terreng-EM: Søndag løper Jakob Ingebrigtsen (16) i U20-klassen i Terreng-EM i italienske Chia på øyen Sardinia. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB scanpix

Jakob Ingebrigtsen i toppform før Terrengløp-EM U20

Jakob Ingebrigtsen (16) løper U20 EM i terrengløp på søndag. Formen kan ikke bli bedre, mener far og trener Gjert Ingebrigtsen.

– Formen er så bra som den kan bli. Jakob er på et ekstremt bra nivå i forhold til sin alder. Bedre blir det ikke, sier Gjert Ingebrigtsen, far og trener, overfor RA.

Lørdag drar Jakob Ingebrigtsen ned til Sardinia, Italia, og EM i terrengløp i byen Chia. Søndag deltar 16-åringen fra Sandnes, som eneste nordmann, i U20-klassen.

– Faktisk tror jeg han er den eneste skandinaver, sier Gjert.

Yngst i feltet

Jakob Ingebrigtsen er yngstemann i feltet. Til tross for at toppformen er inne, tror ikke pappa Gjert at konkurrentene frykter den løpssterke sønnen – yngstemann blant Ingebrigtsen-løperne.

– Det er første gang Jakob får delta, på grunn av alderen. Jeg tror ikke konkurrentene bryr seg om han. Jeg tror ikke de vokter på Jakob i feltet, sier Gjert Ingebrigtsen og fortsetter:

– Søreuropeerne er litt navlebeskuende. Dessuten er alderen på de andre i feltet rundt 18 og 19 år, og søreuropeerne utvikler seg tidligere enn nordmenn. Ikke bare er Jakob yngre enn dem, de utvikler seg også tidligere. Det er forskjell på en norsk 16-åring og en spansk, italiensk eller serbisk 16-åring, sier treneren.

– Skal sparke godt ifra seg

Han mener likevel at Jakob skal sparke godt ifra seg i den italienske terrengløypa.

– Jakob løper smart, og han gleder seg noe voldsomt til løpet. Det blir spennende å måle krefter, forteller Gjert Ingebrigtsen.

Jakob Ingebrigtsen løper søndag klokken 10.30. Løypa er rundt halvannen kilometer lang. Det løpes totalt 6150 meter.

Ørjan Grønnevig håper på sørpe 

Norge stiller med fire løpere i Terrengløp-EM på søndag. En av dem er Ørjan Grønnevik. Ørjan Grønnevig håper på topp 20 for det norske laget.

– Jeg føler meg i bedre form enn på lenge, sier Grønnevig dagen før avreise til Sardinia.

Selv om toppformen er inne før søndagen løp, håper han på en topp 20-plassering for seg og det norske laget.

– Vi har et bra, norsk lag, men vi er i et tøft selskap. Ingen kan gjøre feil. Da blir vi straffet sammenlagt, sier Grønnevig, som nylig ble nordisk mester.

– Nivået er høyere i EM. Likevel er det jevnt i toppen. Det er kort vei mellom 40. plass og 10. plass, sier han.

Grønnevik foretrekker sørpe foran tørt underlag, som kan forventes på Sardinia.

– Jeg håper at det regner mest mulig, hehe, avslutter Grønnevik overfor RA.

Dette er Norges EM-lag

Kvinner U20 (start klokken 10.05, løype på 4150 meter): Christine Næss (Asker SK Friidrett), Stine Wangberg (Varteig IL).

Menn U20 (start klokken 10.30, løype på 6150 meter): Jakob Ingebrigtsen (Sandnes IL).

Kvinner senior (start klokken 12.20, løype på 8150 meter): Karoline Bjerkeli Grøvdal (IK Tjalve).

Menn senior (start klokken 13.00, løype på 10150 meter): Ørjan Grønnevig (Stavanger Friidrettsklubb), Marius Vedvik (IL Gular), Tom Erling Kårbø (Stord IL) og Sondre Nordstad Moen (SK Vidar).