19-årige Johannes Johannessen blir gratulert av Kristian Forsberg og resten av laget etter at han scoret Norges første mål mot Kasakhstan.

Johannessen scoret for Norge i VM

Johannes Johannessen sitt første VM-mål i sin tredje kamp i Moskva. Oilers-backen fikk pucken etter at Kristian Forsberg vant droppen, og satte den lavt nede ved stolpen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Brødrene Mathis og Ken André Olimb dominerte stort da Norge slo Kasakhstan 4-2 i ishockey-VM tirsdag.

Seieren kan vise seg å bli enormt viktig i kampen for å overleve blant de 16 beste ishockeynasjonene som får spille elite-VM også neste år. Norge har tapt for Danmark, men vunnet mot Sveits (overtid) og nå mot Kasakhstan.

LES OGSÅ: Sveum takket nei til Storhamar

– Nå er det en del som skal til før vi rykker ned, i hvert fall. Det kan skje, men sjansen er mindre, sa landslagssjef Roy Johansen til Eurosport etter kampen.

– Det var nervøst, og vi følte det var farlig hver gang de kom inn i vår sone. Vi kontrollerte deler av kampen, men slet med effektiviteten. Derfor ble det spennende hele veien, tilføyde han.

Før tirsdagens kamp understreket landslagssjefen at det var viktig for Norge å unngå et tidlig baklengsmål. Det klarte laget, og Norge tok til og med ledelsen.

Den 19 år gamle Stavanger-backen Johannes Johannessen slo til i sin tredje VM-kamp ved å sende Norge i ledelsen med 1-0. Kristian Forsberg vant en dropp, og unggutten banket pucken i mål på et lavt skudd fra blålinjen.

Etter sju minutter slo kasakhstanernes nordamerikanske trio til. Den tidligere canadieren Nigel Dawes sendte pucken i mål bak Lars Haugen framspilt av Justin Boyd i overtallsspill.

Midtperioden ble litt rotete med mange norske halvsjanser og noen resultatløse overtallsspill. Rekka med brødrene Olimb sammen med Mats Rosseli Olsen var samtidig en konstant trussel på offensiven.

Drøyt midtveis i perioden sto yngstebror Olimb endelig riktig plassert på et skudd fra Mattias Nørstebø og satte returen i mål til norsk ledelse 2-1.
Kasakhstan har vært giftig i overtall, og den tidligere amerikaneren Brendan Botsjenskij sto bak utligningen da Andreas Martinsen var utvist i to minutter to minutter før midtperioden var omme.

Mellomste bror Olimb ville imidlertid også være med på moroa og sendte Norge i ny ledelse på et flott raid etter 38.17 av kampen.

Kasakhstan kjempet for ny utligning i sluttminuttene, og måtte ta sjanser framover. Da gikk det som det ofte gjør.

Mats Zuccarello viste smartness da han gjorde 4-2 i åpent bur. Istedenfor å lempe pucken inn i sonen fintet han vekk en kasakhstaner før han satte pucken i det tomme målet.

Målvakten Lars Haugen fikk notert målgivende pasning på 4-2-målet.

Onsdag er det spillefri for Norge, men torsdag er ubeseirede Tsjekkia motstander. (©NTB)

LES OGSÅ: Higson tror på CHL-avansement