Nyheter

Jarsteins nye våpen? Spesialbriller.

De norske landslags-keeperne har tatt i bruk spesialbriller i treningsarbeidet. – Vi er opptatt av å prøve ut nye ting, sier Frode Grodås.

Før sommerens VM i Russland viet danske medier stor oppmerksomhet til «solbrillene» Kasper Schmeichel og resten av de danske landslagskeeperne benyttet av seg på trening i oppkjøringen. Spesialbrillene brukes for å bedre keepernes reaksjonsevne. De kan blinke med lyssignaler og begrense keepernes synsvinkel, skriver Danmarks Radio (DR).

Og danskene er ikke de eneste. Lag i amerikansk NFL og NBA er blant dem som benytter seg av teknologien. Også det norske fotballandslaget er på ballen.

– Vi har testet det, ja. Det er et spennende, alternativt grep. Vi er opptatt av å prøve ut nye ting. Disse brillene gjør at synet påvirkes, slik at keeperne må anstrenge seg ekstra for å lese ballbanen. Det går på trening av øyet, sier landslagets keepertrener Frode Grodås til Dagsavisen.

Danmarks Kasper Schmeichel bruker en spesiell type briller, til forveksling lik vanlige solbriller, for å bedre reaksjonsevnen.

Skjermdump fra dansk TV 2.

Marginer

Han røper at OBs Sten Grytebust, som har meldt forfall til nasjonsligakampene mot Slovenia (lørdag) og Bulgaria (tirsdag) på grunn av skade, ukentlig bruker brillene i treningsarbeidet sitt.

– Rune (Jarstein) har også prøvd dem. Noen keepere synes slike ting er kjempespennende, andre ikke. Man blir neppe en markant bedre keeper over natten av det, men fotball på toppnivå er små marginer. Og jo høyere nivå, jo viktigere blir marginene. I så måte tror jeg definitivt nye metoder som dette kan spille en rolle, sier Frode Grodås.

Hertha Berlin- og landslagskeeper Jarstein bekrefter at han har brukt spesialbrillene.

– Jeg har foreløpig bare testet dem én gang. Man mister ballen litt av syne, så det er litt ekkelt. Men det er en tilvenningssak. Kanskje det kan forbedre deg i situasjoner der du er veldig dekket i boksen, når ballen plutselig kommer mot deg, sier han til Dagsavisen.

– Grodås peker på at toppfotball handler mye om marginer. Kan disse brillene være med på å skaffe dere et fortrinn på konkurrentene?

– Interessant teknologi

– Det kan godt hende det kan være lite grann til hjelp, ja. Jeg tenker først og fremst at det man gjør på treningsfeltet kan være godt nok, men jeg er åpen for å prøve nye ting. Jo kjappere man reagerer, jo bedre er det. Der kan nok brillene hjelpe, sier Jarstein.

Leicester-profilen Kasper Schmeichel mener i hvert fall at det har noe for seg.

– Det er ikke alltid så kjekt å ha på brillene, for man får ikke med seg alt som foregår, men det er et interessant stykke teknologi. Vi trener jo kroppen og hjernen, så hvorfor skal vi ikke trene øynene også, sa han til DR i sommer.

Tidligere Vålerenga-spiller Sander Berge, nå i belgiske Genk, er en stor tilhenger av å ta i bruk teknologiske hjelpemidler i treningsarbeidet. Han har ikke brukt spesialbriller, men benyttet seg av såkalt «Fitlight»-trening da han jobbet seg tilbake fra hamstringskaden forrige sesong. Det er koordinasjonstrening med lyssensorer.

Utvikling

– Ting utvikler seg. Man må ta i bruk alt man kan for å ta nye steg, og det tror jeg mange spillere er åpne for i dag. Jeg fikk god bruk for disse lysene i opptreningsperioden min. Det handler om kognitiv trening, om fotarbeid og samspillet med hjernen. For min del var det nyttig for å flytte beina enda raskere. På den måten kan jeg ta igjen noe av forspranget til litt mindre spillere, sier Berge til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen