Debatt

Jeg er oljeingeniør og stemmer De Grønne!

DEBATT: Oljearbeidere i Stavanger må slutte å ha så dårlig tro på seg selv.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Elisabeth Kalstø, oljeingeniør

Tillitsvalg ved Rosenberg Verft, Roy-Inge Nilsen, sier at for oljearbeidere er De Grønne skrekken og mediene formidler generell forbauselse over at De Grønne får gode meningsmålinger i oljefylket Rogaland. Men jeg er en utdannet oljeingeniør, født og bosatt i Rogaland, og jeg stemmer De Grønne.

Jeg utdannet meg til sivilingeniør da det var gode tider i oljå. Jeg fikk i 2012 som så mange andre jobb lenge før jeg var ferdig med masteren og jobbet to år som datalogger i Nordsjøen i oljeserviceselskapet Baker Hughes. Behovet for folk var enormt. Men bare to år etterpå måtte selskapet nedbemanne. Oljeprisen hadde falt og kostnadene var gått opp. Flere av kollegaene mine ble permittert og i løpet av tre år forsvant 50.000 jobber i oljeindustrien.

Selv sluttet jeg frivillig, delvis fordi jeg ikke ville jobbe turnus i Nordsjøen med småbarn. Men jeg hadde også kommet frem til at jeg ikke ønsker å bruke livet mitt til å lete etter mer klimaødeleggende olje. Jeg har møtt flere offshore som i likhet med meg helst vil jobbe i en mer framtidsrettet og bærekraftig sektor.

Jeg er takknemlig for all velstanden oljen har skapt for samfunnet vårt. Men for å ta vare på velferden mener jeg at vi trenger et grønt skifte. Det beste Norge kan gjøre er å avvikle oljenæringen på en kontrollert måte og berede overgangen fra oljenasjon til fornybarnasjon. Vi trenger et parti med framtidsvisjoner, ikke partier som vil satse på en usikker, ustabil og klimaødeleggende oljesektor. Utvikling av nye jobber i oljesektoren er et risikoprosjekt for klima, økonomi og arbeidsplasser.

Oljearbeidere i Stavanger må slutte å ha så dårlig tro på seg selv. Det er klart vi kan omstille oss og bli like gode på fornybar energi som det vi har vært innen oljeteknologi. Men da må vi hente inspirasjon fra historien, ikke henge fast i den.

Ingen i Norge kunne noe om oljeboring på 70-tallet da Norge startet omstillingen fra sjøfartsnasjon til oljenasjon. Det fantes politikere den gangen som hevdet at dette måtte amerikanerne ta seg av. Men det ble likevel besluttet at ved tildeling av lisenser skulle 50 prosent av forskningen knyttet til feltutvikling utføres i Norge, og denne avtalen utløste et skred av initiativ i oljemiljøet. I dag er vi verdensledende på offshore petroleumsteknologi.

De Grønne vil ikke bruke mer penger på leting etter oljefelt som kan bli ulønnsomme og som vi vet vil koke kloden. De Grønne vil skape grønne arbeidsplasser. Derfor stemmer jeg som oljeingeniør på De Grønne.

Mer fra: Debatt