Kina: – Vi har aldri utgjort noen trussel for Europa

Kina understreker at de aldri har utgjort noen militær trussel for EU. Reaksjonen kommer etter at president Emmanuel Macron tok til orde for en europeisk hær.

Av NTB og Jens Marius Sæther 

Det var i forrige uke at Frankrikes president uttalte i et radiointervju at Europa trengte en hær for å beskytte seg selv, og nevnte både Kina, Russland og «til og med USA» som mulige trusler.

Under en daglig pressebrief i Beijing onsdag sier kinesisk UDs talsperson Hua Chunying at Europa ikke trenger å bekymre seg for Kina.

– Vi har aldri utgjort noen trussel mot Europa, sier hun.

– Men Europa er i sin fulle rett til å bestemme sin egen utenriks- og forsvarspolitikk, understreker hun.

Trumps tirdade

Trump har reagert kraftig på Macrons uttalelse i radiointervjuet. I en serie Twitter-meldinger har Trump angrepet Frankrikes president. 

«Emmanuel Macron foreslår å bygge sin egen hær for å beskytte Europa mot USA, Kina og Russland. Men det var Tyskland i første og annen verdenskrig – hvordan gikk det for Frankrike? De hadde begynt å lære tysk i Paris da USA kom. Betal for NATO eller ikke!» skriver Trump.

Merkel støtter Macron

Angela Merkel har derimot gitt sin støtte til Macron.

 Vi må arbeide mot en visjon om én dag å skape en ekte europeisk hær, sa Merkel i en tale til EU-parlamentet i Strasbourg tirsdag.

– Kun et styrket Europa vil være i stand til å forsvare sine verdier og interesser verden rundt, og det er slutt på den tiden der vi kunne lene oss på andre. Vi må ta vår skjebne i egne hender, sa hun.

Merkels utspill ble møtt med kraftig applaus i salen, men også med høylytt buing.