Samuel Adegbenro er utvilsomt spilleren med det høyeste salgspotensialet i Viking. Sportsleder Espen Iversen håper Viking jobber hardt for å få til et salg til rett pris allerede nå. Foto: Christian Blom, NTB scanpix

Kommentar: Jobb for et salg nå, Viking!

Sportsleder Espen Iversen håper Viking bruker den siste uken før overgangsvinduet med å jobbe hardt for å få solgt Samuel Adegbenro til rett pris.

Følg RA Sporten på Facebook!

Jeg krysser fingrene for at Viking får solgt Samuel Adegbenro innen en uke – og håper faktisk klubben jobber aktivt med det.

Det ville nemlig vært det klart beste trekket sportslig og forretningsmessig. I et større bilde.

Eirik W. Henningsen bekreftet tirsdag overfor Aftenbladet at det var interesse. Overgangsvinduet stenger 17. august. Timingen er i nærheten av perfekt. Viking har nådd 30 poeng og kan neppe rykke ned. Samtidig er det ikke veldig sannsynlig at dagens mannskap vil ende blant de tre beste. Viking kan klare seg uten Adegbenro. De kan samtidig få en tjuvstart på livet uten ham.

LES OGSÅ: Kommentar: Start operasjonovertalelse nå

Ikke misforstå meg. Jeg skulle gjerne likt å se Adegbenro i Stavanger også de årene han har igjen av kontrakten. Men det er lite sannsynlig at det skjer. Maksnivået er kort og godt for høyt. I form er han en topp fem-spiller i Tippeligaen.

I det store bildet kan et salg av ham, til rett pris, løse veldig mange problemer for Viking på lengre sikt. Kjell Jonevret har antydet at vingen bør være verdt opp mot 30 millioner kroner. Det høres fornuftig nok ut.

Skulle Viking klare å dra ut en slik sum – på toppen av 20 millioner i emisjon – er hverdagen endret i Jåttåvågen. Man kan både sette av de ti millionene salg krever i neste års budsjett og styrke egenkapitalen for uforutsette ting. Samtidig bør en kunne åpne for å hente noen nye spillere – og kanskje for å gjøre enkelte unntak i forhold til lønnstaket.

Jeg sier ikke at Viking skal dunke på som før. Utvikling av egne spillere må ligge i bunn. Men lønnstak på 60.000 i måneden gir lite handlingsrom. Brann skal ha et tak på sine årslønner i overkant 900.000 kroner. Da sier det seg selv at de har mye lettere for å trekke til seg spillere.

I MLS kan klubbene ha tre såkalte «designated players». Spillere som topper ligaens lønnstak. Jeg ser ingen grunn til at Viking ikke kan tenke likt.

LES OGSÅ: Her er alle overgangene i lokalfotballen

I forhold til kjøp og salg av spillere har Egil Østenstads gamle klubb Southampton, uten sammenligning for øvrig, vært blant de beste i klassen internasjonalt de siste årene. De selger dyrt og på det rette tidspunktet. Så handler de inn rimelige erstattere som igjen utvikles og selges. Det er slik også Viking må gjøre business.

Et salg av Adegbenro nå vil gi Kjell Jonevret muligheten for å tjuvstarte et slikt arbeid. Selv om de skulle miste litt på toppnivået nå bør klubben samlet sett kunne styrke totalproduktet som serveres publikum i Jåttåvågen.

Det kan være til vel så stor hjelp for Jonevret i et tettpakket høstprogram.