Nyheter

– Kjemper hver dag for å holde meg nykter

Rusi Roussenov (28) har ruset seg halve livet. Etter ett år som rusfri vil han inspirere andre til å bryte ut av misbruket.

Bilde 1 av 3

Av: Eigil Kloster Osmundsen

– Nå har jeg vært nykter i ett år, en måned og to uker, sier Roussenov til RA mens han ser ned på mobiltelefonen sin.

Han forteller at han har kjempet hardt hver eneste dag for å holde seg nykter, og er villig til å gjøre alt for å unngå denne harde prosessen på ny.

– Mitt første møte med narkotika var for drøye 15 år siden, da jeg og noen kamerater begynte å røyke hasj på ungdomsskolen. Jeg ønsker å advare alle ungdommer som bruker dette stoffet. For seg selv er det kanskje ikke så skadelig med måtehold, men på sikt ender all begrenset bruk av narkotika med grovt misbruk, sier Roussenov videre.

Narkotika og kriminalitet

28-åringen har erfart at det langt ifra er gratis å være avhengig av ulovlige medikamenter, og vil advare andre om at det i mange tilfeller ender med kriminelle handlinger.

– Nå snakker jeg ikke om lovbruddet det er i seg selv å ruse seg på ulovlige stoffer. Å være avhengig av et stoff koster mye penger i lengden. Når du er tom for penger trenger du fortsatt din daglige dose, og plutselig har du stjålet en sykkel. Gang nummer to du er tom for penger skal det mye mindre til å begå et nytt lovbrudd, sier han.

Etter å ha kommet inn i en syklus der det gikk for kort tid fra Roussenov var på frifot til han satt inne i fengsel igjen bestemte han for å dedikere livet sitt til å bli rusfri. Da kom også mange andre ting tilbake.

– Forholdet mitt til familien min har blitt mye bedre etter at jeg sluttet å ruse meg. I tillegg har jeg jobb gjennom TAFU, som er en organisasjon som hjelper tidligere straffedømte menn mellom 18 og 40 år. Jeg har også fått meg kjæreste, sier Roussenov.

– Djevelens medikament

Stoffet som har hengt over ham i mange år er amfetamin, som er et sentralstimulerende psykoaktiv form for narkotika.

– Avhengigheten min har selvfølgelig gått opp og ned, på samme måte som vekten min. To uheldige bivirkninger med amfetamin er at du i stor grad mister sultfølelsen din og at du sliter med å få sove, sier Roussenov.

Han kunne tidvis gå over en uke etter søvn, og vil ikke engang tenke på hvor nedkjørt han var til tider.

LES OGSÅ: - Legaliser narkotika

Underliggende problemer

Roussenov tror at de fleste som begynner å ruse seg sliter med noe fra før av, og gjør dette for å ikke tenke på problemene.

– Jeg var svært utagerende i oppveksten min. Jeg var vel det vi i Stavanger kaller for en «hekkan-unge», og oppsøkte ofte problemer. Narkotika kunne imidlertid roe meg ned, sier 28-åringen.

Han påpeker videre at de som skal slutte å ruse seg må ville det selv og ha stor viljestyrke for å bli nykter.

– Det hjelper ikke å legge seg inn på en avrusningsinstitusjon dersom du er tvunget av myndigheter eller familie, avslutter Roussenov.

– Mye handler om å få en ny start

Nytt nettverk er sentralt for å lykkes, tror rehab-gründer Trond Skarpsno ved rehabiliteringssenteret Fjordhagen i Vervik, forbi Tau.

– Jeg har mye erfaring på dette området, og har sett tidligere narkomane falle tilbake i misbruk etter å ha vært nykter i over ett år ved mange anledninger, sier Trond Skarpsno

Han anbefaler at folk er restriktive til rusbruk generelt.

– Når det kommer til avhengighet styrer ikke personen selv lengre. Det er imidlertid veldig personavhengig, sier Skarpsno.

Han påpeker at mye handler om å få en ny start dersom en ønsker å holde seg rusfri.

– Du må forandre på alt. Et nytt nettverk er sentralt for å ikke ruse seg, og en ny plass å være kan hjelpe. Det er snakk om å bryte ned en oppgave i små biter, og ta en gang om dagen. Jeg lærer pasientene mine at de må være vennlige og tålmodige med seg selv, sier Skarpsno.

LES OGSÅ: Rehabilitering i kommunene

Hjelper de som ikke får hjelp

Miljøterapeut Kolbjørn Ersland kan hjelpe deg.

– Forskjellen mellom oss i OBS (Oppsøkende behandlingsteam Stavanger) og andre tilbud er at tilbudet vårt ikke er avhengig av at personen trenger å møte opp til timeavtaler. Vi kommer ofte til dem, sier Ersland til RA.

Dette støtteapparatet kan møte en person som sliter om personen så skulle være hjemme, utendørs eller i fengsel.

– Vi jobber med dem som gjerne har de alvorligste og mest sammensatte problemene, for eksempel personer som i tillegg til å være rusmisbrukere også har blitt psykotiske, sier Ersland videre.

Det er et lavterskeltilbud, og en bekymringsmelding fra en pårørende er nok til at personen blir oppsøkt.

–Torpedoer kan være involvert når en person er redd. Ikke nøl med å ringe, avslutter han.

LES OGSÅ: Torpedo truet russejente

Mer fra Dagsavisen