Nå får NSB konkurranse på blant annet Jærbanen. Foto: Roy Storvik

Jærbanen legges ut på anbud

Samferdselsdepartementet offentliggjorde torsdag at en rekke av landets jernbanestrekninger skal konkurranseutsettes.

Følg RA på Facebook og Twitter! 

Den ene trafikkpakken omfatter Jærbanen, Sørlandsbanen og Arendalsbanen, mens den andre omfatter Dovrebanen, Raumabanen, Rørosbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen og Nordlandsbanen.

– Vi gjør en satsing på jernbanen ved å ruste opp infrastrukturen og bedre organiseringen. En del av det er å ta i bruk konkurranse for å få et bedre tilbud til de reisende. Det gjør man på buss, på ferje, og på fly i dag og nå gjør vi det også på tog, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til NRK.

Anbudskonkurransen deles i to. Konkurransen om det som kalles Trafikkpakke 1 vil foregå i første halvår i 2017. Det omfatter Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen. Senere i 2017 kommer konkurransen om de øvrige strekningene, opplyser Samferdselsdepartementet.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å vinne disse kontraktene, og vi skal jobbe hardt for å være så godt forberedt som mulig for konkurransen, sier konsernsjef Geir Isaksen i NSB i en pressemelding.

Ifølge Aftenposten er det ventet at det Hongkong-baserte togselskapet MTR kan gi NSB tøff konkurranse. Selskapet vant før jul konkurransen om lokaltoglinjer rundt Stockholm og har tidligere uttalt at de vil være med i konkurransen om togstrekninger i Norge.