Nyheter

Jubler over kortere lærlingkø

340 elever står igjen som søkere til lærlingplass i Rogaland. I fjor på samme tid var tallet 570.

– Vi ser en enorm endring fra i fjor. Vi er et barometer på hvordan det står til i Rogaland, og disse tallene viser endringene som skjer i regionen, sier Catrine Utne Pettersen, fagopplæringssjef i Rogaland fylkeskommune.

Hun refererer til de nye lærlingtallene, som viser at 340 elever står uten lærlingplass. Medio august i fjor var tallet 570. 

Elektro overrasker

Utne Pettersen tror det er flere faktorer som spiller inn og gjør at tallene ser annerledes ut i år.

– Det er nok en kombinasjon av at flere bedrifter tar inn lærlinger, og at de som tidligere har tatt inn et redusert antall nå tar inn flere igjen, sier Utne Pettersen, som legger til at hun er mer positiv og optimistisk nå, enn hun har vært i løpet av de siste tre årene.

– Tallet kan fort blir enda lavere, fordi vi baserer våre tall på tilbakemelding fra opplæringskontor og bedriftene, og de kommer inn fortløpende, legger hun til.

De yrkesretningene hvor flest elever står uten læreplass, er fag innenfor teknikk og industriell produksjon (TIP) og elektrofag.

– Det mest overraskende er elektrikerfaget, som har vært en kjempeutfordring i flere år. Der er det nå kun 40 stykker som venter på lærlingplass, sier Utne Pettersen til RA.

Ny kompetanse

Leder i yrkesopplæringsnemnda, Marianne Chesak (Ap), synes det er gledelig å se hvordan tallene ser ut, og hun sier fylkeskommunen har jobbet lenge med å rekruttere flere lærebedrifter.

– Å være ute i lære er positivt for elevenes gjennomføring, og for bedriftene som får inn ny kompetanse, sier Chesak, som har en oppfordring å komme med til bedrifter som vurderer å ha lærling hos seg.

– Fortsatt står det 340 elever uten tilbud. Så ta en ekstra runde i bedriften, og se om dere kanskje har plass til en lærling eller to ekstra hos dere, sier Chesak til RA.

Kollektivt ansvar

Det nyoppstartede byggfirmaet E.B Bygg på Finnøy har valgt å ta inn lærling for første gang. Daglig leder Kjell Morten Eggebø mener bransjen har et kollektivt ansvar.

– Grunnen til at vi valgte å ta inn lærlinger er fordi vi har vært lærlinger selv en gang. Noen må lære opp de nye, hvis ikke går ikke yrket videre, sier Eggebø.

– Og det er jo når du er ute med hammeren du virkelig lærer noe, legger han til.

Deres lærling har vært utplassert hos dem det siste halvåret, og de vet derfor hva de får.

– Lærlingen har vært utplassert hos oss to dager i uken, så det har jo nesten blitt som et langt intervju. På den måten får han vist hva han kan, og vi får testa hva han duger til. I denne sammenhengen har karakterer lite å si, men stå på-vilje og personlighet teller mer. Derfor er utplasseringen i forkant en veldig god løsning, sier Eggebø.

Han tror at dersom man finner en god lærling, og man gir god opplæring, så vil det lønne seg å ha en lærling i arbeid.

– For oss har han vært, og kommer til å være, en kjemperessurs, sier Eggebø til RA.

Mer fra Dagsavisen