Sportsleder Espen Iversen frykter for Vikings omdømme etter siste ukes ballade på styrerommet. Foto: Roy Storvik

Kommentar: På omdømmet løs

Sportsleder Espen Iversen i RA frykter Brann-aktige tilstander i styrerommet i Viking etter siste ukes hendelser.

Følg RA Sporten på Facebook!

Måten Charlie Granfelt forsvant ut dørene i Jåttåvågen på onsdag, har tatt Vikings såpeopera til Brann-aktige høyder. Nå står klubbens relativt gode omdømme på spill.

Jeg skal være forsiktig med å mene for mye om hva som egentlig skjedde på onsdagens styremøte. Foreløpig er det kun Granfelt selv som har uttalt seg – og en historie har som kjent alltid flere sider.

LES OGSÅ: Granfelt: – Verste styremøte jeg har opplevd

Samtidig er det liten tvil om at folk fester blikk og tillit ved Granfelts versjon om utidig behandling og aksjonærkupp. Kombinert med motstanden mot kjønnskvotering blir inntrykket utad et helt annet enn klubbens eiere ønsker – og sannsynligvis fortjener.

At Granfelt var ferdig, var ingen overraskelse. Å gå til votering på en generalforsamling, uten å ha drevet tilstrekkelig lobbyvirksomhet til å være sikker på utfallet, er en generaltabbe. TV-figuren Frank Underwood i «House of Cards» hadde nok kalt det styreselvmord.

Akkurat som i «House of Cards» står det ofte en litt kynisk pragmatiker klar til å ta over i kulissene. I Vikings såpeopera virker Jan Hauge å ha besatt rollen.

LES OGSÅ: Maaseide i sjokk over tom Viking-kasse

Hauge, som har yrkesmessig bakgrunn fra finans og bank, har dukket opp i et utall lederroller og jobber i fotballen de siste årene. Han har vært involvert i både Vidar, SIFs fall og FK Haugesund. Sist trakk hans seg som daglig leder i Bryne FK i 2013. Angivelig etter en bloggstrid. Så dukket han nå opp i Viking-styret i vinter.

Jeg kjenner ikke Hauge og kan vanskelig vurdere hva han kan tilføre klubben. Det er godt mulig han er en dyktig mann. Det jeg dog kan slå fast er derimot at ryktet som løper foran ham på sosiale medier, etter besøkene i de andre lokale toppklubbene, ikke er det beste. For å si det forsiktig.

Merittlisten hans de siste årene vitner heller ikke om en lojal og samlende klubbmann.

LES OGSÅ: SR-Bank har lovet Viking lønnshjelp

Om han blir en endelig kandidat til ledervervet, er ikke avklart. Men det er selvsagt ikke unaturlig at en nestleder blir det. Helge Bie er et annet navn som dukker opp. Kilder i investorleiren fortalte RA allerede kort tid etter generalforsamlingen at han kunne være på vei inn og Granfelt ut.

Mye taler nå uansett for at Viking må gå tilbake til et ASA-styre og et FK-styre igjen. Etter min mening er det et digert steg tilbake for klubben.

Jeg skrev allerede vinteren 2014 en større kommentar hvor jeg pekte på problematikken rundt det å styre Viking. To individuelle styrer – i tillegg til en stiftelse med makt og vetorett – betyr mange kokker og mye søl. Mange meninger blir det også med en så bred eiergruppe som Viking har. Der Oilers kan hive seg rundt med store eiere er Vikings aksjer spredd for alle vinder.

LES OGSÅ: Leder: Spillet om Viking

Jeg tviler ikke et sekund på at alle ønsker Vikings beste. Jeg ser gode poenger hos begge leire i striden som nå pågår. Dessverre kommer de gode ønskene litt for ofte i kombinasjon med maktlyst, baktanker, personlige ambisjoner og spill i kulissene.

Nå skal Viking, som samlet klubb, vokte seg veldig for å ødelegge omdømmet sitt slik Brann gjorde med sitt styrerot for kort tid siden. Situasjonen er kritisk, og jeg håper medlemmer og aksjonærer kan enes både om en samlende leder og en felles vei om to uker. Forhåpentligvis klarer de det når tungvektere som Ole Rugland og Bjørn Maaseide nå involverer seg.

Mest synd oppi det hele synes jeg likevel på Kjell Jonevret og spillerne. De har hatt en strålende sesongstart og skal spille toppkamp mot Odd søndag.

Likevel er det neppe én journalist i byen som har tenkt tanken på å ta en tur innom treningen deres denne uken.

LES OGSÅ: Hordene-sjefen skjønner Granfelt