Nyheter

Jaktet billige bøker på Sølvberget

I helgen var det mange som tok turen innom Sølvbergets årlige boksalg. Ørjan Rødder er en av dem som setter pris på en god gammel bok.

Av Andreas Høygård Bechensten

– Kanskje kommer jeg over noe som jeg ellers ikke ville ha lest, sier Rødder til RA.

Det er andre gang han stikker innom årets salg for å lete etter godbiter i salgshyllene.

– Det er noen navn jeg har i bakhodet når jeg kikker. Carl Frode Tiller og Thure Erik Lund er norske samtidsforfattere som jeg setter pris på. Tarjei Vesaas bør nevnes, blant de litt eldre, sier Rødder.

Anledningen for salget på Sølvberget er verdens bokdag 23. april. Merkedagen ble vedtatt av UNESCOs generalforsamling i 1995, og over hundre land feirer dagen.

Grunn til å feire

Den internasjonale bokdagen feirer bokglede og leselyst. Ifølge fersk statistikk i Norsk mediebarometer, er disse egenskapene mer utbredt enn før internettets inntog i norske hjem.

I 2016 og 2017 leste hver fjerde nordmann i alderen 9–79 år i trykte bøker en gjennomsnittsdag. Det er litt flere leseglade enn i 1991, og enda litt flere enn i 2015. Tar man med e-bøker blir tallet litt høyere, men de aller fleste leser på papir.

– Vi har hatt god trafikk her i helgen. Og det er folk i alle aldre som kommer hit på jakt etter gode leseopplevelser, sier Anne Liv Tønnessen, søyleleder for Opplevelse ved Sølvberget, til RA.

Hun sier at det er viktig for biblioteket å holde litteraturen oppdatert, for å stimulere leselysten.

– Vi selger unna det som er litt utdatert. Typisk er dette faglitteratur, men også skjønnlitteratur for litt yngre lesergrupper, sier Tønnessen.

–Et tidløst medium

I massemedienes tidsalder er boken alt annet enn utdatert. Det synes ikke Ingeborg Nedrebø er rart. Hun er ansatt ved ARK Bokhandel i sentrum.

– Jeg tror boken er tidløs. Den er med oss hele livet, fra barnsbein av. Det ble jo sagt at den ville dø ut, men vi ser at folk går tilbake til den trykte boken etter å ha testet e-bøker, sier Nedrebø til RA.

Tønnessen på Sølvberget tror at bøker dekker et behov hos folk.

– Jeg tror at det er et stort behov for kunnskap, sier hun.

– Tror du boken vil bli borte en dag?

– Vi ser jo at folk fortsatt går på kino, til tross for økende bruk av strømmetjenester, sier Tønnessen.

– Gir meg mye

Ørjan Rødder har alltid likt å lese. Og han leser både romaner og sakprosa.

– Bøkene gir meg mye. Nye tanker og nye perspektiver. Jeg liker å lese om andre verdensdeler og folkegrupper.

– Hva med e-bøker?

– Jeg liker den gode gamle av papir. Jeg er nok litt gammeldags, sånn sett, sier Rødder.

Mer fra Dagsavisen