Nyheter

Jordmødre ved SUS vurderer å si opp jobben

29 prosent av jordmødrene ved Stavanger universitetssjukehus har vurdert å si opp jobben, viser en undersøkelse. Til tross for dette, kan bedring være i sikte.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Tidsskrift for jordmødre, har 28,57 prosent av jordmødrene som svarte på undersøkelsen ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) vurdert å si opp stillingen sin, i nyere tid.

– Det er utfordrende og bekymringsfullt. Det er allerede rekrutteringsutfordringer knyttet til jordmødre, både i spesialhelsetjenesten og i kommunehelsetjenesten, sier Nina Horpestad, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund Rogaland til RA.

LES OGSÅ: Syv av åtte må vente på jordmorbesøk. 

– Utrygghet

Horpestad mener at den aller største utfordringen er for dem som skal føde, i forhold til hvilken kompetanse de blir omgitt av i en situasjon som for mange er utfordrende.

– Det er viktig å tenke på å ikke se alle fødende i en pott. En fødsel er ulik uansett. Det handler ikke om at en fødsel krever et visst antall jordmødre, men hva den fødende har med seg i ryggsekken – har de kroniske sykdommer, hadde de et vanskelig svangerskap og så videre – det er momenter rundt en fødsel jordmødre må ta seg av, sier Horpestad.

– Det er klart at har vi utfordringer knyttet til å sikre nok jordmødre som kan ivareta den fødende i sin situasjon, gir det ytterlige utrygghet for pasienten, legger hun til.

LES OGSÅ: SV vil fjerne boligsparing for ungdom (BSU).

– Stress og arbeidspress

Horpestad tror blant annet stress og arbeidspress kan være noe av bakgrunnen for at nesten 30 prosent har vurdert å si opp jordmorstillingen sin.

– Vi vet det er mange «samtidighetskonflikter,» det vil si at mange ting skjer samtidig. Er det en «opphoping» av fødende, kommer man i en situasjon hvor oppgavene overstiger det man har tilgjengelige jordmødre til. Det skaper stressituasjoner og et stort arbeidspress, sier Horpestad.

Hun peker også på arbeidstidsordninger med mye vaktbelastning som en mulig faktor for at flere vurderer å si opp.

LES OGSÅ: – Jeg skjønte ikke alvoret i situasjonen. 

– Har tro på bedring

I undersøkelsen kommer det fram at SUS har den laveste andelen jordmødre som har vært inne på tanken om å si opp. Akershus universitetssykehus topper statistikken med 65,45 prosent.

– Det arbeidet man har klart å gjøre i Stavanger, til tross for utfordringene knyttet til rekruttering, viser at her har man en tro på at man kan få det bedre, sier Horpestad.

Hun nevner blant annet at det har blitt jobbet både politisk og administrativt for å få til økt fokus på å sørge for at jordmødre får jobbe faglig.

– Det er og positive elementer knyttet til at man har fått jordmorutdanning til UiS. Det kan gjøre at jordmødrene ser framover og tenke at rekrutteringssituasjonen kan bli bedre.

LES OGSÅ: Slik ønsker de å redde driften av Stavanger Forum AS.

– Godt arbeidsmiljø

Avdelingssjef ved Kvinneklinikken, Marit Halonen Christiansen, påpeker at jordmødre er høyt utdannet personell, og det er naturlig at noen vurderer jobbytte.

– Vi ønsker så klart at våre ansatte vil fortsette å jobbe hos oss, og for å oppnå det, må man trives i jobben og ha mulighet til å utvikle seg der.

Hun legger til at kvinneklinikken ved SUS er kjent for å ha godt arbeidsmiljø, og at de jobber for å få til flere fulltidsstillinger for å sikre en attraktiv og trygg arbeidsplass.

Undersøkelsen er gjennomført blant Den norske jordmorforening sine medlemmer ved de største sykehusene i landet, av Tidsskrift for jordmødre, tidligere i år. Undersøkelsen er omtalt av VG og Dagsavisen, med utgangspunkt i de høye tallene fra sykehus på Østlandet.

Mer fra Dagsavisen