Fra sykkel til kajakk: På turen «Ei med alt» vil Kjell Strand lose deltakerne fra sentrum via Mosvanns- parken til Møllebukta. Der venter kajakker, som tar deltakerne videre ut til helleristningsfeltet på Fluberget Foto: Roy Storvik

Kjell viser turistene lokale perler

Sykkelturen fra sentrum til Madla er hverdagskost for de fleste som bor i Stavanger. For Bob fra USA og Cheng fra Kina, derimot, byr turen på flere eksotiske overraskelser.

Og der har du litt av forretningsideen til Kjell Strand, som nylig har startet firmaet Rogaland Aktiv. Strand vil ta turistene med på tur i nærområdet i Stavanger-regionen, enten med sykkel eller kajakk. Nå er han helt i oppstartsfasen – årets sesong starter ikke for fullt før 1. juli – men noen testturer har det blitt.

LES OGSÅ: Veldassignet norgesreklame

– Her roper de «WOW!», sier Kjell Strand når vi kommer syklende ned mot trafoen ved Stokkavatnet.

– Parkområdet på den ene siden og graffitikunsten på trafoen på den andre siden gir turistene hakeslipp, forklarer Strand og legger til at det også har blitt en del fotostopp i boligfeltet i Sandal.

– For en turist som er vokst opp i en storby er måten nordmenn bor på ganske eksotisk.

RA er med på en av de korte sykkelturene han tilbyr, fra sentrum via Mosvannsparken til Møllebukta. Der er det ispause i den nye iskiosken til Sonja Hargaut, før turen går videre langs den nye turstien ved Hafrsfjord. Man kan også velge å kombinere sykkelturen med en kajakktur fra Møllebukta til helleristningene på Fluberget.

Hobby som levebrød?

Strand, som til daglig jobber med helse, miljø og sikkerhet, i tillegg til vakter på redningsskøyten i Stavanger, er selv en aktiv friluftsmann. Han er ansvarlig for «Løpegjengen», er turleder i Den Norske Turistforening og har deltatt på en rekke ulike sportsarrangement, blant annet Iron Man. Nå har han ambisjoner om at fritidsinteressen etter hvert kan bli et levebrød.

LES OGSÅ: Turisme fremmer fred

– Det er en drøm jeg har båret på i mange år. I fjor høst tenkte jeg: Kan jeg gjøre noe kommersielt ut av dette? Nå er jeg i gang. Årets sesong er prøverunden, neste år går jeg fullt inn, sier gründeren.

– Neste sommer kan du ringe meg for en kajakktur klokken 06.30, så står jeg klar med kajakkene klokken 10!

– Et marked i enorm vekst

Selv om Rogaland Aktiv er én av få aktører i fylket som driver med sykkelturisme, er de langt fra alene om å tilby opplevelser til dem som besøker regionen.

LES OGSÅ: Ny utenriksterminal endelig klar

– Opplevelsesturisme vokser enormt internasjonalt, og vil være helt vesentlig når det gjelder verdiskapning i regionen vår. Og med stadig økende turisme, vil det nok komme enda flere aktører på markedet, sier reiselivsdirektør Elisabeth Saupstad i Region Stavanger.

Hun har stor tro på konseptet til Rogaland Aktiv.

– Det som er så kjekt, er at det legges opp til aktiviteter i nærområdet. Det er mange perler i nærheten av både Stavanger og Sandnes. Det er ikke alle som har flere dager til rådighet, og da er disse korte turene ideelle, sier Saupstad.

– Skreddersydde opplevelsespakker er den eneste måten å få turistene til å bli noen netter til, avslutter Saupstad.

Strand tror også turene kan appellere til dem som bor her.

– Turistforeningen har et godt turtilbud i dag, men det foregår stort sett på kveldstid og i helgene. At det er marked for å ta med folk på tur midt i uken, er jeg ikke i tvil om, sier Strand.

LES OGSÅ: Tyrkia er sommerens reisekupp