Annonse
I mange herrens år har man kjempet for å få en sykkelvelodrom til Sola, og aldri har man vært nærmere enn nå. Finansieringen og framdriftsplan er på plass, og byggestart er ventet i desember i år. Velodromen vil neppe bli seende sånn ut, men det er skissen LN Arkitekter har sett for seg.

Kommentar: Ikke bare ett, men flere Kinderegg i samme pakke

En sykkelvelodrom på Sola vil ikke bare gi Norge nye sykkeltalenter, det vil gi regionen og Tour des Fjords et stort løft, det vil gi penger til det lokale næringslivet og det gagner også andre idretter. En velodrom er ikke bare ett, men flere Kinderegg samlet i samme pakke, skriver sportsjournalist Pål Karstensen i denne kommentaren.

Annonse
Rogalandsavis

Følg RA Sporten på Facebook!

En sykkelvelodrom vil først og fremst føre til en eksplosjon av banesyklister i Norge, noe som omtrent har ligget dødt de siste 70 årene. Riktignok var det en velodrom på Hamar noen uker på 90-tallet, men norske banesyklister har ikke akkurat hatt de beste forholdene.

Knud Knudsen ble olympisk mester i forfølgelsesritt på bane i 1972, og verdensmester i 1973. Siden har vi ikke hatt flust av gode banesyklister, men med den kolossale oppblomstringen norsk sykkel har hatt de siste 15 årene, er det på tide å få børstet støv av medaljene.

LES OGSÅ: Feiret Sola Arena med kake – åpnes i 2019

Rent bortsett fra alle medaljene som deles ut i banesykling, både i OL og VM, så kan en velodrom gi eliten også på landeveien store fordeler. Det er Team Sky et utmerket eksempel på, da de startet sin satsing rundt en velodrom i Manchester i 2009.

Med støtte fra British Cycling og TV-giganten Sky har britiske syklister håvet inn medaljer i OL, VM og blitt verdensledende i Grand Tourene på landeveien. Bradley Wiggins, Geraint Thomas og Mark Cavendish har mye av sin sykkelutdanning på bane, og kan vise til flere OL-gull, VM-gull, individuelle seire og etappeseire i verdens største etappeløp på bakgrunn av sin banesykling.

LES OGSÅ: Sykkelpresidenten usikker: Sola Arena kan ryke

Nå skal ikke jeg si at sykkelvelodromen på Sola løser alle problemer og vil føre til en lignende suksess for norsk sykkel, med VM- og OL-medaljer i fleng, men velodromen vil bli et samlingspunkt for all regional sykling. Alle fra Alexander Kristoff til amatørsyklister og morgendagens sykkelstjerner vil dra nytte av velodromen.

Det som også er fantastisk med et sånt anlegg er at så mange andre også vil dra nytte av det. For turnmiljøet er det en gavepakke, da de vil få enorme flater på den indre banen å boltre seg på, og det vil også bli muligheter for mange andre idretter å benytte seg av flerbrukshallen rundt velodrombanen.

LES OGSÅ: Stein Ørn raser mot Velodrom-nei

Tour des Fjords vil for eksempel bli enda mer attraktivt for større stjerner. Spesielt hvis de klarer å få til enten start eller aller helst målgang på velodromen, slik de har i et av verdens aller mest berømte sykkelritt, Paris-Roubaix. Det hadde skapt noe helt unikt som hadde fått sykkelsporten til å valfarte til Norge på samme måte som publikum drar til Belgia og Nederland.

Nasjonale og internasjonale mesterskap vil også gi penger til mange andre næringer i regionen, og med flyplassen rett i nærheten er det et perfekt sted å arrangere seksdagersløp, forfølgelsesritt og andre spektakulære ritt på velodromen til stor underholdning for publikum. Med fare for å bruke et litt forslitt uttrykk, så kan velodromen på Sola bli «den nye oljen».

LES OGSÅ: Mot nasjonalanlegg på Sola etter 40 års kamp

Annonse