Nyheter

Kjempet for kunst i skolen

Erik Kommedal (8) benyttet 1. mai til å kjempe for mer kunst i skolen. Sammen med rundt 2000 andre mennesker markerte han dagen i Stavanger.

Bilde 1 av 7

– Det er for lite kunst i skolen, og jeg vil ha mer av det, sier Erik Kommedal (8), som stilte opp med egenlaget skilt på sparkesykkelen i 1. mai-toget. Sammen med mamma Tove gikk han i 1. mai-tog for andre gang.

Erik var ikke den eneste som hadde funnet veien til toget. Ifølge lederen av 1. mai-komiteen, Jo Jenseg, var årets oppmøte nesten det dobbelte av hva det har vært tidligere.

– Det ser ut som det er et par tusen her, og det er det beste oppmøtet på lenge. De siste årene har det vært rundt 1000 mennesker med i toget, sier Jenseg, som tror 1. mai fortsatt er en viktig kampdag.

–  1. mai er kanskje viktigere nå, enn tidligere, fordi vi opplever et større angrep på arbeidstakernes rettigheter, sier Jenseg.

– Det er viktig å bruke denne dagen til å komme på offensiven, og i tillegg bruke den til å vise solidaritet med andre land, legger han til.

Taxi i toget

Dagen startet med en folkerik folkefrokost i Folkets Hus. Deretter ble paroler stilt opp og messinginstrumenter pusset, og klokken 13.00 gikk toget fra Løkkeveien, forbi teateret og Domkirken, før det endte opp i Byparken.

I Haakon VIIs gate sto John Smedstad Moore, sammen med barna William (9) og Alette (6 1/2). For hver parole som gikk forbi, forklarte han barna hva som sto, og hva de ulike parolene betyr.

– Det er viktig at de forstår rettferdighet, og at de forstår at voksne også er opptatt av rettferdighet, sier Smestad Moore.

Selv om de ikke gikk i toget selv i år, synes han det er flott å støtte toget fra sidelinjen.

– Det er nesten like viktig å støtte fra siden, som å gå i toget. Hva er vel et tog uten publikum, sier Smestad Moore.

Frykter for næringen

En av årets paroler var «Stopp piratiseringen av taxinæringen», og taxisjåfør Ragnhild Ertan bar parolen gjennom toget. Hun har gått i 1. mai-tog tidligere, men sier hun er ekstra engasjert i år, fordi taxisjåførenes inntekter har sunket med 30 prosent de siste årene.

– Vi må sette en stopper for piratiseringen av næringen, hvis ikke kommer vi til å gå under, sier Ertan, som håper lokalpolitikerne, og etter hvert nasjonale politikere, kan engasjere seg i drosjesaken.

– Dette har rammet oss veldig hardt. Spesielt i helgene taper vi turer til fordel for pirattaxiene, sier Ertan til RA.

Arbeiderpartiets Hadia Tajik var en av dem som holdt appell i Byparken, og hun sier til RA at hun har sympati med drosjesjåførene.

– Vi ser at det vokser fram en piratnæring som setter deres arbeidssituasjon under press, sa Tajik fra talerstolen.

Alle skal med

Under sin appell gikk Tajik hardt ut mot regjeringen, og mangel på arbeidsplasser.

– Når dere ikke har vært ansvarlige, er vi villige til å være det fra høsten av. Arbeid til alle er vår viktigste oppgave, og vi gir oss ikke før alle er med, sier Tajik.

Hun mener 1. mai fremdeles er en viktig dag å markere.

– Dagen i dag er viktig, fordi det fortsatt er mye å kjempe for. I år er de viktigste sakene for meg trygghet for arbeid og trygghet i arbeid, sier Tajik til RA.

– Ny regjering, ny retning

Også Eirik Faret Sakariassen (SV) la vekt på mangel på arbeidsplasser i sin appell i Byparken.

– De siste årene har 40.000 mennesker mistet jobbene sine bare i oljebransjen. Og selv om arbeidsløsheten totalt har gått noe ned i det siste, så er det fortsatt 124.000 arbeidsløse mennesker som sliter med å betale huslånet, som ikke har råd til ferie med ungene sine, og som går en usikker framtid i møte, sier Faret Sakariassen.

Politikeren la også vekt på økende forskjeller i samfunnet, og oppfordret publikum til å bruke stemmeretten sin i høst.

– Stem for en ny regjering. Men stem jammen meg også for en ny retning. Vi trenger en regjering som gjør noe med de økende forskjellene, sier Faret Sakariassen.

Mer fra Dagsavisen