Friidrett

Jakob Ingebrigtsen slo OL-mesteren og satte personlig rekord

Jakob Ingebrigtsen viste lovende takter på direkten i sesongdebuten. 17-åringen løp 3.39,06 på 1500 meter og senket sin personlige rekord under et stevne i USA.

Unggutten fra Sandnes vant ikke bare sitt heat, men tiden var raskest av samtlige løpere på distansen i Palo Alto i California torsdag kveld lokal tid.

Ingebrigtsen hadde 3.39,52 som sin bestenotering på 1500-meteren utendørs. Dermed slo han sin personlig rekord med 46 hundredels sekund. Dette var også godt under EM-kravet på 3.39,50.

Løpet var så bra at han også satte regjerende OL-mester Matthew Centrowitz på plass. Amerikaneren ble bare nummer seks i heatet med tiden 3.40,74.

Seier også til storebror

Paul Chelimo fra USA tok 2.-plassen og ble slått med 1,1 sekunder. Under Rio-OL i 2016 tok han sølv på 5000 meter, mens han løp inn til bronse på samme distanse under London-VM i fjor sommer.

Det var med andre ord et kruttsterkt felt Jakob Ingebrigtsen var i, og han knuste all motstand i sin egen sesongåpning.

Ingebrigtsen-suksess ble det også på 5000 meter i det samme stevnet. Storebror Henrik vant med 13.16,97 og forbedret sin personlige rekord med hele 10,13 sekunder. Ifølge friidrett.no er 27-åringen med det Norges tredje raskeste løper på distansen gjennom alle tider.

Kun Marius Bakken (13.06,39) og Sindre Buraas (13.11,96) er foran han på lista.

I samme heat løp også Filip Ingebrigtsen, men han brøt etter 3200 meter. Han lå rett bak storebroren da han måtte gi seg.

EM-kravet på 5000-meteren lyder på 13.38,00.

Trent i høyden

Ingebrigtsen-brødrene har i flere år valgt å starte utendørssesongen i det årlige maistevnet i Palo Alto. De siste ukene har trioen vært på høydeopphold i Flagstaff i Arizona. Treningen der har vært en svært viktig brikke i oppladningen til ny sesong.

– Overgangen til konkurransesesong er veldig kritisk. Det må fungere bra. Det er der du venner kroppen til å løpe i den hastigheten som skal til, sa pappa og trener Gjert Ingebrigtsen til NTB forrige måned.

Den første store testen kommer i Prefontaine Classic i Eugene, Oregon 26. mai. Det er også et Diamond League-stevne.

Ingebrigtsen-gutta har senior-EM i Berlin i august som sesongens store mål.