Nyheter

Jonas Gahr Støre antyder kursendring

Sterke krefter i Arbeiderpartiet mener foten må settes ned for oljeboring lenger nord enn det som er tillatt i dag.

Arbeiderpartiet har fortsatt ikke trukket noen konklusjoner i det betente spørsmålet om hvor iskanten skal gå. Men etter det NTB kjenner til, er alternativene i ferd med å bli snevret kraftig inn.

Flere sentralt plasserte partikilder sier at de har vanskelig for å se for seg at Arbeiderpartiet skal gå inn for en løsning der iskanten flyttes lenger nord enn i dag.

Det betyr at to muligheter gjenstår: enten at man ikke rører iskanten i det hele tatt, eller at man flytter den lenger sør.

I valget mellom disse to alternativene er partiet fortsatt splittet.

AUF: Strengere definisjon 

AUF-leder Ina Libak er blant dem som kjemper for å få Ap til å trekke streken lenger sør.

Hun advarer partifellene mot å bruke klimaendringene i nord til å skape enda mer global oppvarming ved å åpne nye havområder for oljevirksomhet etter hvert som isen smelter vekk.

– Hvis vi velger å flytte iskanten nordover, så er det rett og slett å bruke våre egne klimaendringer til å tute og kjøre. Det er det Frp vil i denne saken. Jeg mener disse områdene er altfor sårbare til det, sier Libak til NTB.

Hun mener Ap i stedet bør støtte den definisjonen av iskanten som Norsk Polarinstitutt og Havforskningsinstituttet har anbefalt.

I dag er iskanten definert som områder der det i gjennomsnitt er is 30 prosent av dagene i april, basert på målinger gjort fra 1967 til 1989.

Men kloden er varmere i dag enn da disse målingene ble gjort. En oppdatering av tidsserien vil dermed føre til at iskanten flyttes lenger nord. En slik oppdatering ble foreslått av regjeringen i 2017, men ble avvist i Stortinget.

Et annet alternativ er å innføre en såkalt dynamisk iskant, det vil si at man setter grensa der isen til enhver tid er. En slik definisjon støttes av Frp og vil åpne for leting etter olje og gass vesentlig lenger nord enn i dag.

Motsatt vei 

Norsk Polarinstitutt og Havforskningsinstituttet går stikk motsatt vei. De foreslår en ny definisjon av iskanten der man tar utgangspunkt i en isutbredelse på 0,5 prosent i stedet for 30 prosent. Iskanten vil da trekkes lenger sør enn i dag.

Blant partiene på Stortinget har både Venstre og SV allerede gått inn for en strengere definisjon av iskanten enn den som gjelder i dag.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har for sin del holdt kortene tett inntil brystet, men tirsdag gikk han langt i å antyde en kursendring kan være på trappene.

– Arbeiderpartiet vil i arbeidet med denne saken legge større vekt på sårbarhet, miljø og artsmangfold enn vi har gjort tidligere, sa han til NTB.

KrF og Venstre: Positivt signal om iskanten fra Støre

– Det er positive signaler fra Aps leder. Så får vi se når det kommer til reelle forhandlinger, om de faktisk flytter seg, sier Venstres klima- og energipolitiske talsmann Ketil Kjenseth.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad håper Støre nå gjør seg klar til å avvise Frps definisjon av hvor iskanten skal gå.

– Jeg håper vi kan finne et samarbeid med Ap og resten av opposisjonen i denne viktige klima- og miljøsaken. Derfor har jeg utfordret Støre på at han må vise kortene, sier han.

Iskanten avgjør i praksis hvor langt nord i Barentshavet det kan åpnes for oljeboring.

Mer vekt på miljø og artsmangfold

Ap-leder Jonas Gahr Støre sa tirsdag til NTB at partiet vil legge større vekt enn før på sårbarhet, miljø og artsmangfold i spørsmålet om iskanten.

– Dette er i første rekke et spørsmål og miljø og biologisk mangfold. Konsekvensen av klimaendringene som allerede skjer, gjør området mer sårbart. Og det krever at vi har større vekt på slike kriterier, sa han.

Nøyaktig hvor iskanten bør gå, har Arbeiderpartiet likevel ikke konkludert på. Men flere sentralt plasserte partikilder har overfor NTB gitt uttrykk for at de har vanskelig for å se for seg en løsning der iskanten flyttes lenger nord.

Det betyr at to muligheter gjenstår: enten at man ikke rører iskanten i det hele tatt, eller at man flytter den lenger sør.

I valget mellom disse to alternativene er Arbeiderpartiet fortsatt splittet.

Frp-kritikk

Fremskrittspartiets nye energi- og miljøpolitiske talsmann Jon Georg Dale beskylder Støre for å ha forlatt industriarbeideren.

– I stedet for å finne konstruktive løsninger basert på oppdatert kunnskap om iskanten, er Ap i fritt driv på vei mot de andre partiene på venstresiden i denne saken, sier Dale.

– De nye signalene fra Støre kan umulig bli tatt godt imot av fagbevegelsen, sier han.

Frps ønske er en såkalt dynamisk iskant, det vil si at man setter grensa der isen til enhver tid er. En slik definisjon vil åpne for leting etter olje og gass vesentlig lenger nord enn i dag.

Tror på løsning

Hva Arbeiderpartiets signaler eventuelt får å si for dialogen internt i regjeringen, vil Ropstad ikke si noe om.

– Jeg er så trygg på Høyre i denne saken og at Høyre, Venstre og KrF kan finne en god løsning. Derfor er jeg mest opptatt av at vi må få et flertall når vi kommer til Stortinget, sier han.

SV er for sin del glad for utspillet fra Støre, men ber ham være enda tydeligere.

– Når Støre endelig sier A, er det på tide at han også tør å si B. Nemlig at iskanten må sørover. Og vise at han tar forskerne på alvor, sier SVs Lars Haltbrekken.

Han øyner mulighet for at Ap, Venstre og KrF nå kan finne sammen og legge press på Høyre, som ennå ikke har konkludert.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen