Kjell Jonevret har blitt presentert som ny hovedtrener i den sørafrikanske toppklubben Orlando Pirates. Foto: Orlando Pirates / Twitter.

Jonevret blir trener i Sør-Afrika

Tidligere Viking-trener Kjell Jonevret (54) fortsetter karrieren i sørafrikanske Orlando Pirates FC. Han forteller RA at en trenerjobb der nede lenge har vært på tapetet ettersom han har venner i Sør-Afrika.

Følg RA Sporten på Facebook!

Det bekreftet klubben på en pressekonferanse mandag. Nettstedet Eyewitness News skriver at Jonevret har signert en treårig avtale med klubben. 

– Dette blir utrolig spennende! Jeg gleder meg veldig, sier Jonevret til RA.

RA meldte for to uker siden at Jonevret var i dialog med utenlandske klubber. Treneren har vært bosatt i Stavanger fram til nå.

LES OGSÅ: Jonevret i dialog med utenlandske klubber

– Hvor lenge har du hatt kontakt med Orlando Pirates?

– En god stund nå faktisk. Dette er noe som har kommet i stand ettersom jeg har kjenninger her nede. At jeg skulle ta en trenerjobb her har lenge vært et tema, men det har ikke passet før nå ettersom jeg var ferdig i Viking. Tråden ble tatt opp i etterkant av det, sier svensken.

Han var ferdig som Viking-trener i fjor høst. Han har tidligere trent lag som Molde, Djurgården og Brommapojkarna.

Jonevret tar likevel over en klubb i turbulens. Da laget tapte 6-0 forrige uke for Mamelodi Sundowns stormet Pirates-fansen banen etter 82 minutter for å vise sin misnøye.

Pirates ligger på 10.-plass i den sørafrikanske eliteserien etter 17 spilte kamper. Det er 13 poeng opp til Kaizer Chiefs på tabelltoppen.

– Det er ingen vits i å snakke om hvor vi kommer til å være ved sesongslutt på nåværende tidspunkt, sa Jonevret på mandagens pressekonferanse.

Han la imidlertid til at han ønsker å hjelpe Pirates til å finne sin egen stil.

– Det blir ingen "quick fix", men jeg tror vi må starte jobben bakerst på banen. Laget har sluppet inn for mange dumme mål i det siste, sa "Kjelle".

Har kjennskap

Jonevret har alt rukket å sette seg litt inn i sørafrikansk fotball.

– Jeg kjenner ikke sørafrikansk fotball fantastisk godt, men jeg har vært her nede og sett en del kamper,sa Jonevret på pressekonferansen.

Han er heller ikke ukjent med å jobbe med spillere fra de digre kontinentet.

– Jeg har jobbet mye med afrikanske spillere tidligere, spillere fra for eksempel Nigeria og Senegal. Jeg føler meg godt forberedt, men jeg er klar over forskjellene mellom sørafrikansk og skandinavisk fotball, la han til.

Tungvekter

Orlando Pirates holder til i utkanten av Johannesburg, nærmere bestemt i forstaden Parktown. Klubben spiller sine hjemmekamper på Orlando Stadium som har en kapasitet på 40.000 tilskuere.

Klubben er en av de virkelige tungverkterne i Sør-Afrikansk fotball. Siden Premier League ble dannet i 1996 var klubben den første til å vinne tre tunge trofeer i løpet av en sesong.

LES OGSÅ: Viking håper på Ledger-svar i dag

I 1995 vant de den afrikanske mesterligaen og i 2015 tapte de finalen i CAF Confederations Cup – som er det afrikanske svaret på Europa League.

Orlando Pirates er det eneste laget i serien som aldri har vært utenfor de åtte beste siden ligaen ble opprettet. De har vunnet Premier League fire ganger.

Får med seg hett derby

På den kuriøse siden kan det legges til at klubbnavnet Pirates stammer fra filmen "Sea Hawk" fra 1940 med Errol Flynn i hovedrollen.

Som trener i klubben vil Kjell Jonevret også få oppleve det beryktede Soweto-derbyet.

Kampene mellom Orlando Pirates og Kaizer Chiefs regnes som et av verdensfotballens heteste derby og fulle hus er nærmest garantert.

I Sør-Afrikans media har ansettelsen av Jonevret blitt motatt med overraskelse.

Nettstedet Sport24 skriver at klubben har sjokkert med ansettelsen av en "lite kjent svenske".

Også Daily Sun mener ansettelsen var en stor overraskelse.