Ap-leder Jonas Gahr Støre har sagt at det er uaktuelt å gå i regjering Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt etter valget 11. september.

Jonas kan bli avhengig av MDG

Ny måling viser at Miljøpartiet De Grønne er på vippen. – Uaktuelt med samarbeid, mener Stanley Wirak.

 

Av Bjørn S. Kristiansen og Sofie Prestegård

I en fersk meningsmåling som Opinion har gjort for ANB, bekreftes to trender: Ap daler sakte på et snitt av meningsmålingene, mens MDG har svak oppdrift.

Ap går 2,6 prosentpoeng tilbake, til 30 prosent. MDG går 0,5 prosentpoeng fram, til 4,3 prosent. Partiet er dermed over sperregrensa, og ville – dersom denne målingen blir valgresultatet – gått fra én til åtte stortingsrepresentanter. Verken en konstellasjon med Ap/Sp/SV eller Ap/Sp/KrF ville fått flertall.

Dermed er Arbeiderpartiet avhengige av MDG i vippeposisjon på Stortinget.

For to uker siden slo Ap-leder Jonas Gahr Støre i VG fast at det er uaktuelt med et regjeringssamarbeid med Rødt og MDG. Tross at Ap kan havne i en situasjon der flertallshåpet henger på MDG, gir en rekke Ap-fylkesledere Dagsavisen har snakket med unison støtte til Støres avvisning.

Kommentar: Lever på MDGs nåde (Arne Strand)

Front mot MDG

Dagsavisen har vært i kontakt med 14 av partiets 19 fylkesledere. Samtlige mener partilederen gjorde rett i å avvise et regjeringssamarbeid med Rødt og MDG. Flere peker på at avvisningen av MDG kom som en naturlig følge av partiets ultimatum om at de ikke kan støtte en regjering som åpner nye felt for oljeleting.

– MDG har stilt et ultimatum, og det betyr at de selv ikke vil sitte i regjering. Jeg har ikke hørt stor motstand mot Jonas’ beslutning om å utelukke et regjeringssamarbeid med Rødt og MDG, sier fylkesleder i Troms, Cecilie Terese Myrseth.

– Men er det klokt å lukke døra for partier som kan få en avgjørende vippeposisjon?

– Jeg synes uansett at det å være ærlig mot sine velgere også er klokt. Man har sagt at et regjeringssamarbeid er uaktuelt, men har ikke lukket døra for samarbeid i en eller annen form, sier Myrseth.

Også Aps fylkesleder i Telemark, Terje Lien Aasland, er tydelig på at det var riktig å stenge døra for MDG, all den tid De grønne mener det er uaktuelt å gå inn i en regjering hvor det åpnes ny oljeaktivitet.

– Det er et ultimatum ikke engang Venstre har funnet på å stille. Nettopp det ultimatumet gjør det vanskelig å samarbeide med MDG i regjering, og derfor var det riktig av Jonas å være så tydelig overfor velgerne, sier Aasland, som også energipolitisk talsperson for Ap.

– Uaktuelt for Vestlandet

Fylkesleder i Rogaland, Stanley Wirak, har ingen problemer med å gi Støre full støtte. Han mener likevel at situasjonen kan se annerledes ut etter at valgresultatet er klart.

– For oss på Vestlandet er det helt uaktuelt med et samarbeid med MDG, som vil kutte ut oljevirksomheten. Noen ting er viktigere enn andre. Så kan det være at det oppstår situasjoner etter valget som gjør at MDG må gå tilbake på sitt ultimatum. Da kan det være en kan diskutere en form for samarbeid. Men sånn det ser ut nå, er det helt uaktuelt, sier Wirak.

Første statsministerduell: – En dristigere og frekkere Jonas

– Sliter med virkeligheten

Nasjonal talsperson i MDG, Rasmus Hansson, er strålende fornøyd med ANB-målingen, hvor partiet kommer i en vippeposisjon.

Desto mer oppsiktsvekkende mener han det er at Arbeiderpartiet fortsatt vil utelukke MDG fullstendig fra regjering

– Dette bekrefter at Ap anno 2017 sliter tungt med å tilpasse seg virkeligheten. De klarer ikke tilpasse seg klimavirkeligheten, og følge opp de kravene de selv har forpliktet seg til. Så klarer de heller ikke ta inn over seg at velgerne mest sannsynlig vil gi MDG en vippeposisjon etter valget, sier en selvsikker Hansson.

MDG-toppen mener det er Arbeiderpartiet som utelukker seg selv fra regjering, med sin kontante avvisning.

– Hvis det er slik at Ap heller avstår fra regjeringsmakt enn å snakke med MDG om vår tids aller største utfordring, så vil jeg på det sterkeste fraråde miljøbevisste velgere fra å stemme Ap, sier Hansson.

Les også: - Jeg synes Rasmus Hansson fremstår som en broiler

– SV stiller fem ultimatum

Han mener partiets argumentasjon om det problematiske olje-ultimatumet til MDG, ikke henger på greip.

– Det er veldig interessant at Ap da med begeistring vil samarbeide med SV, som ikke har stilt ett ultimatum, men fem!

Han mener også Venstre går inn i eventuelle forhandlinger med minst et ultimatum om et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Mens MDG stiller et ultimatum om den aller viktigste saken for Norge akkurat nå: Vi må begynne overgangen fra oljesamfunnet til ny grønn industri. Så Aps problem er ikke at vi stiller ultimatum, men at vi stiller et ultimatum som koster noe, sier MDG-toppen.

Negativ trend for Ap

Endringene fra juni på Opinions augustmåling er innenfor feilmarginen for samtlige partier, men resultatet tegner like fullt et interessant bilde når en ser utviklingen over tid.

Nettstedet Poll of polls’ gjennomsnittsberegning for nasjonale meningsmålinger viser en negativ utvikling for Ap. En annen årsak til at rødgrønn side er avhengige av Rødt eller MDG, er at Sp også går tilbake – fra 12,8 til 10,8 prosent.

Det forsterker også trenden fra snittet av alle nasjonale målinger, som har viser svak nedgang for partiet de siste månedene.

 

Opinions måling gjort for ANB

Opinions meningsmåling for august er basert på 950 intervjuer foretatt 1.–7. august. 72 prosent har svart om partivalg ved stortingsvalg. Feilmarginen varierer fra 1–3 prosentpoeng, og er størst for de største partiene (endring fra juni i parentes):

Ap 30,0 (- 2,6)

Høyre 24,9 (+ 1,8)

Frp 12,3 (+ 0,4)

KrF 6,0 (+ 0,7)

Sp 10,8 (- 2,1)

SV 4,1 (0)

Venstre 3,2 (- 0,3)

Rødt 2,9 (+1,3)

MDG 4,3 (+ 0,5)

Andre 1,5 (+ 0,3).

Mandater august 2017:

H+Frp+V+KrF (79)

Ap+SV+Sp (80)

Ap+Sp+KrF (84)

MDG (8)

Rødt (2)