Nyheter

– Jeg tror ikke ordenskarakterer er avgjørende

Mangel på ordens- og oppførselskarakterer kan ha en negativ betydning når de skal søke jobb. Det tror nær hver femte elev som er med i prøveprosjekt i Rogaland. Den bekymringen deler ikke denne trioen.

– For meg har prøveordningen bare vært positiv. Jeg tror ikke ordenskarakterer er avgjørende når jeg skal søke jobb, sier Lene Pan Sægrov Aske (17).

Sammen med Trine Måland Madsen (17) og Ida Louise Wollertsen (18), tar hun barne- og ungdomsarbeiderfag ved Bergeland videregående skole i Stavanger. Det yrkesfaglige utdanningsløpet gjennomfører trekløveret uten karakterer i orden og oppførsel.

I likhet med flere andre skoler i Rogaland, er nemlig Bergeland skole med i en prøveordning hvor de har kuttet ut denne vurderingsformen. Ordningen har vist seg å gi positive ringvirkninger for skolene, ifølge en evalueringsrapport fra Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger.  Svarene viser at elever får bedre relasjoner til lærerne når skolen kutter ut karakterene i orden og atferd.

LES OGSÅ: Flere skoler dropper ordenskarakterer (RA+)

Elever bekymrer seg

Men å ikke kunne vise til denne vurderingsformen når man skal ut i arbeidslivet, skaper også bekymring. Nesten hver femte elev som er med i prøveprosjektet tror mangelen på orden- og oppførselskarakterer kan ha en negativ betydning når de skal søke jobb, viser rapporten, som tar utgangspunktet i spørreskjemaene som Læringsmiljøsenteret sendte ut til 869 elever ved Rogalands-skolene Bergeland, Strand, Kopervik og Haugaland i mars og april.

– Vi har ikke gått i detalj om hva som kjennetegner elevene som uttrykte bekymring, men skal jeg spekulere, så er det viktig for særlig yrkesfaglige elever å kunne vise fram dokumentasjon på at du er en arbeidstaker som man kan stole på. Størst betydning har nok ordningen for elever som ikke kan skilte med gode karakterer i fag, sier prosjektleder Edvin Bru ved Læringsmiljøsenteret, til RA.

LES OGSÅ: Fraværet stuper i videregående skole

Tror karakterene betyr mye for bedrifter

Regiondirektør i NHO Rogaland, Svein Olav Simonsen, sier at han deler elevenes bekymring.

– Vi tror ordens- og oppførselskarakterer, i tillegg til fravær, er vurderinger bedriftene skjeler til når de ansetter førstegangssøkere, uttaler Simonsen til RA.

– Det er ingen god idé å fjerne karakterer i orden og oppførsel, mener Jan Olav Fikstvedt.

Han er daglig leder i bilforhandlerkjeden Møller Bil i Stavanger, og tok i fjor inn nærmere 20 lærlinger i bedriften sin.

– For oss betyr karakterene i orden og oppførsel mye. At elevene er flinke på skolen er selvfølgelig positivt, men at de har en fin framferd, kommer seg på jobb om morgenen og er en god kollega, er jo halve jobben. En god pekepinn på elevenes atferd får vi gjennom ordens- og oppførselskarakterene, sier Fikstvedt.

LES OGSÅ: Elever frykter for karakterene

Kan kompenseres med attest

Rektor ved Bergeland videregående skole, Eiliv Fougner Janssen, mener det ikke er grunn til engstelse.

– Ved vår skole har vi god dialog med næringslivet. Vi er også flinke til å opplyse elevene om at prøveordningen er frivillig, sier han til RA.

Prosjektleder Edvin Bru påpeker at manglende ordenskarakterer kan kompenseres med en attest fra skolen eller lærestedet.

– En slik attest kan også være mer utfyllende enn karakterene i orden og oppførsel. Ulempen er at dette vil kunne gi merarbeid til skolene, sier han.

LES OGSÅ: Rektor ber ansatte og elever droppe parfyme (RA+)

Stoler mer på læreren

Uro til tross: 70 prosent av elevene synes ordningen har hatt en positiv påvirkning. 72 prosent av elevene melder at de får bedre forståelse for hvilke normer og regler som gjelder på skolen, skriver forskning.no om rapporten, som også ble omtalt av RA i oktober.

Funnene kan de tre elevene ved Bergeland videregående skole nikke gjenkjennende til.

– Ordningen forutsetter at lærerne og elevene må stole mer på hverandre, og det synes jeg at vi gjør i større grad enn tidligere, sier Trine Måland Madsen.

– Med den nye ordningen trenger jeg ikke å være redd for at jeg når som helst kan få en anmerkning, dermed kan jeg slappe mer av, samtidig som jeg kjenner ansvar på å oppføre meg, sier Louise Wollertsen.

De tre elevene tror ikke manglende ordenskarakterer får negative konsekvenser når de skal søke jobb.

– Nå må arbeidsgiver i stedet møte oss og bli kjent med oss. Det tror jeg kan gi dem et vel så godt inntrykk, sier Wollertsen.

LES OGSÅ: Innfører mobbeombud i hele landet

Varsler ingen endringer

I Kunnskapsdepartementet har de ingen planer om å kaste ut karakterene i orden og oppførsel av skolen, ifølge politisk rådgiver Syver Hanken.

– Når vi krever at elevene må følge skolens regler, forbereder vi dem på forventninger som de vil møte i arbeidslivet. Elevene vil lære mer når de har god orden, er punktlige og følger opp arbeid som må gjøres. God oppførsel og det å vise respekt overfor medelever og lærere er viktig for å få et godt læringsmiljø, sier han til RA.

Bergeland videregående skole i Stavanger har siden 2014 valgt å droppe karakterer i orden og oppførsel. I fjor ble også de videregående skolene i Strand, Kopervik og Haugaland med på laget, og i høst innførte dessuten Godalen og Vardafjell ordningen, skrev RA i oktober.

Mer fra Dagsavisen