«Jævla homo»

DEBATT: «Jævla homo». Smak litt på det. Det er nemlig det skjellsordet ungdommene våre hører mest på skolene våre.

Av Simon Nesse, Rogaland Arbeiderparti

«Jævla homo» er skjellsordet som 48 prosent av homofile gutter blir mobbet med to til tre ganger i måneden, viser en landsdekkende undersøkelse om kjønnsrelatert mobbing og mobbing på grunn av seksuell orientering.

Samtidig er det langt flere bifile elever enn heterofile elever som utsettes for mobbing, og andelen homofile elever som mobbes er svært høy. Verst er det for homofile gutter. Her er det hele 36 prosent av homofile gutter som oppgir at de mobbes ansikt til ansikt 2–3 ganger i måneden eller oftere. «Jævla homo» og annen mobbing minst 2–3 ganger i måneden. En hardere hverdag i en allerede hard ungdomstid. Dette får store konsekvenser for dem det gjelder, og hos altfor mange den største konsekvensen – sitt eget liv.

Det har vi som et samfunn ansvar for å ta tak i. Jeg vil derfor invitere de ansatte på skolene våre, elevene og alle skolepolitikere til en dugnad. Tenk om Rogaland kunne bli det fylket hvor vi fjerner dette skjellsordet fra våre skoler!

Alle skjellsord bør vi unngå i våre skoler. Allikevel er «jævla homo» ekstra ille. For dette er med på å skape holdninger som igjen gjør hverdagen ekstra vanskelig for mange av disse ungdommene. Det er derfor jeg er stolt over at vi i opplæringsutvalget i fylket har sagt at vi skal sette ned tiltak for å sette dette skjellsordet og holdningene til livs.

Vi lever i et heteronormativt samfunn, hvor man går ut ifra at alle er hetero. Det å oppleve at man avviker fra denne normen kan være vanskelig, og det kan være veldig ensomt. Vi strever alltid for å være innafor og være akseptert. Opplevelse av å være utenfor vil alltid være hardt, men særlig i ungdommen. Å oppleve at din seksuelle orientering er det mest brukte skjellsordet vil derfor sende kraftige signaler.

Heming Welde Thorbjørnsen forteller i flere intervjuer at han omtrent daglig fikk bank og ble mobbet på Karmøy for å være åpen om sin legning. Han forteller videre at han fremdeles opplever hatefulle holdninger her på Haugalandet. I Stavanger har vi også dessverre sett at homofile gutter blir utsatt for vold for å holde hender i det offentlige. Dette er uakseptabelt!

Vi har en jobb å gjøre. Vi som mener at dette er forkastelig, og som ønsker å skape et mer inkluderende samfunn må reise oss, ta et standpunkt og starte ryddejobben. Å rydde i disse holdningene er krevende og jeg tror at vi med å først adressere «jævla homo» i en felles dugnad ville ha bidratt positivt.

For hva oppnår vi med å ta tak i det hver gang vi hører noen bruke dette ordet? Mer enn å rydde selve ordbruken tror jeg dette kommer det til å gjøre noe våre holdninger. Vi vet at holdninger følger handlinger. For hvis dere alle er soleklare på at «jævla homo» er uakseptabelt i våre skolemiljø så vil vi samtidig si noe om våre holdninger.

Jeg håper dere vil være med på dugnaden. Fra politikere og til de som kanskje kan gjøre den største forskjellen: alle våre gode elever.

Nå på lørdag skal vi sammen trekke til gatene i Haugesund, og senere i september i Stavanger og Gjesdal. Her skal vi feire kjærligheten, inkluderingen og mangfoldet i vårt fylke. Vi skal gå for dem som ikke kan, og vise at her er alle like mye verdt.

Happy pride!