Stavanger

Kastet ut etter ni år i Norge

Patience Idoghor (39) hadde hele livet sitt i Sandnes. Hun var gift med en norsk mann i åtte år. Jobbet i Sandnes kommune. Etter ni år fikk hun beskjeden at hun måtte forlate landet.

– Norske myndigheter mener ekteskapet var arrangert. Jeg forstår ikke hvordan de konkluderer med det. Vi var gift i åtte år. Hvem er gift så lenge om det ikke er ekte?

Patience Idoghor (39) er oppgitt. Den nigerianske kvinnen er i en håpløs situasjon. Etter å ha bodd i Norge i nesten ni år, fikk hun tidligere i år beskjed om at hun blir kastet ut av landet. Utlendingsmyndighetene mener ekteskapet med den norske mannen ikke var reelt.

– Livet mitt er i Sandnes

39-åringen fortviler. Vennene begriper ikke hvorfor venninnen må dra. En kvinne som har jobbet og betalt skatt i nesten ni år. En kvinne som var opptatt av å integrere seg, lære språket og skaffe seg jobb tidlig.

– Jeg forstår ikke hvorfor jeg ikke får være her. Det er ingenting igjen for meg i Nigeria, et land jeg forlot for 12 år siden. Jeg kjenner ikke landet lenger. Alt i Nigeria er forandret. Jeg har ingen der. Jeg vet ikke hvor jeg skulle startet om jeg ble sendt til Nigeria. Hele nettverket mitt er i Sandnes. Jobben, vennene mine, menigheten. Alt, sier Idoghor.

Før hun kom til Norge bodde hun i Senegal. Her ble hun kjent med nordmannen som skulle bli hennes ektemann i åtte år. De ble kjent på nettet og snakket sammen på nettet ett år før de giftet seg i 2006. Året etter kom hun til Norge.

September i fjor ble hun skilt.

– Vi hadde våre problemer. Mannen min hadde en jobb som gjorde at han ofte var på jobbreise. Det var også perioder vi ikke bodde sammen av diverse grunner, sier Idoghor.

Senere fant hun seg egen bolig i Sandnes og fortsatte i jobben som renholdsarbeider på Buggeland skole på Bogafjell.

I januar i år fikk hun brev i posten. Hun måtte forlate landet innen ti dager. Idoghor ba om utsettelse, og fikk det.

– Jeg hadde jobb, leilighet og venner. Jeg kunne ikke bare dra på flekken, forteller Idoghor.

Skjuler seg i utlandet

Siden Idoghor fortalte historien sin til RA har fristen for å forlate landet gått ut. Idoghor har forlatt landet, men hun gjemmer seg i et annet europeisk land. På grunn av sin egen sikkerhet har hun bedt RA om å ikke opplyse hvilket land hun oppholder seg i. Idoghor lever i konstant frykt for å bli funnet av politiet.

I mellomtiden håper hun at norske myndigheter skal gjøre om vedtaket og la henne få dra tilbake til leiligheten, jobben og livet i Sandnes.

– Nå bor jeg hos venner i utlandet. Det er veldig frustrerende. Jeg kan ikke jobbe fordi jeg ikke har papirene i orden. Jeg kan ikke gjøre noen ting uten oppholdstillatelse.

– I Norge hadde jeg jobb, leilighet og et sosialt liv. Nå har jeg ingenting. Alternativene mine er få. Jeg aner ikke hva framtiden vil bringe eller hvordan dette vil gå. Jeg håper at jeg får lov til å dra tilbake til Sandnes og fortsette livet mitt igjen, sier Idoghor.

Vennene raser mot utsendelsen

Peter Nylund kjenner både Idoghor og eksmannen.

– Jeg forstår ikke hensikten med å sende henne ut. Om utsendelsesvedtaket er riktig eller ikke spiller ikke så stor rolle fordi de sender henne til elendighet. Jeg har mye erfaring med flere afrikanske land. En enslig kvinne som nærmer seg 40 år er ikke mye verdt i Nigeria. Det er garantert ikke noe liv for henne i andre enden. Hun burde fått opphold på humanitært grunnlag, sier Nylund, som sier Idoghor og ektemannen levde som mann og kone i mange år før ekteskapet tok slutt.

– Det var til tider et trøblete ekteskap, og det var perioder de ikke bodde sammen. Uheldigvis har norske myndigheter vært på besøk i løpet av den tiden. Uansett blir det feil å bruke dette mot henne, mener han.

Den nigerianske stavangerkvinnen Nelly Helen O. Idehen har kjent Idoghor siden hun kom til Norge.

– Hun er et alle tiders menneske. Situasjonen er tragisk. Det er uforståelig t hun ikke har grunn nok til å bli i landet. Uverdig behandling. De hadde problemer i ekteskapet, men alle vet at ekteskapet var ekte. Jeg besøkte dem flere ganger. Etter ekteskapet har hun stått helt på egne ben, sier Idehen.

Joy Ade fra Drammen var i bryllupet i Senegal. Ade har også feiret jul sammen med Patience og eksmannen.

– En veldig trist sak. Det var kanskje ikke det beste ekteskapet, men måten det går utover Patience på er brutal. Etter åtte år i landet fortjener hun bedre, sier Ade. Kjetil Nevøy, renholdsleder i Sandnes kommune, var sjefen til Idoghor.

– Hun var en grei og snill dame. Det er synd at hun plutselig måtte si opp. Jeg ville gjerne hatt henne i jobb fortsatt, sier Nevøy til RA.

Eksmannen: – Henger ikke på greip

Raymond Fagerheim fatter ikke måten norske myndigheter behandler ekskona hans.

– Saken henger ikke på greip. Norge vil altså kaste ut en kvinne som fikk jobb et halvt år etter at hun kom til landet. Hun har betalt skatt. Ikke gjort noe ulovlig. Hun satte seg ikke på rumpa og skulle ha penger, nei. Patience sto på for å skaffe seg nettverk. Hun var aktiv i pinsemenigheten og jobbet hardt for å bli en del av samfunnet. At Norge nå kastet henne ut er rett og slett dårlig gjort. Norge sender ut helt feil person, sier eksmannen Raymond Fagerheim til RA.

Han fnyser av at UDI mener ekteskapet var proforma.

– For noe tull! Vi snakker om åtte års ekteskap her, sier han.

– Jeg forstår ikke hvordan de kommer fram til dette. Jeg forstår ikke hva hun eller jeg hadde å tjene på det, sier eksmannen.

Derfor mener UDI at Idoghor må ut

UDI mener Patience Idoghor giftet seg for å sikre oppholdstillatelse.

– Hun fikk avslag på søknaden om fornyet oppholdstillatelse med ektefelle fordi hun ikke bodde sammen med ektefellen, og det ble lagt til grunn at hun hadde giftet seg for å sikre oppholdstillatelse i Norge, proformaekteskap, opplyser seniorrådgiver Rolf Henry Anthonisen til RA.

Vurderingene er basert på bostedskontroll og intervju, ifølge seniorrådgiveren.

Saken mellom Utlendingsdirektoratet (UDI) og Patience Idoghor startet allerede i 2011. Søknaden om fornyelse av oppholdstillatelse ble avslått første gang den 16. juni 2011.

Patience og hennes advokat klaget på vedtaket, men UDI omgjorde ikke avslaget. Dermed ble saken sendt til UNE (Utlendingsnemnda) i oktober/november 2011. Utlendingsnemnda returnerte saken til UDI for ytterligere utredning, i desember 2012.

– Idoghor og ektefellen ble intervjuet av politiet i juni 2013. UDI avslo søknaden på nytt den 28. oktober 2013, sier seniorrådgiver Anthonisen.

Avslaget ble igjen påklaget av Idoghor ved advokat. Igjen sto UDI fast på avgjørelsen om avslag, og saken ble igjen sendt til UNE i november 2013. Den 17. oktober 2014 avslo søknaden om fornyet oppholdstillatelse med ektefelle.

Idoghor bekrefter overfor RA at ekteparet i en periode fra 2011 til slutten av 2012 ikke bodde sammen på grunn av diverse problemer, men at hun og ektefellen likevel var gift og at ekteskapet var reelt.

– Både UDI og UNE har vurdert om Patience Idoghor sin botid og tilknytning til Norge skal danne grunnlag for oppholdstillatelse, men man har kommet fram til at tilknytningen hennes ikke er tilstrekkelig. Hennes advokat har også vist til lang botid i siste klage, sier Anthonisen.

Idoghor og eksmannen har ingen barn sammen.

Saken er ferdigbehandlet hos UDI. Ifølge Anthonisen er det opp til UNE å fatte endelig vedtak i saken.

Mer fra Dagsavisen