Nyheter

Kan Netanyahu tape valget?

Da statsminister Benjamin Netanyahu nylig skrev ut nyvalg i Israel, virket hans valgseier åpenbar. Det er den ikke lenger, på grunn av flere kriser.

JAFFA (Dagsavisen): Søndag fikk man tegnet til at det Netanyahu mest av alt vil unngå, nå vil skje: Kilder i statsadvokatens kontor meldte at beslutningen om hvorvidt statsministeren skal stilles for retten for en rekke korrupsjonsanklager, vil falle før valget. Dette er en reell politisk bombe.

Plutselig er ingenting sikkert lenger. Statsadvokatens beslutning er ventet i mars, og israelerne skal gå til urnene den 9. april.

Vil mange nok israelere virkelig velge en statsminister man vet at skal stilles for retten anklaget for seriøse forbrytelser? Et annet spørsmål er hva hans potensielle koalisjonspartnere vil si – vil de sitte i koalisjon med en statsminister som kan være på vei til fengsel?

Les også: Derfor kan det bli kaos i Israel

Vil ikke trekke seg

Netanyahu gjorde alt for å hindre at beslutningen kommer rett før valget. Han hevdet at en slik beslutning fra statsadvokat Avichai Mandelblits side vil være en «udemokratisk innblanding» i valgkampen. Han skapte en slik hetsstemning at noen til og med gikk og knuste gravsteinen til Mandelblits far.

Selv forsøker Netanyahu, som er i Brasil på besøk, å signalisere «business as usual».

– Jeg kommer ikke til å trekke meg selv om jeg blir stilt for retten, sa han.

Men da tidligere statsminister Ehud Olmert ble stilt for retten, var det nettopp Netanyahu som innstendig argumenterte at man ikke både kan «forsvare seg i rettssalen og styre landet».

Splittelser

Men langt mer har skjedd siden det ble erklært nyvalg i forrige uke. Både på høyre- og venstresiden ser man nye splittelser, og det politiske kartet er ikke lenger klart.

Først ute var Jødisk Hjem-partiet, et høyreekstremt parti som hentet mye av sin støtte blant bosetterne på den okkuperte Vestbredden.

Partilederne, utdanningsminister Naftali Bennett og justisminister Ayelet Shaked, begynner å lukte slutten på Netanyahus mange år ved makten, og valgte å bryte ut av bosetterpartiet for heller å vinne støtte fra bredere sjikt av den israelske høyresiden. De dannet partiet «Det Nye Høyre».

Les også: Denne flørten skaper stor uro i Palestina

Ydmyket på direkte-TV

Deretter kom splittelsen på venstresiden – direktesendt på israelsk fjernsyn. Arbeiderpartiets leder Avi Gabbay satt tirsdag ved siden av sin politiske partner, Tzippy Livni mens kameraene rullet. Lite visste Livni at Arbeiderpartilederen planla å sparke henne – direkte på TV:

– Jeg tror fremdeles på samarbeid, at vi må samle kreftene, men et slikt partnerskap finnes ikke her. Jeg ønsker deg lykke til videre, sa Gabbay mens hans politiske partner Livni satt ved siden av, med et morskt steinansikt.

Hvorfor Gabbay ydmyket henne slik, er ikke klart. Arbeiderpartilederen er lenge blitt kritisert for å være anemisk, så kanskje ønsket han å framstå som tøffere. Men nå ser han i stedet ut til å ha mistet mange potensielle stemmer, spesielt fra kvinner.

– Du ønsket å være tøff, men du mistet min stemme, sier Vered Seth Shani, en mediepersonlighet i Israel, via Dagsavisen.

– Jeg vurderte å stemme på Arbeiderpartiet, men aldri på en leder som ydmyker sin partner slik, forteller hun.

I politiske kretser ryktes det nå at Livni vil gå sammen med tidligere statsminister Ehud Barak, og danne nok et parti.

Les også: Israelske bosettere raser mot Airbnb

Uten plattform

Mest oppsiktsvekkende er det som skjedde etter at Benny Gantz, en tidligere hærsjef, meldte at også han oppretter et eget parti. Mange israelere føler seg i dag politisk hjemløse, de tradisjonelle partiene ser ikke ut til å tilby løsninger, så selv før eksgeneral Gantz rakk å si noe som helst om hva han står for, fikk han en oppslutning på over 10 prosent av stemmene, ifølge meningsmålingene.

– Det er ikke nytt her, men det politiske kartet er i oppløsning. De tradisjonelle partiene tilfredsstiller ikke velgerne, og da søker man mot populisme. På mange måter har vi hatt populismen lenge, selv før den kom til Europa og USA, forteller professor Eytan Gilboa, en israelsk historiker, som også forsker på amerikansk politikk.

– Netanyahu står sterkt på grunn av det som skjer ellers i Midtøsten. Kaos og krig hersker, og da mener mange at dette er en tid man må stå støtt, og ikke gjøre noe dramatisk, som å ta sjanser med fredsframstøt. Men nå har han styrt i ti år, og det i seg selv er farlig, sier han til Dagsavisen.

Israels venstreside mener dette valget er det viktigste i landets historie: nå står det om en fortsatt undergraving av demokratiet under Netanyahu, eller en redning av det liberale demokratiet. Gilboa mener han kan se slutten, og ikke bare i Israel.

– Jeg tror ikke populismen kan overleve stort lenger i Israel, for den greier ikke å løse problemene bedre enn tradisjonell politikk. Det samme vil gjelde i Europe og i USA, for til sjuende og sist kan ikke populismen hanskes med utfordringene. Det er det som vil avgjøre, sier Gilboa.

Les også: Utenlandske jøder vender seg mot Israel

Mer fra Dagsavisen