Elleve av de 17 elevene ved Wang som for tiden er på treningsleir i La Manga i Spania er jenter. Den utviklingen gleder Henning Lindanger (venstre) og Are Friestad (høyre). FOTO: ESPEN IVERSEN

Jenteboom i lokal toppgolf

Det er ikke bare Viking som oppholder seg i Spania i disse dager. Mange av de største lokale golftalentene har også oppsøkt grønt spansk gress – og 11 av 17 er faktisk jenter.

Følg RA Sporten på Facebook!

– Det handler om miljø og arbeid over tid som har gitt resultater, sier Henning Lindanger til RA.

Han er headpro på Sola golfklubb ved siden av å være golftrener ved Wang Toppidrett. Are Friestad har samme rolle med unntak av at han er headpro på Stavanger golfklubb.

De to klubbene snakker likevel godt sammen om talentene. Samarbeidsklimaet er særdeles godt.

– Egentlig er situasjonen blitt litt spesiell. Nesten alle jentene som satser på nasjonalt nivå i junioralder spiller på Sola, mens guttene er på Stavanger, sier Friestad.

LES OGSÅ: Olsen misset seier etter omspillsdrama

Miljø skaper topper

Duoen har ledet treningene på toppidrettsgymnasets treninger de siste ti dagene i La Manga. Her har de lokale toppgolferne kombinert mye golf og litt skole.

De to tror sjansen for at vi i framtiden kan få en lokal kvinnelig toppspiller i golf internasjonalt er stadig voksende. Ikke minst på grunn av Solas sterke jentemiljø.

Fortsatt har golfen i regionen totalt sett langt flere gutter enn jenter som aktive medlemmer, men nå satser jentene i mye større grad enn tidligere på et høyere nivå.

– Jenter gjør ting sammen i større grad enn guttene. De må ha et miljø, sier Lindanger.

De to anslår at det nå er Marthe Wold og Renate Grimstad som er nærmest å ta steget i regionen. Begge spiller college-golf i USA og markerer seg.

Are Friestad, som selv har prøvd å leve av konkurransegolf, påpeker at det nesten er snakk om to forskjellige verdener.

– Herregolfen har en enorm konkurranse. Det er mange flere spillere og mye vanskeligere å komme seg inn på de store tourene. I damegolfen er det vesentlig enklere å komme seg inn, men her er det mye mindre penger, sier Friestad - og peker på at det gjør hverdagen mye vanskeligere om de skulle lykkes.

LES OGSÅ: Stavanger-golfer legger køllene på hyllen

Ingen lokale jenteproffer

Henning Lindanger, som trener alle jentene på Sola GK, tror ikke det er usannsynlig at det kan komme damespillere herfra som likevel vil klare å leve av golf i framtiden.

– Jeg tror det er veldig gode sjanser for at vi kan få en kvinnelig proff herfra i framtiden på grunn av miljøet, sier han.

Per i dag er det ingen lokale spillere som lever av konkorransegolf fra vår region, mens det er flere fra østlandet med Suzann Pettersen i spissen. På herresiden er det dog flere med navn som Eirik Tage Johansen og Aksel Kristoffer Olsen i spissen.

Golflinjen til Wang har for øvrig 16 elever nå. 14 av disse er med til Spania, mens de tre andre er hospitanter som skal starte med kobinasjonen av golf og utdannelse neste skoleår.