Nyheter

Kjartan Fløgstad med ny bok om Finnmark-frigjøringen

Med sin nye roman griper Kjartan Fløgstad inn i debatten om frigjøringen av Finnmark. Nå feires han med seminar.

Tirsdag inviterer forlagene Gyldendal og Samlaget til markering av Fløgstads 50-årsjubileum som forfatter og hans nært forestående 75-årsdag. Seminaret markerer også utgivelsen av den omfattende boken om Fløgstads forfatterskap, «Fløgstad Verk» av Heming Gujord.

Samtidig har Gyldendal frigitt detaljer om Fløgstads kommende roman, «Due og drone», som har fått lanseringsdato 22. august. Den omhandler blant annet frigjøringen av Finnmark høsten 1944.

Temaet har fått ny aktualitet de siste dagene, etter justisminister Jøran Kallmyrs omstridte tale på frigjøringsdagen 8. mai, som blant annet har fått Russlands ambassade i Norge til å reagere på manglende anerkjennelse av den sovjetiske innsatsen under krigen. I oktober markeres 75-årsdagen for de sovjetiske styrkenes frigjøring av Finnmark.

– Fløgstads nye roman griper definitivt inn i debatten om frigjøringsjubileet. Et sentralt motiv i boka er frigjøringen av Finnmark, med særlig vekt på Litsa-fronten, forteller Kari Marstein, sjefredaktør for skjønnlitteratur i Gyldendal.

Sovjethærens endelige seier i kampene ved Litsa vest for Murmansk ga støtet til den tyske tilbaketrekkingen og den røde armés frigjøring av Kirkenes 25. oktober 1944.

Evakueres fra Kirkenes

Katalogteksten til «Due og drone» forteller blant annet om en av bokas hovedpersoner, en bondekvinne som tvangsevakueres fra Kirkenes og blir butikkhjelp på Bjølsen i Oslo.

En annen av hovedpersonene er fenrik og senere jurist som blir involvert i krigsoppgjøret.

«Etter freden, midt i Oslo, leverer advokatane skarpskodde skriv om kor lite hopehav det var mellom norske kapitalistar og tyskarane. Pengar luktar ikkje, bortsett frå ein mild eim av cyanid», heter det i forlagets omtale av boka.

Saken fortsetter under bildet. 

Oslo  20171101.
Kari Marstein presenterte de nominerte til Brageprisen ble presentert onsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kari Marstein. Foto: NTB Scanpix

– Annen verdenskrig og okkupasjonen av Norge har stått sentralt i Fløgstads romaner siden «Grense Jakobselv» (2009). «Due og drone» inngår i denne romansuiten, samtidig som det er linjer helt tilbake til «Dalen Portland». Den nye romanen tar for seg det økonomiske oppgjøret etter krigen, der de som tjente de største pengene på nazistenes okkupasjon, stort sett slapp unna. Den er også en storslått roman om norske industrisamfunn og Oslo etter krigen, sier Kari Marstein.

– En av de største

Om bakgrunnen for Fløgstad-seminaret på Gyldendal-huset tirsdag sier Marstein:

– Kjartan Fløgstad er en av de absolutt største i norsk litteratur. Helt siden debuten for 50 år siden har han levert kanoniske verk gang etter gang. Hans siste romaner har tatt opp i seg historie og samtid med en ideologisk og narrativ kraft som mangler sidestykke i norsk litteratur.

På seminaret foreleser Vigdis Hjorth, Åsa Linderborg, kulturredaktør i svenske Aftonbladet, Jonas Bals, LO-rådgiver og Ap-vara i bystyret, litteraturkritiker Eivind Myklebust, og litteraturviter Heming Gujord, som på tampen av fjoråret ga ut «Fløgstad Verk», på Samlaget.

Saken fortsetter under bildet.

«Fløgstad verk». FOTO: SAMLAGET

Fløgstad var tilknyttet Samlaget fram til 1990, da han skiftet forlag til Gyldendal. Forlagsskiftet er en av de mange konfliktene Gujord omtaler i «Fløgstad verk», som også oppsummerer de mange litterære og politiske debattene Fløgstad har stått i. Fra lyrikkdebatt i 1967 til uforsonlige runder med professor Bernt Hagtvet og forfatter Edouard Louis i etterkant av Fløgstads siste essaysamling «Etter i saumane» (2016). Debatten fortsatte i forlengelsen av Fløgstads forrige bok, reiseskildringen «Trans Sovjet Ekspress» (2017).

Les også: Kaller Hagtvet for «tankepoliti» 

Fløgstad skapte strid på ny i slutten av mars, da han meldte seg ut av Forfatterforeningen, fra talerstolen på foreningens årsmøte, i protest mot foreningens beklagelse til forfatterne som ble dømt i den såkalte æresretten etter krigen.

– Utmeldingen fra forfatterforeningen overrasker ikke de som kjenner Fløgstads posisjon, sier Heming Gujord.

– Helt siden tidlig på 70-tallet har Kjartan Fløgstad vært en aktiv kritiker av det norske intellektuelle liv.

– Forfatterskapet hans kombinerer historie, politikk og litteratur. Konfliktene rundt forfatterskapet gjør det både historisk og litterært interessant.

– På seminaret vil jeg snakke om den estetiske og analytiske styrken i forfatterskapet hans. Han er en sterk forfatter med en usedvanlig bred produksjon, som fortjent større internasjonal anerkjennelse, mener Gujord.

Møt Kjartan Fløgstad i dette portrettet: Latineren fra vest (+)

Mer fra Dagsavisen