Øystein Langholm Hansen har sagt ja til å være kandidat på Rogaland Aps stortingsvalgliste.

Kastes inn i Ap-maktkampen

Morten Larsen trekker seg fra Rogaland Aps liste til stortingsvalget. LO Rogaland lanserer Øystein Langholm Hansen på fjerdeplass.

Larsen, distriktssekretær i Fellesforbundet, trekker seg nå. Rogaland Aps valgkomité hadde i sitt første forslag satt Tom Kalsås (Gjesdal) og Larsen (Stavanger/LO) på delt 3. og delt 5. plass på listen. 2 av 9 i komiteen ville ha Larsen, 7 ville ha Kalsås. Mandag kveld gikk det ut melding om at Larsen trekker seg.

– Jeg har tatt noen runder på innstillingen og kommet frem til at jeg trekker mitt kandidatur på stortingslisten. Det vil ikke la seg gjøre å kombinere varaplass på stortinget med jobb og familie, slik som situasjonen er i dag, sier Larsen i en pressemelding.

Ny runde

Rogaland LO gjør uansett krav på fjerdeplassen.

– Det er beklagelig at dette kom så seint, men når Morten nå trekker seg, blir Øystein vår kandidat, sier Trond Helland, medlem i samarbeidsrådet LO/Ap, til RA.

Rogaland Ap øyner muligheter for fire faste på Stortinget, og LO vil ha Hansen på fjerdeplass, som sist valg, da Ap fikk inn tre. Øystein Langholm Hansen er distriktssekretær i LO i Rogaland.

– LO og Ap har en gjensidig samarbeidsavtale. Det skal drives en valgkamp, og det sier seg selv at det er viktig å ha LO Rogalands 80.000-90.000 medlemmer med på laget i en tid med høy arbeidsledighet. Vi trenger en ny regjering, og en ny politikk for å skaffe flere arbeidsplasser, sier Helland.

Eirin Sund og Cecilie Bjelland har også trukket seg, mens Hadia Tajik har i ettertid takket ja til å stå på listen sammen med Torstein Tvedt Solberg og Hege Haukeland Liadal.

LES OGSÅ: Bjelland trekker seg fra Ap-listen

LES OGSÅ: Eirin Sund trekker sitt kandidatur til Aps stortingsliste

– Tilfører erfaring

– Vi støtter de tre på topp, et relativt ungt mannskap. Øystein på fjerde vil tilføre erfaring, sier Helland, som også er leder i Fagforbundet Rogaland.

LO i Rogaland mener en liste med Tajik på topp og Hansen på fjerde vil styrke Aps muligheter til å få det fjerde mandatet.

– Har nominasjonskomiteen i Rogaland Ap gjort en dårlig jobb så langt?

– Nei. Det har vært uheldigheter rundt for eksempel Eirins kandidatur, men nominasjonsprosesser er ikke enkle, og det er mange faktorer som spiller inn, for eksempel geografi. Prosessen kunne kanskje vært håndtert noe smidigere, men med samme resultat som til nå, sier Helland.   

Mer splid utad

Rogaland Aps nominasjonsprosess har til nå bestått av langt mer uenigheter og dramatikk utad enn det er vanlig i partiet. Først trakk stortingsrepresentant Eirin Sund seg, dagen før første listeforslag ble offentliggjort. I listeforslaget var LOs Larsen og Tom Kalsås, dommerfullmektig fra Gjesdal, altså satt på med dissens på henholdsvis 5. og 3. plass. På delt 4. plass hadde komiteen plassert Stavanger Aps profilerte gruppeleder Cecilie Bjelland (4 stemmer) og AUF-eren Julia Wong fra Sandnes. En halv time etter at nominasjonskomiteens forslag ble offentliggjort, sendte Bjelland ut en pressemelding om at hun trekker seg.

Sandnes Ap hentet Tajik

I foreløpig siste akt i maktkampen i Rogaland Ap, etter at Sund og Bjelland forsvant ut og før Larsen trakk seg, lanserte Sandnes-ordfører Stanley Wirak Hadia Tajik på førsteplass. Den tidligere kulturministeren fra Bjørheimsbygd er nå valgt inn på Oslo Aps stortingsliste.  

Nominasjonsforslagene er nå til behandling i alle kommunepartilag og AUFs fylkeslag. Disse skal avholde lokale nominasjonsmøter og kan oversende sine forslag til endringer på lista til nominasjonskomiteen innen 2. oktober. Nominasjonskomiteen legger frem sitt endelige forslag overfor nominasjonsmøtet i Rogaland Arbeiderparti lørdag 26. november.

LES OGSÅ: Leder: Ap-topper ofrer seg