Nyheter

– Ja, vi elsker bunad

Norske motebloggere og influencere mener det må være lov å leke litt med nasjonaldrakten.

Bilde 1 av 2

Bunad er populært i Norge. Likevel ser vi at stadig flere gjør justeringer på den klassiske bunaden. Mange bytter ut klassiske bunadssko med pumps, noen bytter ut bunadssølvet med utradisjonelle smykker og noen bytter ut skjorten under bunaden.

I tillegg har de klassiske bunadstilvirkerne fått nye konkurrenter som er kommet på banen med sine tolkninger av nasjonaldrakten.

Fantasidrakt: Annabel Rosendahl i fantasidrakt fra Eva Lie.

Fantasi og Gucci

Og populære bloggere har kastet seg på trenden:

«Det er vår i luften og snart 17. mai. Jeg elsker denne dagen og muligheten man har til endelig å kle seg i bunad. Selv eier jeg en flott bunad fra Buskerud som jeg fikk til konfirmasjonen. Det begynner å bli noen år siden, men jeg har brukt den hvert år siden. I fjor bestemte jeg meg omsider for å bestille en fantasistakk fra Eva Lie. Jeg kunne ikke blitt mer fornøyd med resultatet», skriver den populære bloggeren Annabel Rosendahl på sin Instagram. Hun kombinerer gjerne antrekket med solbriller og sko fra Gucci.

Les også: – Jeg brenner for nikkersen

Liker nye kombinasjoner

Ideen fikk Annabel Rosendahl etter å ha sett en annen populær influencer, Janka Polliani, poste et bilde av seg selv i en tilsvarende fantasidrakt.

Den norske designeren Julie Josephine er kjent for sine klassiske skjorter, de har flere oppdaget kan være et fint alternativ til tradisjonelle bunadsskjorter. Selv foretrekker designeren det klassiske, men ser gjerne at andre utfordrer tradisjonene.

– Ja, jeg har beltestakken fra Telemark, og må innrømme at jeg er utrolig glad i det tradisjonelle. Men jeg synes det er fint å se hvordan flere og flere velger å sette et personlig preg på bunaden sin, enten det er med tilbehør i utradisjonelle farger, broderier man kanskje ikke helt forbinder med den «typiske» bunaden eller om man bytter ut bunadssko med noen kule støvletter eller en kitten heel-sko.

Les også: Bunadssøm settes ut til lavkostland som Kina, Thailand og Estland

Klassisk

Julie Josephine synes folk må få gjøre hva de vil, men at å designe en helt egen bunad synes hun kanskje blir litt i drøyeste laget.

– Det er gøy at vi prøver oss litt fram, men grensen går når man skal lage sin egen versjon av en bunad. En bunad som på en måte ikke hører til noe sted. Det er viktig å bevare noe av det tradisjonelle som ligger bak den norske bunaden synes jeg, og det blir borte om vi ikke verner om det, sier Julie Josephine.

Noen tips på å fornye nasjonaldrakten har hun likevel:

– Bytt ut den tradisjonelle skjorten med en litt annen farge eller fasong – enten det er en annen bunadsskjorte eller kanskje en helt klassisk, elegant hvit skjorte som passer under. Det så jeg at en av venninnene mine hadde gjort i fjor og det fungerte veldig bra. Da ble jeg faktisk veldig inspirert.

Julie Josephines beltestakk er sydd i Norge, men hun har ikke noe imot at folk kjøper bunader sydd i andre land.

– Selve designet på bunaden er jo norsk. Det er det som teller.

Les også: Marit har snart sydd 100 bunader

Mer fra Dagsavisen