Nyheter

Kan sitte igjen med 100.000 for livsverket

Det er bestemt at pelsdyr-næringen skal avvikles til 2025. Hva næringen får i erstatning er foreløpig ikke vedtatt, men misnøyen med forslaget som ligger fremme er stor.

Bilde 1 av 5

I 1961 leide Ove Oftedal et areal i Oftedal der han startet pelsdyroppdrett. Det gikk bra nok til at han senere kjøpte i stedet for å leie, før han på midten av 80-tallet kjøpte en gård på Voll.

– Gjennom årene har jeg betalt skatt og lagt penger tilbake i gården. Jeg har ikke lagt av noen til pensjon. Det skulle jeg få når jeg solgte min halvdel av gården til sønnen min, sier 75-åringen til RA.

LES OGSÅ: Bank: – Pelsbønder kan bli gjeldsslaver

100.000 for livsverket

Han jobber fortsatt i den daglige driften av gården med 7.500 bur og 13.500 minkvalper. Gården er taksert til 12 millioner kroner. Dagens forslag til kompensasjon bygger på bokførte verdier.

Med verdien av gård, kompensasjon for dyr, tilskudd til rydding av farmen og omstillingstilskudd, ser familien Oftedal ut til å kunne få 2,6 millioner kroner.

– Vi har fått anbud på rivning, siden det bare er verktøyhuset som er brukbart videre. Rivningen av resten vil koste 2,5 millioner kroner. Da sitter jeg igjen med 100.000 kroner for livsverket mitt, sier Oftedal og legger til:

– Det føles urettferdig når vi ikke har gjort noe ulovlig.

LES OGSÅ: Regjeringens pelsdyrforslag slaktes: – De har ikke et eneste faglig argument

Demonstrasjon for pels

Mandag arrangerte Geir Pollestad (Sp) en demonstrasjon for pels på gården til Oftedal. I overkant av 70 personer møtte opp.

– Det forslaget som er laget fram nå er en vits. Det blir som at man skulle solgt huset til ligningsverdien, det hadde da ingen gjort. Her skal man tvinge 200 norske familier til å godta det, sa Pollestad foran de frammøtte.

Han fulgte opp med å fortelle at han mener debatten har sporet av.

– Dette har blitt en debatt om man er for eller mot pels. Dette handler ikke om pelsdyr, det handler om folk. Og ingen kan vel si at de er imot folk?, spurte Pollestad retorisk.

Også ordføreren i Hå kommune, Jonas Skrettingland (KrF) var innom mikrofonen.

– Hvis man klarer å gjøre dette så dyrt at det ikke blir noe av, så er ingenting bedre, lykke til, sa Skrettingland.

LES OGSÅ: 128.492 minkvalper solgt

Har invitert Erna

På mandagens arrangement stilte flere politikere opp, men familien Oftedal ønsker seg gjerne besøk av statsministeren.

– Jeg pratet med henne da hun var på Klepp i fjor, sier odelsjente på gården, Ina Oftedal.

– Ina stilte opp i en stor rosa traktor hun hadde lånt for anledningen, skyter Ove inn.

Men Ina føler ikke at hun ble hørt av Erna Solberg.

– Det føltes som det gikk inn det ene øret og ut det andre. Så jeg inviterte henne hit, så hun kan se hvordan dyrene har det med egne øyne. Hun har ikke kommet, men invitasjonen er stående, sier Ina.

LES OGSÅ: Pelsdyrleder kaller foreslått kompensasjon latterlig

Storm på Facebook

Lørdag delte Pollestad et innlegg på Facebook om at han skulle arrangere markeringen. I skrivende stund har innlegget 664 kommentarer.

– Jeg har fått de fleste diagnoser i det kommentarfeltet. Jeg har lest om noen av dem for kona, hun blir helt forferdet, men jeg tar det med et smil. Jeg tåler det, men jeg er lei meg for at dette er det som møter dem som tør å ha en mening, sier Pollestad.

LES OGSÅ: Gir nytt håp til pelsdyrnæringen

Håpet lever

Pollestad vil ta kampen for at pelsdyrnæringen skal få mer i erstatning enn det man er forespeilet i dag. Og han tror det kan tenne et håp utover selve kompensasjonen for næringen.

– Jeg tror at hvis pelsdyrnæringen skal få den erstatningen de bør ha, så blir det snakk om såpass mye penger som regjeringen heller kan bruke på helse og eldre, at da vil de snu, sier Pollestad.

Han vil i samme slengen slå beina under argumentet om at ansatte i andre næringer ikke får erstatning dersom arbeidsplassen deres legges ned.

– Det har aldri skjedd før at Norge har forbudt å produsere et produkt som er lovlig i landet. Her stenger man døren for en næring som tjener penger, sier Pollestad.

LES OGSÅ: - Legg ned pelsdyrnæringen

– Protest innad i eget parti

Blant de frammøtte på demonstrasjonen var tre mann fra Frp. Et parti som er med i regjeringen som har bestemt at pelsdyrnæringen skal avvikles til 2025.

– Jeg startet en protest innad i mitt eget parti. Vi skjems som hunder over dette. Det er faktisk sjeldent jeg har vært så sint som da dette kom fram, sier Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

Moi Nilsen tror det blir vanskelig å unngå at næringen legges ned, dermed mener han det er erstatning det bør kjempes for.

– Jeg vil kjempe for at pelsdyrnæringen får skikkelig betalt og vel så det. Når næringen først skulle avskiltes, så tror jeg det sånn sett er bra at de ble avskiltet med Frp i regjering, på grunn av erstatningen.

Pelsdyrnæringen kommer til å bli et tema når næringskomiteen møtes på Stortinget tirsdag.

LES OGSÅ: Pelsdyrnæringen det største tapet for Frp

Mer fra Dagsavisen