Nyheter

Journalister støtter Assange: – Det er ikke overraskende

En ny internasjonal undersøkelse viser at mange av verdens journalister støtter den kontroversielle skikkelsen Julian Assange og hans sak. Noen lar seg overraske, andre ikke.

Det er kommunikasjonsbyrået Sweet Spot, plassert i Tyskland, som har gjennomført en undersøkelse der i alt 8.000 journalister fra 22 land ble bedt om å si sin mening om den omstridte WikiLeaks-grunnleggeren og varsleren Julian Assange.

De vil også vite hva denne saken betyr for verdens pressefrihet, dagen før man skal markere World Press Freedom Day. Ett av funnene er at hele 71 prosent av journalistene sier «nei» til at Julian Assange bør bli straffet for sine handlinger.

Høring i London

Onsdag skal den britiske domstolen Westminster Magistrates’ Court en høring for å behandle USAs utleveringsbegjæring av Julian Assange, som ble fengslet i Ecuadors ambassade i London 11. april.

Det er knyttet stor spenning til utfallet denne høringen. Assange, som grunnla nettstedet WikiLeaks i 2006, er av myndighetene i USA siktet for å lekket hundretusenvis av hemmeligstemplede dokumenter, blant annet om USAs krigføring i Irak. I sju år har han sittet i Ecuadors ambassade i London, men nå har landet trukket tilbake sin beskyttelse av ham. Han har nå sittet i britisk varetekt siden han ble arrestert for noen uker siden.

Overrasket

Assange-saken har mange lag, og han er en kontroversiell skikkelse, også blant verdens journalister og redaktører.

– Vi ble overrasket over at til tross for de kritiske synspunktene journalister har til Assange og hans handlinger, mener flertallet at hans rettigheter som publisher bør beskyttes, skriver Sweet Spots talsperson Paxia Ksatryo i en e-post til Dagsavisen.

Byrået har sendt i alt åtte spørsmål til i alt 8.000 journalister på fem kontinenter, som fikk svare anonymt. (Men de oppga hjemland). 31 prosent av journalistene som oppgis å ha har svart kommer fra henholdsvis USA, Storbritannia og Sverige.

Blant spørsmålene er: «Er WikiLeaks en nyhetsorganisasjon?», og: «Burde WikiLeaks grunnlovsbeskyttes som publisher?» Her svarte 67 prosent av alle journalistene «ja» til at WikiLeaks» bør anses som en nyhetsorganisasjon, mens noen færre svarte det samme i USA (56 prosent). Litt flere journalister i USA (69 prosent) enn i verden for øvrig (68 prosent) mener at WikiLeaks rett til å publisere burde beskyttes av USAs grunnlov.

Journalistene ble også spurt om Julian Assange bør straffes for å ha lekket den hemmeligstemplede informasjonen (71 prosent svarte altså «nei»), og om hvordan de vil beskrive Julian Assange med ett ord. De største ordene i ordskyen ble da «aktivist» og «modig». De litt mindre er ord som «narsissist», «hacker», «kontroversiell», «journalist» og «varsler». Noen bruker også ord som «mystisk», «kriminell» og opportunist».

Viktige avsløringer

Rune Ottosen, journalistprofessor og nyvalgt nestleder i ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN, er ikke så overrasket over funnene i undersøkelsen. Selv om Julian Assange har skapt debatt hele verden fordi man har ment at WikiLeaks-lekkasjene ikke har tatt nok hensyn til personvern, sikkerhet eller presseetikk, så syns Ottosen det ser ut til at de fleste journalister likevel støtter opp om er enige i hovedprinsippene i saken.

– Nei, jeg er ikke så overrasket over disse funnene. Selv om Assange-saken er kontroversiell av mange grunner, tror jeg de fleste journalister har en instinktiv forståelse av hva denne saken egentlig dreier seg om: Publisistisk virksomhet, sier Ottosen til Dagsavisen.

– Journalister er oppegående folk som husker hvordan denne saken startet. De husker hvordan Assange ble kjent for sin hovedaktivitet fra 2010: Viktige avsløringer, ofte i samarbeid med mediehus og journalister, som brakte disse lekkasjene videre, mener Ottosen.

– Journalister vet hva undersøkende og avslørende journalistikk kan føre til, og hvilke motangrep som kan komme, sier Ottosen, som er svært spent på dagens høring i domstolen i London.

– Dette er spennende, ikke minst er jeg spent på hvordan britisk offentlighet vil reagere på en eventuell utlevering til USA. Denne høringen vil stå helt sentralt i utfallet for Assange, sier Ottosen.

Mer fra Dagsavisen