Sportsleder Espen Iversen mener man skal være forsiktig med å forvente en repetisjon av 2015 fra Viking med såpass endrede forutsetninger. Fjerdeplass, eller bedre, vil være en kruttsterk prestasjon av Kjell Jonevret og Ian Burchnall. Foto: Per Thime

Kommentar: Fornuft og forventninger

Når Viking i dag åpner Tippeligaen mot VIF, er det med et mål om topp fire hengende over seg. Jeg synes ledelsen har lagt listen unødig høyt, skriver sportsleder Espen A. Iversen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Kapteinen og sjefen i midtforsvaret er borte. Det er også playmakeren sentralt i midtbanen. Og hva med de to spissene som mellom seg scoret 20 mål på totalt 36 starter?

LES OGSÅ: Adegbenro kjenner ikke på presset

Forutsetningene er utvilsomt endret i Viking. Ikke minst økonomisk. Erstattere er hentet innenfor rammene rød sone – og klubbens nye lønnstak – tillater.

Når styreleder Charlie Granfelt snakker om å bedre femteplassen fra i fjor, og når styremedlem Egil Østenstad snakker om medaljer, kjenner jeg at jeg får lyst til å ta Kjell Jonevret litt i forsvar. Jeg mistenker nemlig at han har hatt fint lite han skulle ha sagt da dette målet ble satt. Om han har det, så er jeg svært overrasket.

LES OGSÅ: RA tipper Tippeligaen: Alt tyder på nytt RBK-gull

Hadde det vært «business as usual», med et Viking som kunne smelle noen millioner på bordet, så hadde slike mål og krav vært OK. Men situasjonen er helt spesiell. Dette er første gang klubben starter en sesong i rød sone hos NFF. Hvorfor ikke heller si at topp åtte er godkjent – og la folk bli positivt overrasket? Jeg sliter med å plassere Viking på årets tabell. Det tror jeg ikke jeg er helt alene om gjøre.

Om det tøffe målet er reelt, eller om det er kommunisert for å selge reklame og sesongkort, vet jeg ikke. Men det jeg vet er at en 4. plass, med Vikings forutsetninger, faktisk vil være en vanvittig bra prestasjon av spillere og trenere.

Å kreve minimum en fjerdeplass av Vikings trenerteam i år synes jeg nesten er det samme som å gå inn til markedsavdelingen og kreve salgsøkning sammenlignet med 2015. Har de opprettet en uriaspost for Jonevret/Burchnall?

LES OGSÅ: RA tipper Tippeligaen: Jonevret & Co. må få mer ut av spillerne

Jo. Det er selvsagt mulig. Men dette blir ekstremt vanskelig. At klubben ikke klarte å skaffe 15 etablerte spillere, gjør det heller ikke enklere.

At Viking har så mange unge spillere, bekymrer meg likevel ikke så mye. Det kan slå ut helt feil, men det kan også fungere utmerket. Det så vi i 1991. Historien viser at det oftere går galt enn det går bra. Men Viking har ikke råd til annet enn å prøve på denne måten nå.

Da er jeg mer bekymret over sammensettingen av typer i stallen. Spesielt på midtbanen kryr det av indreløpere og defensive midtbanespillere. Jeg blir ikke overrasket om laget legger om til 4-3-3 i løpet av sesongen. Så tror jeg også fort det kan komme inn en kreativ dyp midtbanespiller i stedet for en direkte erstatter for Soares i sommer.

LES OGSÅ: RA tipper Tippeligaen: Gult nedrykk i 2016