Kamp mot hatkriminalitet

LEDER: Signalet fra politiet om at det skal være trygt for homofile å gå ute i Stavangers gater, må bli svært tydelig, skriver Bjørn G. Sæbø.

Torsdag åpner VM i fotball – i år lagt til et land som med rette oppfattes som intolerant, lukket og hatefullt mot homofile. Selv om homofili ble avkriminalisert i Russland i 1993, er den hatske tonen skjerpet. En lov som ble innført i 2013 forbyr gjennomføring av homoparader og positiv omtale av homofili. Det er selvsagt håpløst at homofile VM-turister til Russland må advares mot å vise sin legning, for eksempel ved å holde hverandre i hendene.

LES OGSÅ: Homofilt par banket opp i Stavanger – politiet har opprettet sak

Så viser det seg at den angivelig liberale, åpne, internasjonale byen Stavanger tydeligvis ikke er bedre. Ifølge NRK Rogaland ble kjæresteparet Benjamin Josdal og Christoffer Dahle Frøyland banket opp på Domkirkeplassen av en gjeng som tydeligvis ikke tålte at de to gikk hånd i hånd gjennom hjertet av Stavanger tidlig natt til søndag.

Det går naturligvis ikke an for politiet å være over alt alltid, ei heller er det mulig å ta alle utøvere av hatsk og farlig oppførsel. I dette tilfellet må det uansett være et krav at politiet setter overfallet på Benjamin og Christoffer øverst på sin prioriteringsliste over saker som må oppklares. Signalet fra politiet om at det skal være trygt for homofile å gå ute i Stavangers gater, må bli svært tydelig.

LES OGSÅ: – Hendelsen har satt en støkk i oss

Det er fort gjort å ta rettigheter som er vunnet gjennom tiår med kamp, for gitt. Mens majoriteten fint lever med andres legninger og likekjønnede partner- eller ekteskap mellom profilerte personer for lengst har sluttet å være en nyhet, er det en understrøm av hat som må identifiseres og stoppes.

Til tross for at samfunnet i det store og hele opptrer tolerant, viser Politidirektoratets tall en økning i antallet anmeldelser for hatkriminalitet fra 2016 til 2017. For både politikerne og politiet er overfallet på Domkirkeplassen en anledning til å gjøre opp status. Er kompetansen på hatkriminalitet god nok i politidistriktet? Blir det kommunisert tydelig nok til alle grupper og miljøer i en så sammensatt by som Stavanger at det er helt OK for to av samme kjønn å gå hånd i hånd?

LES OGSÅ: Ingen av hatkrim-sakene mot homofile har ført til dom