Nyheter

Kafferøstemesteren i Lervig

Lokalprodusert og eksklusiv kaffe er populært i Stavanger.

Bilde 1 av 3

Tekst: Kristin Frafjord

Å lage skikkelig god kaffe er ingen enkel sak. Det kreves mange forsøk for å få den perfekt røstet og god i smaken.

Følg RA på Facebook og Twitter!

– Folk liker ulike smaker. Noen vil ha den mild og rund, andre sterk og bitter, sier røstemester Arkadiusz Pudelko hos Lervig Kaffe til RA.

Han har jobbet med kaffe de siste 3 årene og interessen for kaffe fikk han som 23-åring.

– Jeg meldte meg på et baristakurs, og da var det som om lidenskapen bare kom til meg, sier han.

Lokalproduksjon

Lervig Kaffe blir produsert i Mathallen i Stavanger. Her blir de importerte kaffebønnene fra Sør-Amerika, Afrika og India røstet og pakket.

– Bønnene varmes opp til 300 grader. Da fjernes stoffer som gir uønsket smak. Det er viktig å sjekke at bønnene har riktig røstegrad, hvis ikke kjenner kundene det på smaken, sier han.

LES OGSÅ: Mathallen åpnet på Storhaug

Og smak er viktig. En for lys brenning kan gi syrlighet og fuktige smakskomponenter. En mørk brenning gir fylde og sødme, men også mer bitterhet. Lervig kaffe har rundt 10 ulike kaffetyper. Alle med ulik røstegrad.

– Vi overvåker prosessen nøye for å gi kundene den beste smaksopplevelsen og ser etter om de røstede bønnene er like tidligere produksjoner, sier Arkadiusz Pudelko.

Lervig Kaffe-eier Ralph R. Kolnes vet at kunder setter pris på lokal produksjon.

– Kundene får en ferskere kaffe med mer smak, sier han.

Lervig Kaffe åpnet i 2013 og leverer kaffe til butikker, restauranter, kaffebarer, bedrifter og privatpersoner.

– Vi selger hele bønner for å gi kunden den beste smaksopplevelsen da smaken forringes jo lengre tid det går fra kverning til konsum, sier Kolnes.

Lervig jobber for å fornye seg hele tiden.

– Vi må prøve ut nye ting og finne nye smaksvarianter. Det er mye smak å oppdage fra ulike verdensdeler og kombinasjon av kaffebønner, sier Arkadiusz Pudelko.

LES OGSÅ: Tøffere kamp om kaffedrikkerne

Kundene betaler gjerne mer for dyrere kaffe.

– God kaffe er ikke dyrt sammenlignet med andre varer. Vi er mer spennende i vår røsteprofil og kan tilby noe mer enn flere av de større kaffebrenneriene, sier Kolnes.

Egen favoritt

Favorittkaffen til Pudelko er Røst RF13. Der har han selv funnet riktig røstegrad og en unik sammensetning av kaffebønner som utfyller hverandre.

– Den har en mild og smooth smak fra Colombia og den bitre smaken fra India. Den kan jeg nyte både med og uten melk, sier han.

Arkadiusz Pudelko hjelper gjerne kunder med å finne den beste kaffen til hans eller hennes smak.

– Vi går ut fra hva du liker. Kvinner og menn velger ofte ulikt. Menn vil ha den mer mørk og bitter, mens kvinner liker den lys og mild. Alle har ulik smak, men det skader ikke å prøve noe nytt, sier han.

LES OGSÅ: Leder: Starbuckisfiseringen

Mer fra Dagsavisen