorr nokke!» Hva sier du, Stanley Wirak?